Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κάποιος είναι ένοχος για βιασμό αν ολοκληρώσει μια σεξουαλική πράξη με κάποιον ο οποίος δεν έχει συμμετάσχει «αυτοβούλως».
Μέχρι πρότινος νομικά γινόταν λόγος για βιασμό στην περίπτωση χρήσης βίας στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή αν αυτή έγινε υπό απειλή.
Τα δικαστήρια πλέον θα πρέπει να ελέγχουν «αν η συναίνεση έχει εκφραστεί με λέξεις, με κινήσεις ή με άλλο τρόπο».
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων και υιοθετήθηκε στα τέλη Μαΐου. Όμως έχει γίνει στόχος επικρίσεων τόσο από τους δικηγόρους όσο και από το Συμβούλιο των Νόμων που διερωτώνται για το πώς θα εφαρμοστεί.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Σύμφωνα με το όργανο αυτό που κρίνει τη νομική εγκυρότητα των νομοσχεδίων, ο νέος αυτός νόμος θα οδηγήσει τα δικαστήρια να κάνουν αυθαίρετες εκτιμήσεις για την ύπαρξη ή μη συναίνεσης.
Η κυβέρνηση απάντησε ότι ο νόμος στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, ενώ χθες αποφάσισε να δαπανήσει 11,5 εκ. ευρώ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας.
«Το κίνημα #MeToo έδειξε ξεκάθαρα ότι μένουν να γίνουν πολλά για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στον εργασιακό χώρο και στην υπόλοιπη κοινωνία», εξήγησε η υπουργός Ισότητας Λένα Χάλενγκρεν σε ανακοίνωσή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]