Στα τέλη του 2017 σε όλον τον κόσμο κυκλοφορούσαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο τέτοια όπλα, εκ των οποίων το 85% βρισκόταν σε χέρια απλών πολιτών και τα υπόλοιπα ανήκαν σε στρατιωτικούς ή αστυνομικούς.
Ο αριθμός των όπλων που ανήκαν σε πολίτες αυξήθηκε παγκοσμίως στα 857 εκατομμύρια το 2017, από 650 εκατομμύρια το 2006, σύμφωνα πάντα με την έκθεση Small Arms Survey του Ινστιτούτου Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών που εδρεύει στη Γενεύη. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που προέρχονται από πολλές πηγές, όπως στα αρχεία καταγραφής των κατόχων που υπάρχουν σε 133 χώρες – ωστόσο ελήφθησαν υπόψη μόνο οι 56.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Το 2017 αντιστοιχούσαν 120 όπλα σε κάθε 100 κατοίκους των ΗΠΑ. Η επόμενη χώρα στη λίστα ήταν η εμπόλεμη Υεμένη, όπου σε κάθε 100 κατοίκους αντιστοιχούσαν 53 όπλα. Ακολουθεί το Μαυροβούνιο (39 όπλα για κάθε 100 κατοίκους) και ο Καναδάς (35 όπλα). Στην Ιαπωνία και την Ινδονησία, σε κάθε 100 κατοίκους δεν αντιστοιχεί ούτε καν ένα “ολόκληρο” όπλο.
“Κάθε χρόνο οι Αμερικανοί αγοράζουν 14 εκατομμύρια νέα όπλα”, εισαγόμενα ή μη, ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Άαρον Καρπ. “Η αμερικανική αγορά είναι πολύ ελαστική” και οι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση σε όπλα τα οποία δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι πολίτες σε άλλες χώρες, λόγω της περιοριστικής νομοθεσίας, εξήγησε.
“Γιατί τα αγοράζουν; Αυτό, είναι άλλο θέμα. Κυρίως, τα αγοράζουν πιθανότατα επειδή μπορούν”, πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]