Η Σκωτία θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρεί να ανοίξει την πόρτα των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, εξετάζοντας από τη μία το δημοψήφισμα για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την άλλη ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραμονή της στην ΕΕ, ακόμα και μετά την έξοδο της Βρετανίας, κάτι που συγκεντρώνει βέβαια πολύ μικρές πιθανότητες μιας και δεν είναι ανεξάρτητο κράτος για να διαπραγματευτεί ως τέτοιο.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας πάντως, Νίκολα Στέρτζον, θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της ΕΕ για να συζητήσει τρόπους ώστε η Σκωτία να παραμείνει στην Ένωση μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ως συνόλου να την εγκαταλείψει.
Η Στέρτζον δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πως σχεδιάζει να παρουσιάσει τη θέση της Σκωτίας απ’ ευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι περισσότεροι Σκωτσέζοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Καταγγέλλοντας αυτό που περιέγραψε ως κενό ηγεσίας στο Λονδίνο, η Στέρτζον δήλωσε πως το διάστημα των τριών μηνών μέχρι να αναλάβει την πρωθυπουργία ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον θα ζημιώσει περαιτέρω τη βρετανική οικονομία.
Την ίδια στιγμή ο ευρωβουλευτής της Σκωτίας Άιλιν Σμιθ, σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε μεταξύ άλλων προς τους βουλευτές της ΕΕ «Η Σκωτία δεν σας εγκατέλειψε ποτέ, μην την εγκαταλείπετε τώρα εσείς».
Εξετάζουν «μπλόκο»
Η Σκωτία απειλεί ανοικτά να μπλοκάρει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μέσω κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, είπε μιλώντας στο BBC ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την EE. Όπως είπε το τοπικό κοινοβούλιο θα πρέπει να κληθεί να εγκρίνει την έξοδο του κράτους από την ΕΕ, και η ίδια θα ζητήσει από τους βουλευτές να μην δώσουν τη συναίνεσή τους.
«Θα καταλάβω την οργή των υπόλοιπων Βρετανών αν τους εμποδίσουμε να βγουν από την ΕΕ, αλλά κι εκείνοι θα πρέπει να καταλάβουν τη δική μας, όταν σερνόμαστε εκτός ΕΕ ενάντια στη βούλησή μας», είπε η κ. Στάρτζον.
Είπε επίσης ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον», υπογραμμίζοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι «πολύ πιθανό» τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ.