Η Χαμάς κήρυξε τη σημερινή «ημέρα οργής» και κάλεσε τους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν μια τρίτη ιντιφάντα κατά του Ισραήλ, οι αρχές του οποίου φοβούνται νέα επεισόδια στις προσευχές της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ.
Μετά το κάλεσμα του ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, σε μια νέα εξέγερση εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ.
Βρετανία, Γαλλία κι άλλες χώρες ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα συνεδριάσει το πρωί.
Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν χθες στους δρόμους πόλεων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας κι έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 22 άτομα από πραγματικά πυρά και σφαίρες από καουτσούκ μόνο στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Δέκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για ρίψη μολότωφ.
Η Παλαιστινιακή αρχή κήρυξε γενική απεργία στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου παραμένουν κλειστά σχολεία και καταστήματα.
Με την κίνηση του Τραμπ πολλοί -και ειδικά οι Παλαιστίνιοι- θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον παίρνει το μέρος του Ισραήλ σε μια διαμάχη, όπου θεωρητικά θα μεσολαβούσε για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να αναγνωριστεί ή Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στη Δυτική Ιερουσαλήμ, ούτε στην κατεχόμενη Ανατολική.
Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δεν είναι «ευπρόσδεκτος» την ώρα που ο Λευκός Οίκος προειδοποιούσε ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης εντός του Δεκεμβρίου συνάντησης του Πενς με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς θα ήταν «αντιπαραγωγική».
Ο τελευταίος χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «λυπηρή και απαράδεκτη», μια κίνηση που ακυρώνει στην πράξη τον μεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία.