Σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ενόψει της γιορτής Άιντ αλ-Άντχα, που διαρκεί τέσσερις ημέρες αρχής γενομένης την Τρίτη (αύριο), ο Ερντογάν είπε πως σκοπός της νομισματικής κρίσης ήταν να κάνουν «την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν».
Η λίρα έχασε περίπου το 40% της αξίας της φέτος λόγω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολική και μιας επιδεινούμενης διπλωματικής διένεξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πτώση της λίρας επεκτάθηκε και σε άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών και σε άλλα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες.
«Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην έκκλησή μας για προσευχή και στη σημαία μας. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Ο σκοπός είναι να κάνουν την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν, να την αιχμαλωτίσουν», ανέφερε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
«Εκείνοι που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν την Τουρκία να ενδώσει με τη συναλλαγματική ισοτιμία θα δουν σύντομα ότι κάνουν λάθος», είπε.
Ο Ερντογάν απέφυγε να κατονομάσει χώρες ή θεσμούς, ωστόσο στο παρελθόν έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση της λίρας σε ένα σκιώδες «λόμπι των επιτοκίων», σε δυτικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και χρηματιστές.
Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρα και της Ουάσινγκτον διάγουν μεγάλες εντάσεις, πολλοί πυροβολισμοί εβλήθησαν νωρίς σήμερα το πρωί από ένα όχημα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.
Ένα ή περισσότερα άγνωστα άτομα πυροβόλησαν πολλές φορές από ένα όχημα εναντίον του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας γύρω στις 05:30 σήμερα το πρωί σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνείου της Άγκυρας.
Κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι διεξάγεται έρευνα.
Το αποτύπωμα μιας σφαίρας σε φυλάκιο ασφαλείας ήταν ορατό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα συμβάν ασφαλείας έλαβε χώρα νωρίς σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκάινερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, απαντώντας σε ερώτηση του AFP.
Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή αίτημα ενός Αμερικανού πάστορα να αφεθεί ελεύθερος προκαλώντας την επίπληξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποδεχθούν την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον «με σταυρωμένα τα χέρια».
Η υπόθεση του Μπράνσον, ενός ευαγγελικού ιεραπόστολου από τη Βόρεια Καρολίνα ο οποίος ζει στην Τουρκία για δύο δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.
Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στις 6,0900 λίρες έναντι του δολαρίου στις 11:43 ώρα Ελλάδος αφού έκλεισε στις 6,0100 λίρες ανά δολάριο την Παρασκευή.
Την Παρασκευή δύο οίκοι αξιολόγησης, ο Moody’s και ο Standard & Poor’s, υποβάθμισαν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στην περιοχή των «σκουπιδιών».
Η νομισματική κρίση στην Τουρκία εγείρει νέο εξωτερικό κίνδυνο για τη γερμανική οικονομία
Η νομισματική κρίση στην Τουρκία εγείρει έναν νέο, επιπρόσθετο εξωτερικό κίνδυνο για την οικονομία της Γερμανίας, πολύ περισσότερο διότι προστίθεται στις διενέξεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία, προειδοποιεί σήμερα Δευτέρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η τουρκική λίρα έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, καθώς πλήττεται από τη διπλωματική ρήξη ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, αλλά και την ανησυχία των επενδυτών για την όλο και μεγαλύτερη επιρροή που αποκτά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της οποίας είναι η ΕΕ.
«Συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι, ειδικά όσον αφορά την αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η έκβαση (των διαπραγματεύσεων) για το Brexit καθώς και για τις μελλοντικές πολιτικές των ΗΠΑ ως προς το εμπόριο», τονίζει το υπουργείο στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του που δημοσιοποιείται σήμερα. «Ο επίμονος διάλογος για τους δασμούς και η απειλή εμπορικού πολέμου προκαλούν ασφυξία στην εμπορική δραστηριότητα», επισημαίνει.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]