Ο Ερντογάν υποστήριξε μιλώντας σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο πως «προκάλεσαν ενόχληση όσα είπα σχετικά με τη Λωζάννη. Υπήρξαν κάποιοι που έβγαλαν λανθασμένα συμπεράσματα πως έχουμε εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας.
Δεν είπα κάτι τέτοιο, δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, η Συνθήκη της Λωζάννης μπορεί να επικαιροποιηθεί. Αυτό είπα και στον κύριο Παυλόπουλο. Εδώ επικαιροποιούμε τους νόμους μας στα Κοινοβούλιά μας. Και οι Συνθήκες μπορούν να επικαιροποιηθούν. Αυτό έχει γίνει εμμονή για κάποιους. Το θέμα αυτό το συζήτησα και με τον κύριο Τσίπρα».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του τζαμιού στην Αθήνα: «Στο θέμα του τζαμιού, τους είπα, κάνατε κάτι, όμως αυτό δεν μοιάζει καθόλου με τζαμί. Δεν έχει καν μιναρέ. Μας είπατε πως θα το ανοίξετε σε δύο ημέρες, όμως δεν κάνατε τίποτα. Στον πολιτισμό μας δεν υπάρχει τζαμί χωρίς μιναρέ».
Ο Ερντογάν μίλησε με θετικά σχόλια για τον Προκόπη Παυλόπουλο και δήλωσε πως ήταν από τους πρώτους που τον κάλεσαν τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος.
«Είδα αυτοπροσώπως τα δάκρυα των ομοεθνών μας, αλλά και των μανάδων των 150 χιλιάδων περίπου ομοεθνών μας εκεί στην Κομοτηνή, των αδελφών μας. Πού είναι η ελπίδα; Η ελπίδα είναι η Τουρκία. Προς τα εδώ κοιτάζουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στο συνέδριο ευρεσιτεχνίας που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Μέρος της ομιλίας του δεν είχε σχέση με το συνέδριο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα για την εκπαίδευση των μελών της μειονότητας της Θράκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Ξάνθη, την οποία όμως δεν επισκέφθηκε!
«Για σκεφτείτε… 65 χρόνια πριν ο Τζελάλ Μπαγιάρ (σ.σ.: πρώην πρόεδρος της Τουρκίας) είχε πάει εκεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άνοιξαν ένα σχολείο με το όνομά του και αργότερα ούτε το όνομα του Τζελάλ Μπαγιάρ δεν άντεξαν και αυτή τη στιγμή έχουν ξύσει μέχρι και το όνομα του Τζελάλ Μπαγιάρ. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Γιατί τέτοια μισαλλοδοξία; Στην Ξάνθη δεν υπάρχουν πολλά σχολεία. Κι αυτά είναι ερείπια. “Ελάτε, κι όσα σχολεία θέλετε να κάνετε τόσα να σας κάνουμε”. Αυτό είπα στις ελληνικές αρχές. Δεν έχουμε πρόβλημα εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Ο Ερντογάν, όταν μιλά για όσα σχολεία θέλουν να ανοίξει η Ελλάδα, αναφέρεται στα ελληνικά σχολεία της μειονότητας, όπως αυτά που άνοιξαν πρόσφατα στην Iμβρο. Oμως στην Κωνσταντινούπολη έχουν απομείνει μόλις 2.000 Έλληνες από τους 120.000 και στην Iμβρο και την Τένεδο μόλις 500 από τους 10.000. Οι Eλληνες αναγκάσθηκαν να φύγουν μετά τις πιέσεις που άσκησε το τουρκικό κράτος πριν έρθει ο Ερντογάν στην εξουσία κι αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Η τουρκική κυβέρνηση πράγματι έχει κάνει σημαντικά βήματα για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Τουρκίας, όπως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όμως αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι Eλληνες είναι σαν είδος υπό εξαφάνιση.
Ο Ερντογάν δείχνει ως ένας ηγέτης που διεκδικεί τα δικαιώματα των «ομοεθνών» αλλά και «ομόθρησκων» της Θράκης. Δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε σε ομιλία του στην Κομοτηνή, που είπε πως «Τούρκοι, Ρομά, Πομάκοι της περιοχής έχουμε κοινό παρονομαστή, είμαστε μουσουλμάνοι».
Πάντως στην Τουρκία συζητούν ήδη αν μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές στη Λωζάννη. Υπάρχουν διπλωμάτες που δίνουν το παράδειγμα της Συνθήκης του Μοντρέ που υπογράφηκε 13 χρόνια μετά και άλλαξε πολλά σημεία σχετικά με τα Στενά.
Ο τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» κάνει αναφορά σε Τούρκο διπλωμάτη που αναφέρει πως «πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ομως αν αρχίσουμε να αγγίζουμε τη Λωζάννη, τότε ο καθένας θα αρχίσει να περικόπτει κάποιο σημείο και τότε, αντί κερδών, ίσως να έχουμε ζημιές».
Ο πολιτικός αναλυτής Ντενίζ Ζεϊρέκ στην εφημερίδα «Hürriyet» αναφέρει πως «σε μια εποχή που η Τουρκία έχει απομονωθεί, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τα αποτελέσματα των προσπαθειών επικαιροποίησης της Λωζάννης, που είναι αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής νίκης. Η αναφορά του Ερντογάν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι είναι αναπόφευκτη.
Οπως και μέσω της Λωζάννης έρχεται στην επικαιρότητα και το θέμα των νησιών, και αυτό είναι μια απάντηση στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που μιλά πως «τα νησιά μας είναι υπό κατάληψη».
Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου