Την ανακοίνωση έκανε η ίδια η ΜΚΟ αναφέροντας πως οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση το 2017 ήταν 24.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» το 2017 έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της 146 καταγγελίες από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες της. Οι 40 από αυτές τις καταγγελίες διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης και πιο συγκεκριμένα, οι 24 αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούν περισσότερους από 40.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο.
Βραζιλία: Η πρώτη κυρία έβρισε τον Έλον Μασκ στη G20 - «Γ…… Έλον Μασκ»
Από τις 146 καταγγελίες, πολλές αφορούσαν «κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς», συνεχίζει η ανακοίνωση. Η οργάνωση διευκρινίζει ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίστηκαν απευθείας από τις ομάδες της επί του πεδίου και δεν καταγγέλθηκαν στα κεντρικά της.
Επίσης, δύο από τις καταγγελίες αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση από μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ασθενείς ή ανθρώπους τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται η ΜΚΟ. Η οργάνωση προχώρησε στην απόλυση 19 μελών της ενώ οι υπόλοιποι καταγγελόμενοι τιμωρήθηκαν με άλλους τρόπους, όπως με προειδοποιήσεις ή με προσωρινή αργία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν στην ανακοίνωση πως ανησυχούν για τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι θελήσουν να καταγγείλουν παρενοχλήσεις.
Η ΜΚΟ εκτιμά επίσης ότι τα θύματα μπορεί να μην κάνουν καταγγελία για λόγους παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν γενικά στην κοινωνία: επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα πιστέψουν, για να μη στιγματιστούν ή για να μην δεχτούν αντίποινα. Αυτό παρατηρείται ακόμη εντονότερα σε περιοχές συγκρούσεων, όπου γενικά δεν υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας για τα θύματα και όπου ο πληθυσμός μπορεί να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]