Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ ένας Γερμανός βουλευτής και σύμμαχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.
Η Σκωτία, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.
Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.
Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: “Φυσικά”.
“Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι”.
“Μην με παρεξηγήσετε, νοιάζομαι για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, νοιάζομαι για την Αγγλία, γι’ αυτό είμαι τόσο αναστατωμένη με την απόφαση που ελήφθη για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως η δουλειά μου ως πρωθυπουργού, η δουλειά του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, είναι να κρίνει αυτά τα πράγματα στη βάση του τι είναι προς το συμφέρον του λαού στη Σκωτία”.
Ερωτηθείσα από το BBC αν μπορεί να φανταστεί την οργή των βρετανών ψηφοφόρων που έκαναν την επιλογή να αποχωρήσουν από την ΕΕ, σε περίπτωση που το σκωτσέζικο κοινοβούλιο μπλοκάρει το Brexit, η Στέρτζον δήλωσε: “Μπορώ, αλλά είναι πιθανόν ίδια με την οργή που αισθάνονται αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία καθώς αντιμετωπίζουμε την προοπτική να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη θέλησή μας”.
Εν το μεταξύ, στο Βερολίνο, ο Γκίντερ Κίρχμπαουμ, μέλος των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ότι η Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.
“Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελείται από 28 κράτη μέλη, καθώς περιμένω ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία, το οποίο θα είναι τώρα επιτυχές”, δήλωσε ο Κίρχμπαουμ.
“Θα πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μια αίτηση για ένταξη απ’ αυτή τη φιλική προς την ΕΕ χώρα”, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Γκάμπριελ: Δεν θα γίνει καμιά νέα πρόταση στους Βρετανούς για να μείνουν στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάνει καμιά νέα πρόταση στη Βρετανία για να την κρατήσει στους κόλπους της, δήλωσε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Handelsblatt.
“Οι Βρετανοί αποφάσισαν τώρα να φύγουν. Δεν θα έχουμε συνομιλίες σχετικά με το τι μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να προσφέρει στους Βρετανούς για να τους κρατήσει στους κόλπους της”, δήλωσε ο Γκάμπριελ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα.
Σουλτς: Η Βρετανία να καταθέσει αίτηση εξόδου από την ΕΕ μέχρι την Τρίτη
Οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Μ. Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε σε συνέντευξή του στην Bild να το πράξει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διεκπεραιωθεί το θέμα σύντομα, αλλά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να αφήσει το θέμα στον διάδοχό του. Ο Μάρτιν Σούλτς όμως είπε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η Ε.Ε. «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει. Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή». Κατά τη προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών οι Βρετανοί πρέπει να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια.
Επίσης, ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης. «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη», δήλωσε στην Bild. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Μ. Βρετανίας «εντός της προβλεπομένης διετούς προθεσμίας και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».
Αλλά και η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα ταχεία έξοδο της Μ. Βρετανίας: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι διαπραγματεύσεις εξόδου είναι «διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική μας σχέση». Η Μ. Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, τόνισε, αλλά απέκλεισε ειδικές ρυθμίσεις μετά το Brexit. «Αν καθορίσουμε ιδιαίτερη πορεία, τότε θα ζητήσουν και άλλοι εταίροι όπως η Νορβηγία το ίδιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους»
Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας-Γερμανίας σχεδιάζουν “μια ισχυρή Ευρώπη σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας”
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας εκπόνησαν ένα έγγραφο εννέα σελίδων με τον τίτλο “Μια ισχυρή Ευρώπη σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας”, στο οποίο προτείνουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης.
Αφού παραδέχονται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση “υφίσταται μια σοβαρή δοκιμασία”, οι Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Μαρκ Ερό αναφέρουν πως η Ένωση δέχεται προκλήσεις από μια σειρά κρίσεων στο νότο της και ανατολικά ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει με αργό ρυθμό. Η σύνταξη του εγγράφου είχε αρχίσει πριν η Βρετανία ψηφίσει την Πέμπτη να εγκαταλείψει την ΕΕ.
“Ούτε μια απλή έκκληση για περισσότερη Ευρώπη ούτε απλώς μια φάση στοχασμού μπορεί να είναι η αρμόζουσα απάντηση”, αναφέρουν στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου είδε το Reuters, οι Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ και Ζαν-Ζακ Ερό.
“Για να προλάβουμε τη σιωπηλή έρπουσα διάβρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου μας πρέπει να είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στα ουσιώδη και στο να ανταποκριθούμε στις συγκεκριμένες προσδοκίες των πολιτών μας”, προσθέτουν.
Οι δύο υπουργοί, οι χώρες των οποίων βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ, αναφέρουν πως είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί ότι τα κράτη μέλη επιθυμούν σε διαφορετικούς βαθμούς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
“Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα επίπεδα της φιλοδοξίας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη απαντά καλύτερα στις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών”, προσθέτουν.
Για το σκοπό αυτό, προτείνουν τρεις πρωτοβουλίες:
1. Ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασφαλείας, βάσει του οποίου:
– Η ΕΕ θα θέσει συμφωνημένες στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας και θα προωθήσει στους τομείς αυτούς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.
– Τα κράτη μέλη της ΕΕ, που θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν με ευέλικτο τρόπο.
– Αν χρειαστεί, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μόνιμες ναυτικές δυνάμεις ή να αποκτήσουν σε άλλους σημαντικούς τομείς δυνατότητες που να ανήκουν στην ΕΕ.
2. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση. Οι υπουργοί αναφέρουν:
– Είμαστε αποφασισμένοι ότι η ΕΕ πρέπει να εγκαθιδρύσει τα πρώτα πολυεθνή σύνορα στον κόσμο και την πρώτη πολυεθνή ακτοφυλακή.
– Η ΕΕ πρέπει να βρει μια κοινή απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην ΕΕ για οικονομικούς λόγους.
– Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους παράγοντες που ωθούν στην παράτυπη μετανάστευση.
3. Ενθάρρυνση της ανάπτυξης και ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Οι υπουργοί αναφέρουν:
– Για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη μια νέα προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες.
– Η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν θα έλθει σαν ένα μπιγκ μπανγκ, αλλά ως το αποτέλεσμα μιας ρεαλιστικής και σταδιακής εξέλιξης.