Στις 16:00 ξεκίνησε η γενική συζήτηση με θέμα την «Παγκόσμια Ηγεσία και τις κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες». Ταυτόχρονα, έχει προγραμματιστεί και συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. H συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:30 και διήρκησε μία ώρα.
Παίρνοντας τον λόγο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ εκθείασε την «τολμηρή» πρωτοβουλία του για την ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα.
Εντούτοις προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.
Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε καταφερθεί εναντίον του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε απειλήσει να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε επίσης κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο Τραμπ.
«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε.
Επίσης, ο Τραμπ… υποσχέθηκε μια αμερικανική «απάντηση» σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων στη Συρία, καταγγέλλοντας το «χάος» που έχει προκαλέσει στη χώρα η ηγεσία της. «Λεηλατούν τους πόρους του έθνους τους» επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επίσης ο Τραμπ ζήτησε να προωηθούν «δίκαιες και ισόρροπες» εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα. Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου. «Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (…) και να αρχίσουν να τις μειώνουν».
Οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ και η βοήθειά τους θα δίνεται «στις χώρες φίλους», είπε Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.
«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε.
«Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».
Η Βενεζουέλα ζει «μια ανθρωπιστική τραγωδία», κατήγγειλε ο Τραμπ. «Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν» τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η Κούβα, συμπλήρωσε.
«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που η Βενεζουέλα ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ.
https://twitter.com/RT_com/status/1044604225991450624?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1044604225991450624&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2F986574%2Fgallery%2Fepikairothta%2Fkosmos%2Fsyneleysh-ohe-o-tramp-ek8eiazei-thn-tolmhrh-prwtovoylia-toy-gia-thn-eirhnh-me-th-voreia-korea-vinteo
Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στους οικονομικούς πολέμους
Παίρνοντας τον λόγο στη Γενική Συνέλευση, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας και του Ιράν. Ισχυρίστηκε ότι στέλνουν τρόφιμα και πυρομαχικά στους Κούρδους της Συρίας άλλες χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η πρακτική.
Μάλιστα προειδοποίησε τους ηγέτες πως δεν ξέρουν το πόσο επικίνδυνοι είναι οι γκιουλενιστές που έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό.
Μακρόν: Να λύσουμε την ιρανική κρίση με διάλογο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για την επίλυση της ιρανικής κρίσης μέσω του «διαλόγου και της πολυμερούς προσέγγισης», λίγο μετά το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ περί «απομόνωσης του ιρανικού καθεστώτος».
Η μονομερής προσέγγιση οδηγεί «απευθείας στην απόσυρση και τις συγκρούσεις» προειδοποίησε επίσης ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Αυτή η οδός, εκείνη της μονομερούς προσέγγισης, μας οδηγεί απευθείας στην απόσυρση και τις συγκρούσεις, στη γενικευμένη αντιπαράθεση όλων εναντίον όλων, σε βάρος του καθενός εξ ημών, ακόμα κι εκείνου που πιστεύει πως είναι ο ισχυρότερος» εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.
«Ποιος θα επιτρέψει να διευθετηθεί πραγματικά η κατάσταση στο Ιράν και ποιος ξεκίνησε να συμβάλει στη σταθεροποίησή της;» διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο νόμος του ισχυρότερου; Η πίεση μονάχα του ενός; Όχι!», απάντησε ο ίδιος.
«Γνωρίζουμε ότι το Ιράν βρισκόταν στην οδό των πυρηνικών για στρατιωτικούς σκοπούς, όμως ποιος το σταμάτησε; Η συμφωνία της Βιέννης του 2015» συνέχισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε μια προφανή αναφορά στην απόφαση που έλαβε τον Μάιο ο Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Σήμερα πρέπει, όπως το είχα ήδη πει πριν από έναν χρόνο, να μην αυξάνουμε τις περιφερειακές εντάσεις, αλλά να προτείνουμε μια ευρύτερη ατζέντα που θα επιτρέψει να διαχειριστούμε όλες τις ανησυχίες μας, πυρηνικές, βαλλιστικές, περιφερειακές, που προκαλούν οι πολιτικές του Ιράν, όμως στο πλαίσιο του διαλόγου και της πολυμερούς προσέγγισης» επέμεινε.
Λίγο νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, από το ίδιο βήμα του ΟΗΕ, είχε απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς».
Και στο θέμα του Μεσανατολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του και την πολιτική που υιοθετεί.
