Μια συνάντηση που έχει ήδη λάβει μεγάλη σημασία -πριν καν γίνει- και συγκρίνεται με την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, επί Ψυχρού Πολέμου.
Το ιστορικό πλαίσιο είναι διαφορετικό από εκείνο της σημερινής συνάντησης Τραμπ-Πούτιν, αλλά δεδομένης της προσωπικότητας του Αμερικανού προέδρου και των ιδιαίτερων αντιλήψεών του (που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή γεωπολιτική ισορροπία Δύσης-Ανατολής) αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Ο Τραμπ είχε πει από την αρχή ότι η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο «θα είναι το ευκολότερο κομμάτι μιας γεμάτης εβδομάδας»…
Οχι μόνο γεμάτης, αλλά και ταραγμένης, αν αναλογιστεί κανείς την αντάρα που έφερε στο ΝΑΤΟ -πιέζοντας και απειλώντας τους συμμάχους για την οικονομική συμβολή τους- και την επεισοδιακή επίσκεψή του στη Βρετανία, όπου κούνησε αυστηρά το δάχτυλο στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το σχέδιό της περί «ήπιου Brexit» και την έφερε σε δύσκολη θέση με τις δηλώσεις του υπέρ των άσπονδων εσωκομματικών «εχθρών» της! Ο βρετανικός Τύπος σχολίασε το πέρασμα του «τυφώνα Τραμπ» ως «δυνατό ριάλιτι» (με δηλώσεις, αντιδηλώσεις, fake news και «είπα-ξείπα»).
Ακόμη και η χθεσινή αποκάλυψη της Τερέζα Μέι για τη συμβουλή που της είχε δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για το Brexit άφησε τους πάντες εμβρόντητους: «Μου είπε ότι θα έπρεπε να ασκήσω αγωγή στην Ε.Ε., να μην προχωρήσω σε διαπραγματεύσεις», είπε η Μέι στο BBC. Στη συνέχεια, ο Τραμπ τη συμβούλευσε ότι, τώρα πλέον που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να αποχωρήσει.
Οι «εχθροί»
Συνεχίζοντας τις αντιφατικές δηλώσεις και προκαλώντας σύγχυση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες ότι «πιστεύω πως θα έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία», ενώ λίγο αργότερα τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS πως «η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα είναι οι εχθροί των ΗΠΑ».
Οπως διευκρίνισε, «δεν θα σκεπτόταν κανείς ως εχθρό των ΗΠΑ την Ε.Ε., αλλά η Ε.Ε. είναι ένας εχθρός με αυτά που κάνει στο εμπόριο… Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές, η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός».
Οι δηλώσεις του απευθύνονταν προφανώς στους Αμερικανούς και κυρίως σε όσους δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνάντηση με τον Πούτιν. Ο Τραμπ υποστήριξε την απόφασή του να έχει αυτή την τετ-α-τετ συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, εν μέσω της θύελλας που έχει ξεσηκώσει το σκάνδαλο Russiagate στις ΗΠΑ.
«Δεν θα προκαλέσει σε τίποτα κακό, αντίθετα πιστεύω ότι θα βγει κάτι καλό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στη σημερινή σύνοδο του Ελσίνκι και υπενθύμισε πόσα θετικά αποτελέσματα είχε η σύνοδος με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, εν μέσω των μεγάλων αντιξοοτήτων.
Ο Τραμπ επανέλαβε ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν το ζήτημα της πιθανής ανάμιξης των Ρώσων στις εκλογές του 2016, παρά το γεγονός ότι θεωρεί όλη αυτή την ιστορία «μια ηλιθιότητα» και «κυνήγι μαγισσών».
Ανησυχίες σε Ε.Ε., Γερμανία
Η σημερινή αμερικανορωσική σύνοδος στο Ελσίνκι φαίνεται ότι εκλαμβάνεται από τον Λευκό Οίκο ως μια συνάντηση διερευνητικού χαρακτήρα, για να «σπάσει ο πάγος», χωρίς μεγάλες προσδοκίες για απτά αποτελέσματα.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να «γράφει ιστορία» με τις κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα και επιδιώκει απρόβλεπτες συναντήσεις (όπως με τον Κιμ). Το ζήτημα της συνθήκης New Start για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο υπερδυνάμεων θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών των δύο ηγετών. Η συνθήκη, που υπεγράφη πριν από μία δεκαετία, λήγει το 2021. Κατά τα λοιπά, τα ζητήματα προς συζήτηση είναι ανοιχτά: από τη Συρία έως τις κυρώσεις και το «Ρωσία-γκέιτ».
Ορισμένοι αρθρογράφοι στις ΗΠΑ ανέφεραν χθες πως το γεγονός των «ανοιχτών θεμάτων» αλλά και το ότι δεν θα παρίστανται σύμβουλοι στη συνάντηση του Ελσίνκι είναι ανησυχητικό καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να ανατρέψει ακόμη και αυτά που έχει συμφωνήσει με την ομάδα του: τη μείωση της υποστήριξης στο ζήτημα της Ουκρανίας, ή να προχωρήσει σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση για την Κριμαία ή, ακόμη, μια «προσφορά» στο θέμα της Συρίας!
Θα μπορούσε, εξάλλου, να συζητήσει το ζήτημα των 12 Ρώσων πρακτόρων που παραπέμφθηκαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη για παραβίαση των υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι παρακολουθεί η Ε.Ε. με ενδιαφέρον, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της. Υστερα από την αντιπαράθεση Τραμπ – Μέρκελ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει σε «μονομερείς συναλλαγές» σε βάρος των συμμάχων.
Ο Μάας θεωρεί ότι ο Τραμπ δεν έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζει να υπάρξει μια συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Στη Γερμανία ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζεται πάντως με έντονη δυσπιστία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το 64% των Γερμανών πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κομπλιμέντα στη βασίλισσα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησε τους Βρετανούς ούτε στιγμή να βαρεθούν κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα.
Εκτός των δηλώσεων για το Brexit που άναψαν φωτιές και των δύσκολων στιγμών με την Τερέζα Μέι, ο Αμερικανός πρόεδρος επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις στους δημοσιογράφους: Αφενός δήλωσε στην εφημερίδα «Mail on Sunday» ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2020. Οπως είπε ξεκάθαρα, «όλοι θέλουν να είμαι»!
Αφετέρου, αποκάλυψε στοιχεία της συζήτησης που είχε με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ άφησε εμβρόντητο τον Βρετανό δημοσιογράφο λέγοντας ότι η μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «πολύ όμορφη και ευφυής γυναίκα»!
Οταν ερωτήθηκε αν συζήτησε το Brexit με τη βασίλισσα, ο Τραμπ δεν δίστασε να απαντήσει: «Το έκανα. (Η βασίλισσα) είπε ότι είναι “πολύ περίπλοκο πρόβλημα, νομίζω ότι κανείς δεν είχε ιδέα πόσο περίπλοκο επρόκειτο να είναι”».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]