Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουρκικό πολεμικό πλοίο ανέκοψε, με πιθανό στόχο να εμβολίσει, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο επιχειρούσε να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο Τεμάχιο 3. Σύμφωνα με τη «Repubblica», το ιταλικό υπουργείο Αμυνας αρνείται ότι υπήρξε απόπειρα εμβολισμού του πλωτού γεωτρύπανου. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι η φρεγάτα «Ζέφυρος» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού έπλεε στην περιοχή παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
Το γεωτρύπανο, παρά την παράτυπη Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία, κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στο στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Ενα τουρκικό πολεμικό πλοίο φέρεται να έκανε απειλητικούς ελιγμούς γύρω από το ιταλικό και μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να το εμβολίσει. Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει τη σύγκρουση και απομακρύνθηκε από την περιοχή κατευθυνόμενος δυτικά. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως η ΕΝΙ έχει ως τελικό στόχο να οδηγήσει το γεωτρύπανο στο Μαρόκο. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι το πλοίο της ΕΝΙ παρέμενε στην περιοχή επί 14 ημέρες και προσπάθησε να κάνει αιφνιδιαστική κίνηση μόλις χθες, ενώ επιπλέον δεν έχει ευελιξία. Από την Αγκυρα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση ούτε έχει δοθεί κάποια πληροφορία σχετικά με το συμβάν ανάμεσα στα τουρκικά πλοία και το πλοίο της ΕΝΙ.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Για τις εξελίξεις, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στο στόχο «Σουπιά», μια δήλωση που δείχνει πως η Τουρκία με τις απειλές της επέβαλε αυτή την απόφαση στη Λευκωσία. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πάντως πως «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επίσης πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ. Δεν είναι πάντως σίγουρο αν θα πετύχει το στόχο αυτό στην άτυπη αυτή σύνοδο.
Βλέπουν Ίμια με ραντάρ
Υπό κλοιό παρακολούθησης των Τούρκων βρίσκονται από σήμερα τα Ίμια, καθώς στήθηκε απέναντι από τα ελληνικά νησιά το κινητό ραντάρ της ακτοφυλακής «Morad-1». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», το συγκεκριμένο ραντάρ είναι εφοδιασμένο με θερμική κάμερα και παρακολουθεί κάθε κίνηση γύρω από τα Ίμια. Το τουρκικό κινητό ραντάρ, που είναι εγκατεστημένο σε βαν, βρίσκεται σε απόσταση 3,5 μιλίων από τα Ίμια και η λειτουργία του άρχισε χθες το πρωί. Εντύπωση δεν προκαλεί μόνο η τοποθέτηση του ραντάρ, που είναι δικαίωμα της Τουρκίας αφού είναι εντός των τουρκικών εδαφών, αλλά η δημοσιοποίηση της πληροφορίας αυτής με φωτογραφίες και βίντεο. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι στην περιοχή παραμένουν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και δύο σκάφη της ακτοφυλακής, σε 24ωρη βάση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]