Αρκετές οργανώσεις Εβραίων επιζώντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, απαιτώντας να μάθουν πώς δόθηκε η άδεια στον αμφιλεγόμενο σκηνοθέτη Artur Żmijewsk να γυρίσει το μικρού μήκους φιλμάκι «Game of Tag» σε αληθινό θάλαμο αερίων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Στούτχοφ.
Το φιλμάκι του Żmijewski είχε προβληθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης τηςε Κρακοβίας το 2015, στο πλαίσιο μιας έκθεσης για το Άουσβιτς. Συμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τότε δεν είχε γίνει γνωστό πού ακριβώς είχε γυριστεί η ταινία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μόνο περιορισμένες αντιδράσεις.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=8VrelQxokTA
Το έργο του καλλιτέχνη είχε χαρακτηριστεί τότε «αποκρουστικό και προσβλητικό για τα θύματα» από ορισμένους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας. Μάλιστα, είχε αποσυρθεί για λίγες μέρες από το μουσείο, προκειμένου να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» και έπειτα άρχισε ξανά να προβάλλεται, σε μια προσπάθεια «να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη».
Ωστόσο πρόσφατα, μετά από εξέταση του υλικού από ειδικούς αποκαλύφθηκε ότι τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε έναν πραγματικό θάλαμο αερίων του Στούτχοφ, όπου 65.000 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό «ξαναφούντωσε» τον σάλο που είχε προκληθεί τότε, και αυτή τη φορά οι αντιδράσεις είναι πιο μαζικές.
Ο Οργανισμός Επιζώντων του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και το κέντρο ερευνών Simon Wiesenthal Centre είναι δύο από τις οργανώσεις που ζητούν απαντήσεις από τη πολωνική κυβέρνηση, εκφράζοντας αγανάκτηση για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίβλεψη στον χώρο που να αποτρέπει τέτοιου είδους φαινόμενα.