Γι’ αυτό κλιμακώνει επίτηδες την επιθετικότητά του, αναζητώντας αφορμές για να τεστάρει τις αντιδράσεις της Δύσης, ήταν η απάντηση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αφορμή για την αιφνίδια κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ήταν οι ρωσικές καταγγελίες για διπλή απόπειρα εισβολής Ουκρανών σαμποτέρ στην Κριμαία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τη στήριξη πυρών τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων και στόχο να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή πριν από τις ομοσπονδιακές και τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το Κίεβο πάντως αρνήθηκε τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας ρωσική «προβοκάτσια».
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, ένας πράκτοράς της κι ένας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να αποκρούσουν τους εισβολείς, σε δύο χωριστά περιστατικά που έλαβαν χώρα τη νύχτα της 6ης προς 7η Αυγούστου στην κριμαϊκή πόλη Αρμάνσκ και το επόμενο βράδυ σε αδιευκρίνιστο σημείο της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου.
Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού χαρακτήρισε ψευδείς τους ρωσικούς ισχυρισμούς. Παράλληλα, η αντίστοιχη υπηρεσία ασφαλείας SBU ξεκαθάρισε πως «η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει διά της βίας το έδαφός της και δεν πρόκειται να το κάνει».
Η ρωσική, πάντως, εκδοχή για τα γεγονότα ήταν αρκετά λεπτομερειακή. Η FSB ανακοίνωσε ότι πέρα από την απόκρουση των «τρομοκρατικών επιθέσεων», οι ρωσικές υπηρεσίες εξάρθρωσαν κι ένα δίκτυο κατασκόπων στο έδαφος της Κριμαίας (ουκρανικής όσο ρωσικής καταγωγής) οι οποίοι σχεδίαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε καταγγείλει πως η Ουκρανία θα προσπαθήσει να εισβάλει στην Κριμαία, ενώ μετά τα πρόσφατα περιστατικά οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφάλειας στις τουριστικές εγκαταστάσεις της Μαύρης Θάλασσας, σε δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις υποδομών.
Υπενθυμίζεται πως η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 ύστερα από απλή αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση και ένα δημοψήφισμα που χαρακτηρίστηκε παράνομο από την Ουκρανία και τη Δύση. Η Κριμαία θεωρείται κρίσιμη για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, όπου περιπολούν ενισχυμένες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, σχεδόν «απέναντι» από τη βάση του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.
Η δημοσιοποίηση των γεγονότων στην Κριμαία συνέπεσε με την προσέγγιση της Μόσχας με την Τουρκία αλλά και τη Βρετανία, εξελίξεις που δημιουργούν αντικειμενικά ρωγμές στη συνοχή της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Αίσθηση προκάλεσε η εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών στην αντιρωσική πολιτική του Ντέιβιντ Κάμερον που πραγματοποίησε η «πρωθυπουργός του Brexit», Τερέζα Μέι, ρίχνοντας γέφυρες την ίδια μέρα σε Μόσχα-Τεχεράνη!
Κίλιαν Μέρφι: Μαζί με την σύζυγο του αγόρασαν το «Phoenix Cinema» στην Ιρλανδία
Μετά το πέρας της συνάντησης Πούτιν- Ερντογάν στην Αγ. Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μέι, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν λύπη και δυσαρέσκεια για το πάγωμα των διμερών σχέσεων μετά τη δολοφονία του Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006 και την κρίση στην Ουκρανία.
Μαζί με το Ουκρανικό και τη Συρία, σημείο τριβής αποτελούν οι παραβιάσεις του βρετανικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά στη Βόρεια Θάλασσα.
Για το συγκεκριμένο θέμα ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει δίαυλος επαφής Μόσχας-Λονδίνου, με στόχο τη «βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων» και τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών απέναντι στην τρομοκρατία του ISIS.
Δίνοντας το στίγμα της αυτόνομης, πλέον, βρετανικής εξωτερικής πολιτικής (με επικεφαλής τον ευρωσκεπικιστή και «ρωσόφιλο» υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον) η Βρετανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι παρά τις διαφορές τους, Μέι και Πούτιν θα έχουν στο εξής τακτική επικοινωνία, αρχής γενομένης από το G20 τον Σεπτέμβριο στην Κίνα.
Αξιοσημείωτο, ότι εκτός από τον Πούτιν η Μέι μίλησε τηλεφωνικά και με τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, για θέματα τραπεζών, περιφερειακής ασφάλειας και τρομοκρατίας.
Την επομένη της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στην Αγ. Πετρούπολη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε Δύση-Ε.Ε. ότι «θα είναι δικό τους λάθος αν χάσουν την Τουρκία», συμπληρώνοντας ότι Ρωσία-Τουρκία αρχίζουν να βρίσκουν σημεία επαφής στο Συριακό.
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ προτίμησε να μην απαντήσει στην πρόκληση, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση με τη Ρωσία δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία της Τουρκίας στη συμμαχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου