Υστερα από δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που βύθισαν την Ισπανία στην αβεβαιότητα, το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Μαδρίτη είναι πλέον ορατό.
Το νέο κρίσιμο «ραντεβού» για το μέλλον της χώρας ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου, οπότε και η Εκτελεστική Επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος, ένα σώμα περίπου 100 ατόμων, θα ψηφίσει αν θα αποδεχθεί ή όχι το μεταρρυθμιστικό πακέτο έξι σημείων που πρότεινε ο ηγέτης των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα.
Ο τελευταίος απέκλειε μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο συνεργασίας με το P.P., κατηγορώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ραχόι και το περιβάλλον του ότι απέτυχαν να απαντήσουν στις κατηγορίες περί διαφθοράς που συνοδεύουν το κόμμα και αρκετά από τα υψηλόβαθμα στελέχη του.
Η τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, ωστόσο, υπήρξε καθοριστική, όπως φάνηκε και σε επίπεδο συμβολισμών και εικόνας, γράφει η «Ελ Παΐς». Ο Ραχόι εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα και οι δυο τους φωτογραφήθηκαν χαλαροί και ευδιάθετοι μπροστά από ένα τραπέζι εργασίας, περιστοιχισμένοι από χαρτιά.
«Οι Ισπανοί θέλουν μια κυβέρνηση και ελπίζουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις το γρηγορότερο δυνατό», σημείωσε ο Ραχόι, προσθέτοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του.
«Αν το Λαϊκό Κόμμα αποδεχθεί τους όρους μας και θέσει στη συνέχεια ημερομηνία για ψήφο εμπιστοσύνης, όλα είναι πιθανά», δήλωσε από την πλευρά του ο Ριβέρα. Το πακέτο με τις 6 προτάσεις-προϋποθέσεις του περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, την εφαρμογή μέτρων για τη διαφάνεια και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και την άρση της νομικής προστασίας των βουλευτών.
Τα δύο κόμματα σημειωτέον συνδυαστικά διαθέτουν 169 έδρες (137 το Ρ.Ρ. και 32 οι Ciudadanos) με άλλα λόγια, 7 λιγότερες από τις 176 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Το Λαϊκό Κόμμα με άλλα λόγια θα χρειαζόταν στήριξη και από άλλες δυνάμεις για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, η αλλαγή στάσης των Ciudadanos, ωστόσο, αναμένεται να ενθαρρύνει και άλλους να άρουν τις ενστάσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Και θα δημιουργούσε πιέσεις στους 85 βουλευτές των Σοσιαλιστών (PSOE), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, να μαλακώσουν τη στάση τους και να διευκολύνουν τις διαδικασίες, έστω και με την αποχή τους στην ψήφο εμπιστοσύνης.
Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Westminster – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας άνδρας
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες (1982-1996), ο οποίος αποκάλεσε τα βήματα των Ciudadanos ως την «πρώτη πράξη υπευθυνότητας μετά τις γενικές εκλογές», στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις και απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μιας τρίτης και καταστροφικής για την οικονομία της χώρας προσφυγής στις κάλπες.
Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές του PSOE να απέχουν, προκαλώντας την οργή του αρχηγού του κόμματος, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος θεωρεί ότι ο βετεράνος πολιτικός «ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή».
«Τι θέλει να πει, ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε εμείς είναι ανεύθυνες;», αναρωτιέται στον ισπανικό Τύπο μέλος του κόμματος που διατήρησε την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι με τις δηλώσεις του κάνει μεγάλη ζημιά στο κόμμα.
Tι ζητάει ο Ριβέρα
1) Αμεση αποπομπή κάθε αξιωματούχου που κρίνεται ένοχος για πολιτική διαφθορά.
2) Τέλος στη νομική ασυλία των 10.000 ανώτατων κρατικών υπαλλήλων, δικαστών και εφοριακών.
3) Εγκριση νέου εκλογικού νόμου (απελευθέρωση στις λίστες, τέλος στις επιστολικές ψήφους και τροποποίηση του ειδικού βάρους της κάθε ψήφου στην κατανομή των εδρών).
4) Τέλος στις απονομές χάριτος για την πολιτική διαφθορά.
5) Οριο της προεδρικής θητείας στα οκτώ χρόνια ή στις δύο θητείες.
6) Δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση Barcenas (σκάνδαλο διαφθοράς με μαύρα ταμεία του P.P.).
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου