Ο εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατέκτησε την εξουσία το 2010 ως επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Fidesz, κραδαίνοντας το αντιπαράδειγμα της… παράδοσης της Ελλάδας μέσω των Μνημονίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Το 2014 επανέλαβε το θρίαμβό του κατακτώντας το 45% των ψήφων και τα δύο τρίτα της Βουλής (131 έδρες επί συνόλου 199), γεγονός που του επέτρεψε να εμπεδώσει στη συνέχεια ένα αυταρχικό πλέγμα εξουσίας, με φίλα προσκείμενους οικονομικούς παράγοντες και έλεγχο της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ, κατά τρόπο που δεν προσιδιάζει στα φιλελεύθερα δυτικά πρότυπα της Ε.Ε.
Αυτή ακριβώς την εχθρότητά του στη «φιλελεύθερη δημοκρατία» ο αρχηγός του Fidesz την έχει κάνει… σημαία, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του στις πόλεις και στην ύπαιθρο (κυρίως τη δεύτερη) κατά πραγματικών και φανταστικών εχθρών.
«Η Ευρώπη δέχεται εισβολή», είπε ο Ορμπαν σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βουδαπέστη στις 15 Μαρτίου. «Οι σκοτεινές ξένες δυνάμεις και οι εσωτερικοί τους σύμμαχοι (σ.σ.: δηλαδή η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση) θέλουν να διασπάσουν την Ουγγαρία και να τη βουλιάξουν κάτω από μια πλημμυρίδα μεταναστών», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, προβάλλοντας ως υπέρμαχος των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του: «Οι Βρυξέλλες δεν υπερασπίζονται την Ευρώπη, δεν βάζουν φραγμό στη μετανάστευση… Θέλουν να αντικαταστήσουν τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, να παραμερίσουν την κουλτούρα μας και τον τρόπο ζωής μας, να διαλύσουν οτιδήποτε χωρίζει και διαφοροποιεί τους Ευρωπαίους από τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου…», τόνισε.
Ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας «αποχριστιανισμού» της Ουγγαρίας και βασικό… Δούρειο Ιππο του «παγκοσμιοποιημένου φιλελευθερισμού», που αποσκοπεί στην «ισλαμοποίηση της χώρας και της Ευρώπης», η κυβέρνηση Ορμπαν αντιμετωπίζει τον ουγγρικής καταγωγής μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο και προσπαθεί να κλείσει τα ιδρύματά του στη Βουδαπέστη (πανεπιστήμια, ΜΚΟ κ.λπ.). Μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει, χάρις στη στήριξη που απολαμβάνει ο Σόρος από την Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, επικαλέστηκε το δικαίωμα του ουγγρικού λαού να ζει ασφαλής και χωρίς τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων, όταν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατήγγειλε την Ουγγαρία για «ξενόφοβη» και «ρατσιστική» πολιτική.
Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ότι η πλειονότητα των Ούγγρων επικροτεί τη σκληρή στάση της κυβέρνησης το 2014-2015. Τότε διήλθαν μέσα από το ουγγρικό έδαφος περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες προς τη Δυτική Ευρώπη (με τελικό προορισμό κυρίως τη Γερμανία) μέσω του Βαλκανικού Διαδρόμου, που έκλεισαν τελικά οι Σκοπιανοί με «εντολή» των Αυστριακών και σιωπηρά των Γερμανών.
Το 2015 η Ουγγαρία ύψωσε συρμάτινους φράχτες στα σύνορά της με τη Σερβία και απώθησε βίαια τις ομάδες προσφύγων που προσπάθησαν να τα περάσουν, ενώ σήμερα αρνείται να δεχθεί έστω κι έναν πρόσφυγα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ποσόστωσης. Στην ίδια τακτική επιμένουν τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) ακυρώνοντας κατ’ ουσίαν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό, όσες απειλές κι αν εκτοξεύουν οι Βρυξέλλες για οικονομικές κυρώσεις.
Ποντάροντας στο αντιμεταναστευτικό αίσθημα ο Ορμπαν χτύπησε… φλέβα χρυσού. Στο περσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την υποδοχή προσφύγων από χώρες της Ε.Ε. ψήφισαν «Οχι» πάνω από 3 εκατομμύρια Ούγγροι, ενώ το Fidesz ποτέ δεν ξεπέρασε τις 2,7 εκατομμύρια ψήφους.
Η δημοσκόπηση του ευρωπαϊκής ιστοσελίδας poll of polls προβλέπει νίκη του Ορμπαν με 49%, έναντι 18% του ακροδεξιού Jobbik, 13% των Σοσιαλιστών (MSZP), 7% του Πράσινου/Φιλελεύθερου LMP και 7% του κεντροαριστερού DK του πρώην πρωθυπουργού, Φέρεντς Γκιούρτσανι. Ομοίως η τελευταία ουγγρική δημοσκόπηση, στο διάστημα 21-24 Μαρτίου, δίνει 41% στο Fidesz, 25% στο Jobbik, 12% στους Σοσιαλιστές και 8% στους Πρασινο-φιλελεύθερους.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το φιλοναζιστικό και αντισημιτικό Jobbik έχει κάνει… κεντρώα στροφή, χαρίζοντας όλη την αντιευρωπαϊκή και αντιμεταναστευτική ατζέντα του στον Ορμπαν. Η μετάλλαξή του -ειδικά μετά την εκλογή στην ηγεσία του 40χρονου Γκάμπορ Βόνα– του επέτρεψε να συμμετάσχει σε έναν ενιαίο συνασπισμό της αντιπολίτευσης που κατατρόπωσε τον εκλεκτό του Ορμπαν, σε τοπικές αναπληρωματικές εκλογές τον Φεβρουάριο- πλην όμως το πείραμα είναι αδύνατον να επαναληφθεί σε εθνικό επίπεδο.
Ετσι, μην έχοντας εναλλακτική λύση, οι Μαγυάροι θα διατηρήσουν στην εξουσία τον άνθρωπο που τους «προστατεύει από τους μετανάστες και τους τρομοκράτες» και παράλληλα έφερε τον τελευταίο χρόνο στην Ουγγαρία μια αλματώδη ανάπτυξη 4% (λόγω του κατασκευαστικού τομέα και των ξένων επενδύσεων) με ανεργία μόλις 3,8%. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν πως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην Ουγγαρία στην οκταετία Ορμπαν είναι εξαιρετικά άνιση και συνοδεύεται από τη χειροτέρευση της διαβίωσης του 1 εκατομμυρίου των φτωχότερων πολιτών (περικοπές σε επιδόματα πρόνοιας και ανεργίας, καθήλωση κατώτατων αποδοχών και ευνοϊκά μέτρα για μεσαία και ανώτερα στρώματα, σε συνδυασμό με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15%, που ευνοεί τις εύπορες τάξεις και τους επιχειρηματίες).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2014
Fidesz
44,9%
MSZP
(Σοσιαλιστές)
25,6%
Jobbik
20,2%
LMP (Πράσινο-φιλελεύθεροι)
5,3%
ΓΚΑΛΟΠ 2018
Fidesz
41%-49%
Jobbik
18%-25%
MSZP
12%-13%
LMP
7%-8%
DK
3%-7%
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Oι 106 από τους 199 βουλευτές εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιπες 93 έδρες μοιράζονται μεταξύ των κομμάτων με απλή αναλογική βάσει του εθνικού ποσοστού τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]