Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.
«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ’ ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.
«Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε επίσης πως τα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Οι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τα ονόματα των τεσσάρων παιδών που απελευθερώθηκαν πρώτα. Ο Ναρονγκσάκ δήλωσε σήμερα πως οι ταυτότητές τους προστατεύονται από σεβασμό προς τις οικογένειες των παιδιών που είναι ακόμη παγιδευμένα μέσα στο σπήλαιο.
Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά τηςν ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.
Πηγή στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε στο Ρόιτερ πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, πρσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Φανταστείτε τους μαραθωνοδρόμους. Είναι όπως όταν φθάνουν στη γραμμή του τερματισμού εξαντλημένοι», είπε η πηγή.
Στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι, πράσινα πανιά έχουν τοποθετηθεί για να κρύβουν τη θέα προς την είσοδο. Ασθενοφόρα βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν τα υπόλοιπα παιδιά που αναμένεται να βγουν από το σπήλαιο. Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Ρόιτερ πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυκτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν νοσηλεύονται σε μια πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]