Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ρωσίας, όλες οι περιοχές που ελέγχονταν από τζιχαντιστές έχουν πλέον απελευθερωθεί από τον συριακό στρατό.
«Όλες οι τρομοκρατικές μονάδες του ISIS στο έδαφος της Συρίας έχουν εξουδετερωθεί και τα εδάφη απελευθερώνονται», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Gerasimov. «Ως εκ τούτου, από σήμερα δεν υπάρχει έδαφος που να είναι στα χέρια του ISIS στη Συρία», πρόσθεσε.
Μετά την ενημέρωση που είχε για τις επιχειρήσεις στις όχθες του Ευφράτη από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε πως πλέον πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα συμφωνηθέντα ανάμεσα σε Συρία, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία. Υποστήριξε επίσης πως πλέον μεταξύ άλλων, οι στόχοι είναι η σύνταξη νέου συντάγματος και η διενέργεια κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
«Όπως είναι φυσικό, θα υπάρξει αντίσταση, ωστόσο το στρατιωτικό έργο έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ολοκληρώθηκε με μία σαρωτική νίκη και την ήττα των τρομοκρατών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Όμως η ειρηνευτική διαδικασία «θα είναι μακρά», προειδοποίησε ο Πούτιν και υποστήριξε ότι για να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή πρέπει να σταματήσει εντελώς η αιματοχυσία στη Συρία. Η εξασφάλιση των επιτευγμάτων και η ενίσχυση των εύθραυστων ζωνών στη χώρα είναι τα πρώτα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία ξεκίνησε να παρέχει στήριξη στη Συρία μετά από επίσημο αίτημα της Δαμασκού το 2015. Τότε η Συρία είχε ζητήσει βοήθεια γιατί όπως υποστήριζε η ηγεσία, οι τζιχαντιστές θα κατακτούσαν όλη τη χώρα. Η βοήθεια έδωσε την ευκαιρία στις συριακές δυνάμεις να απελευθερώσουν μεγάλες περιοχές που είχε υπό τον έλεγχο του το ISIS ενώ η κατάρρευση του οχυρού της Ντέιρ αλ-Ζορ το 2017, ήταν το σημείο καμπής στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών, που οδήγησε τελικά στη διάλυση τους.
Το ISIS κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του στις 29 Ιουνίου του 2014, αφού πρώτα είχε εισβάλει σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας. Στη θέση του «χαλίφη» ορίστηκε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Έχουν παραμείνει λιγότεροι από 3.000 τζιχαντιστές
Λιγότερα από 3.000 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος απομένουν επί του πεδίου στο Ιράκ και τη Συρία, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.
Το 2014, το ΙSIS κατέλαβε το ένα τρίτο του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, ενώ επίσης έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος της ανατολικής Συρίας.
Το 2017, το Ισλαμικό Κράτος υπέστη βαριές ήττες – έχασε τη Μοσούλη στο Ιράκ, τη Ράκα και τη Ντέιρ Εζόρ στη Συρία, χάρη σε παράλληλες επιχειρήσεις εναντίον του – και πλέον, πέρα από μερικούς διεσπαρμένους θύλακες, οι περισσότεροι μαχητές του που απομένουν στο πεδίο βρίσκονται στην έρημο.