Η Ισπανία έχει νέο ηγέτη! Ο 46χρονος Πέδρο Σάντσεθ από τη Μαδρίτη, πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος PSOE, μονοπωλεί το διεθνές ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες.
Τα διεθνή μέσα σπεύδουν να τον χαρακτηρίσουν «τυχερό», καθώς κατόρθωσε να γίνει Πρωθυπουργός χωρίς την ετυμηγορία της κάλπης, αλλά μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Μαριάνο Ραχόι και υπερψηφίστηκε με 180 ψήφους.
Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού
Ο Πέδρο Σάντσεθ γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 29 Φεβρουαρίου 1972. Έχει σπουδάσει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και μάλιστα κατέχει τίτλο διδάκτορος στο Πανεπιστήμιο Καμίλο Χοσέ Θέλα.
Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και μέλος του PSOE και η μητέρα του δημόσια υπάλληλος. Ο ίδιος εισήχθη στο κόμμα το 1993.
Διαβάστε επίσης: Τέλος εποχής για τον Ραχόι στην Ισπανία – Νέος πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ
Η πρώτη σημαντική θέση που κατέλαβε ήταν το 1999, όταν υπηρέτησε ως προσωπάρχης του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πυρηνική απειλή και το παρασκήνιο για σχέδιο ειρήνευσης
Έχει διατελέσει πέντε χρόνια δημοτικός σύμβουλος στη Μαδρίτη (2004-2009), ενώ η πρώτη βουλευτική του θητεία ήταν τη περίοδο 2009-2011.
Το 2014 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, ενώ 2 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, απομακρύνηκε από την ηγεσία μετά από «στάση» αρκετών μελών, με πρωτεργάτρια τη Σουζάνα Ντίαθ, που τον διαδέχθηκε.
Ο λόγος ήταν η άρνηση του Σάντσεθ να απέχει από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2016, που θα οδηγούσαν την Ισπανία σε Κυβέρνηση μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα.
Η επιστροφή του έγινε στις 22 Μαϊου 2017, μετά από μία μεγάλη περιοδεία μηνών και επαναπροσδιορισμό του προφίλ του.
Το παρόν
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η δεύτερη σε έδρες δύναμη στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας με 85 έδρες, πίσω από το μεγάλο του αντίπαλο, το Λαϊκό (137 έδρες).Σε αντίθεση με το Μαριάνο Ραχόι, ο νέος Πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται τολμηρός, γλωσσομαθής, άριστος γνώστης των οικονομικών, ενώ η νεαρή ηλικία του και το αθλητικό του στυλ, χτίζουν μία άκρως επιτυχημένη εικόνα.
Από την άλλη, η βραδυκίνητη οικονομία και κυρίως το ζήτημα της Καταλονίας, η σπουδαιότερη κρίση στη ιστορία της χώρας αναμένεται να σταθεί εμπόδιο στη θητεία του, καθώς η μηδαμινή εμπειρία του και ο πόλεμος που δέχεται εδώ και μέρες από τα μέσα, δεν προμηνύουν μία διακυβέρνηση στρωμένη με… ροδοπέταλα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]