“Είναι σαφές ότι οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας και της Ολλανδίας δεν βασίστηκαν στις δημοκρατικές αρχές όταν λάμβαναν αυτές τις αποφάσεις”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τσελίκ. “Με αυτήν την προσέγγιση, η Αυστρία και η Ολλανδία δηλητηριάζουν τις δημοκρατικές αξίες των ίδιων των χωρών τους (…) Συμβάλουν στην ανάδυση ρατσιστικών πολιτικών κινημάτων που είναι αντίθετα με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε, σε σειρά μηνυμάτων του, ο Τούρκος υπουργός.
Την Παρασκευή, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η Βιένη δεν επιθυμεί και δεν θα εγκρίνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της Τουρκίας στο έδαφός της. Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του είπε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί “να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη”.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δήλωσε επίσης ότι “η οργάνωση συγκεντρώσεων στην Ολλανδία ενόψει των επικείμενων τουρκικών εκλογών δεν είναι επιθυμητή”.
“Πρόκειται για τουρκικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία θα έπρεπε επομένως να μείνει στην Τουρκία”, συνέχισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός εξηγώντας ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις “μπορεί να διασαλεύσουν τη δημόσια τάξη” στη χώρα του.
Πέρσι, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γερμανία απαγόρευσαν επίσης πολλές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τότε είχε παραλληλίσει τη γερμανική κυβέρνηση με το ναζιστικό καθεστώς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]