Αναμφισβήτητα ο φορολογικός παράδεισος αποτελεί προσφιλή προορισμό για τους ισχυρούς, όμως η έλλειψη χώρου δυσκολεύει την πολυτελή διαβίωση στη χώρα, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η έναρξη ενός γιγαντιαίου πρότζεκτ επέκτασης της ακτογραμμής του Μονακό στη Μεσόγειο κατά 15 στρέμματα, μια κατασκευή που προϋπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.
Καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος εγκαθίσταται στη χώρα, το Μονακό έχει επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερη έκταση στη θάλασσα. Ηδη από τον 19o αιώνα, η χώρα των Μονεγάσκων έχει «μεγαλώσει» κατά 100 στρέμματα, έκταση που αποτελεί το 20% της συνολικής γης.
Τα στατιστικά στοιχεία και οι αριθμοί είναι ενδεικτικά, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων είναι εκατομμυριούχοι που τους προσελκύει η επιεικέστερη φορολογική πολιτική της χώρας, αφού ο φόρος εισοδήματος έχει καταργηθεί από το 1869! Εκτιμάται πως το 70% του πληθυσμού είναι ξένοι και μόνο οι 10.000 είναι Μονεγάσκοι.
Οι μόλις 38.000 κάτοικοι ζουν «στριμωγμένοι» σε περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια περιοχή μικρότερη από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Η κατάσταση είναι αποπνικτική όταν επιπλέον 40.000 άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα από τη Γαλλία και την Ιταλία καθημερινώς για να εργαστούν.
Οταν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ -αναμένεται το 2025 –η νέα συνοικία Portier Cove, που θα βρίσκεται δίπλα στο θρυλικό καζίνο του Μόντε Κάρλο, που έχει «πρωταγωνιστήσει» σε τρεις κινηματογραφικές ταινίες Τζέιμς Μποντ, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τουλάχιστον 1.000 κατοίκους σε υπερπολυτελή διαμερίσματα και βίλες που θα κατασκευαστούν. Στο πολεοδομικό σχέδιο περιλαμβάνονται δημόσιοι χώροι, όπως ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πάρκο, ένας παραθαλάσσιος πεζόδρομος, ένα πάρκο και μια μικρή μαρίνα.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Μπορεί η κυβέρνηση του Μονακό να επιβλέπει το έργο, ωστόσο ιδιώτες χρηματοδότες έχουν αναλάβει το κόστος κατασκευής και φυσικά θα επωφεληθούν από την πώληση της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή. «Τα έσοδα από την πώληση διαμερισμάτων και κατοικιών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ», δηλώνει ο Ζαν-Λικ Νγκιγιέν, διευθυντής του κυβερνητικού προγράμματος αστικής επέκτασης.
Το Μονακό, ως μία εκ των πιο περιζήτητων χωρών στον κόσμο, αποτελεί έναν ιδιαίτερα ακριβό τόπο διαμονής. Εναντι 800.000 ευρώ μπορεί να αγοράσει κανείς ακίνητο 17 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με την έκθεση «Knight Frank 2017 Wealth Report», σε σχέση με τα 26 τ.μ. που αγοράζει κάποιος στη Νέα Υόρκη ή τα 30 τ.μ. στο Λονδίνο. Μεταξύ των διάσημων κατοίκων της είναι ο Βρετανός οδηγός της Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον και ο Σέρβος άσος του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς.
Οικολογική περιοχή
Το Portier Cove έχει σχεδιαστεί ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο παραθαλάσσιο τοπίο της περιοχής και να επιτρέπει την ομαλή κίνηση του νερού στην ακτή. «Θέλαμε να δώσουμε καμπυλωτό σχήμα ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στα ρεύματα της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου», δήλωσε ο Ντένις Βαλόουντ της ομάδας αρχιτεκτόνων Valode & Pistre, που εργάζονται για το πρότζεκτ.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα σύνθετο σχέδιο, αφού θα μπορούσε να καταστρέψει τη θαλάσσια περιοχή, γι’ αυτό και λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ώστε να διατηρηθεί η οικολογική ποιότητα του περιβάλλοντος. Πριν από την έναρξη της κατασκευής, για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις, τα προστατευμένα είδη μεταφέρθηκαν σε κοντινά θαλάσσια περιβάλλοντα και εγκαταστάθηκαν ειδικές υποθαλάσσιες οθόνες. Επιπλέον, η γαλλική εταιρία Bouygues Travaux Publics που ηγείται του σχεδίου κατασκευής επισήμανε πως η ποιότητα του νερού επιβλέπεται στενά από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών, που πραγματοποιεί σχολαστικά τις απαραίτητες εξετάσεις.
Επιπλέον, το 40% των ενεργειακών αναγκών της νεόδμητης περιοχής θα καλύπτονται από ηλιακά πάνελ, ενώ θα αξιοποιείται το θαλασσινό νερό για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων.
Αθηνά Σούτζου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]