Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, με την πρώτη navtex η Τουρκία δεσμεύει τη θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.
Πρόκειται για τις navtex 0283/18 και 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.
Είναι η δέυτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με navtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Το εν λόγω ερευνητικό, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη Λεμεσό το γεωτρύπανο
Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει από χθες βραδύ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρησή του για το Μαρόκο.
Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα. Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο αναχώρησε από την Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose. Και τα δυο σκάφη είναι υπό ιταλική σημαία.