Με τρεμάμενη φωνή ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα (πολιτικός κρατούμενος που κατάφερε να αποδράσει και κατέφυγε στην Ισπανία) και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, αφιέρωσαν το βραβείο στους «νεκρούς από τις ειρηνικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι στο Καράκας».
Αίσθηση προκάλεσε η στάση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς, οι περισσότεροι από τους οποίους απείχαν από την βράβευση, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, όσες φορές οι ευρωβουλευτές σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, παρέμενε επιδεικτικά καθισμένος στη θέση του χωρίς να χειροκροτήσει. Τη στάση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς επέκριναν αμέσως μετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευρωβουλευτές από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Η διεθνής πίεση
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, στη συνέντευξη που έδωσε στον Ελεύθερο Τύπο, υποστηρίζει ότι «ο Μαδούρο δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την εξουσία», ενώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι πρέπει να ψηφιστούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση «για να πιεστεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δεχθεί τους κανόνες της Δημοκρατίας».
Με δεδομένο ότι ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές, πριν από μια εβδομάδα, δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση της Βενεζουέλας;
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόθεση του Νικολάς Μαδούρο είναι να μην εγκαταλείψει την εξουσία. Κάτω από καμία προϋπόθεση. Εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, να προκαλέσουμε μια πίεση, μέσα και έξω από τη χώρα. Να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς αυτής της διεθνούς πίεσης, έτσι ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να βρει μια λύση για τη χώρα. Δεν το θέλει και δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την εξουσία. Για αυτό το λόγο επιδιώκουμε να βρούμε τρόπους πίεσης ώστε να αναγκαστούν να ακολουθήσουν μια διαδικασία δημοκρατική. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό.
Ποια είναι η διέξοδος, λοιπόν;
Τους επόμενους μήνες ξεπροβάλλει ένα μικρό παράθυρο που είναι οι προεδρικές εκλογές. Σήμερα στη Βενεζουέλα δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις για μια δίκαιη εκλογική διαδικασία. Δεν υπάρχουν. Πρέπει να τους αναγκάσουμε να υπάρξουν.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί της Αριστεράς, ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης, που στηρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό. Πιστεύω ότι οι αξίες που μοιράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είναι η Δημοκρατία, διευρύνονται και όταν η Ελλάδα διαπιστώσει ότι αυτό δεν είναι ένα ιδεολογικό πρόβλημα μιας αριστερής κυβέρνησης που χάνει τους ιδεολογικούς της συμμάχους, αλλά ότι είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας, πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλάβει -όπως το έχουν κάνει όλες οι χώρες- ότι πρέπει να ψηφιστούν μέτρα από την Ε.Ε. για να πιεστεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δεχθεί τους κανόνες της Δημοκρατίας.
Αυτή τη στιγμή ο Μαδούρο παραμένει ένας πρόεδρος με μεγάλη δύναμη;
Πιστεύω ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν είναι ένας δυνατός πρόεδρος. Το αντίθετο, πιστέψτε με. Είναι ένας πρόεδρος τόσο αδύναμος, που το μόνο που του απομένει είναι η ωμή βία. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει πιο αδύναμος άνθρωπος από έναν πρόεδρο ο οποίος το μόνο μέσο που διαθέτει είναι η ωμή βία, η καταπίεση, οι διώξεις και ο φόβος. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Μαδούρο που είπε ότι θα πάψει να είναι νόμιμο το κόμμα μου αλλά και το κόμμα του Αντόνιο Λεντέσμα, επειδή δεν συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές.
Τι επιδιώκει τώρα η αντιπολίτευση;
Εμείς πρέπει να συμβάλλουμε έτσι ώστε αυτή η πολιτική κρίση να μετατραπεί σε μια διεθνή και κοινωνική κρίση. Η χώρα τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει ο Μαδούρο, όπως είναι ο υπερπληθωρισμός. Για να καταλάβετε, μόνο στον τομέα των τροφίμων φέτος ο χρόνος θα κλείσει με πληθωρισμό 2.000%. Ο κατώτατος μισθός ενός Βενεζουελάνου είναι 5 δολάρια το μήνα!
Το σύστημα του Μαδούρο, που ουσιαστικά είναι μια αναπαραγωγή του κουβανικού μοντέλου, έχει προκαλέσει μια κοινωνική έκρηξη. Εμείς πρέπει να καταφέρουμε με τη δύναμη του λαού, με τη δύναμη της διεθνούς κοινότητας, με τη δύναμη του κόσμου που θέλει αλλαγή, να υπάρξουν δημοκρατικοί κανόνες για τις εκλογές, που σήμερα δεν υπάρχουν, έτσι ώστε να υπάρξουν καθαρές προεδρικές εκλογές το 2018.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο Στρασβούργο:
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου