Ο Τζον Τόμσον, μόνιμος γραμματέας στην αρμόδια βρετανική υπηρεσία εσόδων και τελωνείων, δήλωσε σε βουλευτές ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία θα κόστιζε στις επιχειρήσεις ποσό αντίστοιχο με αυτό μιας τελωνειακής ρύθμισης γνωστής ως ‘max fac’ ή μέγιστης διευκόλυνσης, διότι οι εταιρίες θα πρέπει να συμπληρώνουν δηλώσεις στα τελωνεία.
«Εάν καταφύγουμε στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αυτό σίγουρα θα απαιτεί τελωνειακές δηλώσεις άρα θα είναι αντίστοιχο σε επίπεδο κόστους», δήλωσε ο Τόμσον, ερωτηθείς για το κόστος στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, ένα βήμα που η ίδια υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου το Λονδίνο να μπορεί να συνάπτει τις δικές του εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.
Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μέι δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει πώς θα το πετύχει αυτό, χωρίς να υψώσει χερσαία σύνορα για να ελέγχει τα προϊόντα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, κάτι που η Βρετανία έχει δεσμευθεί ότι δεν θα συμβεί.
Η κυβέρνηση εξετάζει δύο πιθανές εναλλακτικές λύσεις, σε μια συζήτηση που έχει αποκαλύψει ένα βαθύ σχίσμα εντός του υπουργικού συμβουλίου της Μέι μεταξύ αυτών που θέλουν μια καθαρή έξοδο από την ΕΕ και αυτούς που είναι διατεθειμένοι να δεχθούν πιο στενή συνεργασία με τις Βρυξέλλες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]