Ο κρατήρας του υπερηφαιστείου μετρήθηκε στα 600 μέτρα βάθος και μήκος 10 χιλιομέτρων, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείουν, έστω και με ελάχιστη πιθανότητα, το ενδεχόμενο έκρηξης.
Το υπερηφαίστειο, το οποίο φαίνεται να μεγαλώνει σταδιακά, διαμορφώθηκε μετά την μεγαλειώδη έκρηξη του ηφαιστείου Akahoya που συνέβη πριν από 7300 χρόνια, αφήνοντας ένα κενό 12 μιλίων που ονομάζεται Kikai Caldera.
Η έκρηξη αυτή θεωρείται ότι εξάλειψε τον αρχαίο πολιτισμό των Jomon, που κατοικούσαν τότε στη νότια ιαπωνική νήσο Kyushu.
Καζακστάν: 38 νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines
Σύμφωνα με την Independent, οι υπερεκρήξεις είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη, δήλωσαν ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να ξανασυμβεί μία τέτοια στην εν λόγω περιοχή, της τάξης του 1% μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.
Από μια τέτοια έκρηξη θα μπορούσαν να απελευθερωθούν πάνω από 10 κυβικά μίλια μάγματος, που θα προκαλούσαν τεράστια καταστροφή, αφανίζοντας τα πάντα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τον κρατήρα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι και 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από μια τέτοια έκρηξη, ενώ τα παλλιροϊκά κύματα μπορεί να φτάσουν ως τις αμερικανικές ακτές, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα.
Πηγή: cnn.gr
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]