Η Σάλμα Χάγιεκ μίλησε δημόσια και υποστήριξε ότι ο παραγωγός την παρενοχλούσε για δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια, ο Γουαϊνστάιν της ζητούσε για πολλά χρόνια να κάνουν ντους μαζί, μασάζ, στοματικό έρωτα και να προβεί σε σεξουαλικές περιπτύξεις με γυναίκα ενώ εκείνος θα βλέπει.
Η ηθοποιός εξιστόρησε και ένα γεγονός: ο παραγωγός εισέβαλε στο δωμάτιο του ξενοδοχείο όπου διέμενε η Σάλμα Χάγιεκ την εποχή που γύριζε την ταινία για τη βιογραφία της Φρίντα Κάλο και της είπε πως δεν θα κυκλοφορούσε αν δεν υπήρχε γυμνή λεσβιακή σκηνή.
Ενώ ήταν αρχικά κάθετη ότι δεν επρόκειτο να το κάνει, τελικά η Χάγιεκ υπέκυψε φοβούμενη ότι η δουλειά ετών για μια ταινία που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί θα πήγαινε στράφι.
Να πώς περιγράφει την ημέρα που αναγκάστηκε να δώσει στον Γουαϊνστάιν αυτό που ήθελε: «Για πρώτη φορά και τελευταία φορά στην καριέρα μου, έπαθα νευρικό κλονισμό. Το σώμα μου άρχισε να τρέμει ανεξέλεγκτα, μου κόπηκε η αναπνοή και άρχισα να κλαίω, χωρίς να μπορώ να το ελέγξω στο ελάχιστο. Δεν ήταν επειδή θα ήμουν γυμνή σε μια σκηνή με μια άλλη γυναίκα. Ήταν επειδή θα ξεγυμνωνόμουν μαζί της για χάρη του Γουαϊνστάιν. Αλλά τότε δεν μπορούσα να το αποκαλύψω σε κανέναν. Τελικά πήρα ένα ηρεμιστικό και κατάφερα να γυρίσω τη σκηνή».
Όμως ο Γουαϊνστάιν δεν σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με την Σάλμα Χάγιεκ, την είχε απειλήσει μέχρι και πως θα τη σκοτώσει! «Θα σε σκοτώσω. Μη νομίζεις ότι δεν μπορώ να το κάνω. Μέσα στο παράλογο των αιτημάτων του μια φορά μου ζήτησε να απολύσω τον μάνατζέρ μου επειδή είχαν τσακωθεί για μια άλλη ταινία με άλλο πελάτη. Με άρπαξε βίαια και με απομάκρυνε από το opening gala στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που ήταν προς τιμήν της Φρίντα. Αυτό ώστε να μπορώ να παραβρεθώ στο ιδιωτικό του πάρτι με άλλες γυναίκες που νομίζω ήταν μοντέλα. Αργότερα μου είπαν ότι ήταν ακριβοπληρωμένες ιερόδουλες».
Η Φρίντα Κάλο όνειρο ζωής για την Σάλμα Χάγιεκ
Η πρεμιέρα της ταινίας ήταν όνειρο ζωής για την ηθοποιό αφού για πολλά χρόνια επιθυμούσε να την ενσαρκώσει. Η ζωή της όμως δυσκολεύτηκε όταν δεν ενέδωσε στον παραγωγό, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: «Όταν τελικά πείστηκε ότι δεν θα κέρδιζα την ταινία με τον τρόπο που περίμενε, μου είπε ότι πρότεινε τον ρόλο και το σενάριό μου μετά από χρόνια έρευνας σε άλλη ηθοποιό. Στα μάτια του δεν ήμουν καλλιτέχνης. Δεν ήμουν καν άνθρωπος. Ήμουν ένα πράγμα. Όχι ένα τίποτα. Απλά ένα σώμα».
Όμως η Σάλμα Χάγιεκ δεν υποχώρησε και έκανε αγωγή στην εταιρεία του Γουαϊνστάιν, γεγονός που της άνοιξε τη πόρτα για να πρωταγωνιστήσει στη ταινία. Η εταιρεία ζήτησε από την Χάγιεκ να συγκεντρώσει δέκα εκατομμύρια δολάρια, να βρει σκηνοθέτη, να γράψει το σενάριο και να βρει επίσης τέσσερις πρωτοκλασάτους ηθοποιούς για να συμμετάσχουν, προκειμένου να την αφήσουν να πάρει τον έλεγχο της ταινίας!
Μόνο στις ΗΠΑ: Οδηγός πάρκαρε το αυτοκίνητό του κρεμώντας το από τον 3ο όροφο
Η ερωτική σκηνή στη Φρίντα
Σύμφωνα με την Σάλμα Χάγιεκ, μόλις ξεκίνησαν τα γυρίσματα για την ταινία «Φρίντα» ο παραγωγός προσπάθησε να την μειώσει με κάθε τρόπο: «Μου είπε ότι το μόνο πράγμα που είχα ήταν το σεξαπίλ μου. Και πως δεν υπήρχε καθόλου μέσα σε αυτή την ταινία. Έτσι μου είπε ότι θα σταματούσε την ταινία γιατί κανείς δεν θα ήθελε να με δει σε αυτό τον ρόλο».
Με αυτό το επιχείρημα είπε στην Σάλμα Χάγιεκ να προσθέσει στη ταινία μία σεξουαλική σκηνή και εκείνη συμφώνησε. Η ηθοποιός κατέρρευσε ψυχολογικά, έκανε τη χάρη του παραγωγού και τότε εκείνος της είπε πως δεν ήθελε να κυκλοφορήσει την ταινία!
Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν της είπε πως αν συγκέντρωσε 80 άτομα σε δοκιμαστικό ακροατήριο η ταινία θα κυκλοφορούσε και η Χάγιεκ τα κατάφερε.
Για την ιστορία, η ταινία «Φρίντα» έσπασε τα ταμεία του Χόλιγουντ…
«Μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, αυτή η ταινία για την ηρωίδα μου και τη γυναίκα που με ενέπνευσε. Αυτή η μεξικανίδα καλλιτέχνης ποτέ δεν είχε πραγματικά αναγνωριστεί στην εποχή της», λέει η Σάλμα Χάγιεκ που για την «Φρίντα» προτάθηκε μέχρι και για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.
«Είμαι ευγνώμων για όλους όσοι ακούνε τις εμπειρίες μας. Ελπίζω ότι η προσθήκη της φωνής μου στη χορωδία όλων εκείνων που επιτέλους μιλάνε θα ρίξει φως στο γιατί είναι τόσο δύσκολο. Και γιατί τόσοι πολλοί από εμάς περιμέναμε τόσο καιρό. Οι άντρες παρενοχλούσαν σεξουαλικά επειδή μπορούσαν. Οι γυναίκες μιλάνε σήμερα επειδή σε αυτή τη νέα εποχή μπορούμε επιτέλους» κατέληξε η Σάλμα Χάγιεκ στο άρθρο της στους New York Times.