Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα τόνισε ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας θα δώσει τη δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τη βία στην πόλη Κάντι οπού γίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ βουδιστών και μουσουλμάνων.
«Αρχικώς η κατάσταση θα έχει διάρκεια 10 ημερών», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της στο πρακτορείο Reuters, ενώ θα ληφθούν ειδικά μέτρα για να αποφευχθούν οι ταραχές σε τοπικό επίπεδο.
Τη Δευτέρα, πλήθη βουδιστών επέδραμαν στην Κάντι και έκαψαν περιουσίες μουσουλμάνων, εν μέσω φημών ότι ομάδα πιστών του Ισλάμ σκότωσε βουδιστή. Μόλις πριν εννέα χρόνια στη Σρι Λάνκα έληξε ο εμφύλιος πόλεμος δεκαετιών στη χώρα με τους Ταμίλ αποσχιστές αντάρτες.
Η κατάσταση αυτή έχει ρίξει και πάλι την χώρα στο χάος, σχεδόν δέκα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου που μάστιζε την Σρι Λάνκα και μετρούσε χιλιάδες νεκρούς.
Τον τελευταίο χρόνο, η ένταση κλιμακώθηκε με κάποιους σκληροπυρηνικούς βουδιστές να κατηγορούν μουσουλμάνους πως εξαναγκάζουν πολίτες σε προσηλυτισμό στο Ισλάμ και βανδαλίζουν αρχαιολογικά βουδιστικά μνημεία.
Μερικοί βουδιστές εθνικιστές, όπως μεταδίδει το Reuters, διαδήλωσαν κατά της παρουσίας στη χώρα μουσουλμάνων Ροχίνγκια αιτούντων άσυλο, που προέρχονται από την κυρίως βουδιστική Μιανμάρ.
«Αποφασίστηκε επίσης να αναληφθεί δράση κατά των ανθρώπων που υποκινούν τη βία μέσω Facebook» πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έστειλε στρατό και ειδικές δυνάμεις στην περιοχή Κάντι όταν άγνωστος πυρπόλησε κατάστημα μουσουλμανικής ιδιοκτησίας και χθες επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας για να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ βουδιστών και μουσουλμάνων.
Ο μαρτυρικός εμφύλιος
Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του ‘70 όταν η μειονότητα των Ταμίλ διεκδικούσε την ανεξαρτησία της στα βόρεια και ανατολικά του νησιού. Το εθνικιστικό κίνημα των Ταμίλ θεωρούσε ότι η μειονότητα ήταν θύμα διακρίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης που ελεγχόταν από την πλειονότητα των Σιναλέζων. Ταμίλ και Σιναλέζοι έφτασαν στη Σρι Λάνκα από την Ινδία, αλλά οι δύο ομάδες έχουν δική τους γλώσσα και διαφορετική θρησκεία – οι Σιναλέζοι είναι κατά κύριο λόγο βουδιστές και οι Ταμίλ ινδουιστές.
Ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών και των Τίγρεων Ταμίλ άρχισε το 1983. Το 2002 οι αντάρτες και η κυβέρνηση υπέγραψαν εκεχειρία με τη διαμεσολάβηση της Νορβηγίας. Οι εχθροπραξίες όμως εντάθηκαν και πάλι από το 2006, και ιδιαίτερα μετά το 2008 ενώ το «τέλος του εμφυλίου» ήρθε το 2009.
Ποιοι είναι οι Τίγρεις Ταμίλ;
Οι Τίγρεις Ταμίλ ιδρύθηκαν το 1976 με στόχο την ανεξαρτησία των Ταμίλ. Η σύρραξη με τα κυβερνητικά στρατεύματα άρχισε το 1983, μετά τις αναταραχές που ξέσπασαν με το θάνατο 13 κυβερνητικών στρατιωτών σε ενέδρα των αντατρών. Στο απόγειο της δύναμής τους, είχαν ιδρύσει ένα ντε φάκτο κράτος για τους Ταμίλ της Σρι Λάνκα με την ονομασία Ταμίλ Ίλαμ. Οι Τίγρεις συνέλεγαν φόρους, είχαν δικαστήρια και στρατό, ναυτικό και αεροπορία, παρόλο που το επίσημο κράτος παρείχε παιδεία και περίθαλψη.
Οι απώλειες
Ο πόλεμος που άρχισε το 1983 στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους, με ηττημένους τους αντάρτες που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα μικρό κομμάτι γης 300 τετραγωνικών μέτρων σε ακτή στα βορειοανατολικά του νησιού και σκοτώνοντας τον ηγέτη τους Βελουπιλάι Πραμπακαράν.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]