«Τι μπορεί να επιλύσει την κρίση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων; Όχι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, όχι το να ποδοπατούμε τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για νόμιμη ειρήνη».
«Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη εναλλακτική από τη λύση των δύο κρατών».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε εξάλλου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης να μην υπογράφονται πλέον εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες που δεν σέβονται τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
«Ας μην υπογράφουμε πλέον εμπορικές συμφωνίες με τις δυνάμεις που δεν σέβονται τη συμφωνία του Παρισιού» τόνισε, χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ που αποχώρησαν το 2017.
Συρία και Ιράν στο «μενού»
Στη Σύνοδο υπάρχουν αναφορές σε ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη όπως ο πόλεμος στη Συρία και οι σχέσεις μεταξύ κρατών, με κύριες τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και ΗΠΑ-Ιράν.
Η συζήτηση δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς αφού με το που ανέβηκε στο βήμα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από την αίθουσα. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να συναντήσει τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε ότι οι Ιρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αλλάξουν συμπεριφορά, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μιας συνάντησης με τον ίδιο, ωστόσο ανυπομονεί να αποκτήσει μαζί τους στο μέλλον μια φανταστική σχέση.
Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ επισήμανε: «Δεν θα συναντηθώ με εκείνους μέχρι να αλλάξουν τον τόνο τους. Θα συμβεί. Πιστεύω ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ανυπομονούμε να αποκτήσουμε τέλειες σχέσεις με το Ιράν, αλλά δεν θα συμβεί τώρα».
Τραμπ: Το καθεστώς της Βενεζουέλας μπορεί να ανατραπεί πολύ γρήγορα από τον στρατό
Την πεποίθησή του ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ενδέχεται “να ανατραπεί πολύ γρήγορα” από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
“Πρόκειται για ένα καθεστώς που θα μπορούσε ειλικρινά να ανατραπεί πολύ γρήγορα από τον στρατό αν οι στρατιωτικοί αποφάσιζαν να το κάνουν” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Λίγο νωρίτερα, ο υποψήφιος που έχει προτείνει ο Τραμπ να αναλάβει επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική και πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.
Ο αντιναύαρχος Κρεγκ Φόλερ, καταθέτοντας στη Γερουσία που αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό του ως επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, ρωτήθηκε αν υπήρξαν κάποιες εισηγήσεις από τον πρόεδρο ή από άλλους κορυφαίους αξιωματούχους να γίνουν κάποιες προετοιμασίες για “χειρουργική ή άλλου τύπου” στρατιωτική δράση.
“Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από τον συνήθη συνετό σχεδιασμό που οποιαδήποτε μάχιμη διοίκηση πρέπει να κάνει για να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα”, είπε, απαντώντας στην ερώτηση που του έθεσε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κλερ ΜακΚάσκιλ.
Ο Φόλερ μίλησε επίσης για τα σχέδια των αμερικανικών δυνάμεων προκειμένου να στηρίξουν τις γειτονικές χώρες –Κολομβία, Ισημερινό και Περού– να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση λόγω της φυγής πολλών Βενεζουελάνων από τη χώρα τους. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η αποστολή του στρατιωτικού νοσοκομειακού πλοίου Comfort στην περιοχή.
Ροχανί: Οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν το ιρανικό καθεστώς
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε απόψε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Ουάσινγκτον.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ροχανί χαρακτήρισε “παράλογη” τη θέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που λίγο νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να “απομονώσει” το “διεφθαρμένο” ιρανικό καθεστώς. Η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι “έρμαιο” της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής, τόνισε.
Ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε την Ουάσινγκτον για την εχθρική της στάση και προέβλεψε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
“Η πρότασή μας είναι σαφής: δέσμευση έναντι δέσμευσης· παραβίαση έναντι παραβίασης· απειλή στις απειλές· και βήμα προς βήμα, αντί για συνομιλίες για τις συνομιλίες… Αυτό που λέει το Ιράν είναι σαφές: όχι στον πόλεμο, όχι κυρώσεις, όχι στις απειλές, όχι μπούλινγκ. Απλώς να ενεργούμε με βάση τον νόμο και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων”, είπε.
Ο Ροχανί τόνισε επίσης ότι καμία χώρα δεν γίνεται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δια της βίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη οδός από αυτή του διαλόγου.
Το κείμενο ανανεώνεται συνεχώς…
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]