Οργισμένος και αποφασισμένος να «εξαφανίσει» από τη χώρα του τις ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή του Σινά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έδωσε εντολή στους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, να εξαπολύσουν το μεγαλύτερο κύμα στρατιωτικής επίθεσης που έχει γίνει ποτέ σε περίοδο μη γενικευμένου πολέμου.
Ο Σίσι, σε διάγγελμά του, κατέστησε σαφές πως αυτή τη φορά, με το αίμα των νεκρών και των δεκάδων τραυματιών από το τέμενος του Σινά, να μην έχει στεγνώσει, είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει πόλεμο μέχρι τελικής πτώσεως απέναντι στα ένοπλα τμήματα που συνδέονται με τα τζιχαντιστικά δίκτυα και ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και για πολλοστών τρομοκρατικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια.
Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, σε τέμενος στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ταρακούνησε το βόρειο Σινά και από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι τα θύματα θα είναι δεκάδες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσαν ότι οι νεκροί είναι 305 και οι τραυματίες τουλάχιστον 128. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ανάμεσα στους νεκρούς προσκυνητές είναι και 20 παιδιά.
Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες από το μακελειό στο τέμενος, όσοι δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη και βγήκαν έξω, δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο μέσα χρησιμοποιώντας τέσσερα τζιπ. Σύμφωνα με Αιγύπτιο δημοσιογράφο, κάποιοι από τους ενόπλους φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και μπήκαν μέσα στο τέμενος όπου και τα ενεργοποίησαν, προκαλώντας τις εκρήξεις και τον πανικό στους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν σπεύσει για να προσευχηθούν.
Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα, μαχητές επιτέθηκαν με όπλα και ενεργοποίησαν εκρηκτικά, στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από πρωτεύουσα του Βορείου Σινά, αλ-Αρίς, την ώρα που οι πιστοί έκαναν την προκαθορισμένη προσευχή της Παρασκευής.
Βίντεο σοκ
https://youtu.be/ONyR27Q75WI
Τέμενος των Σούφι ο στόχος των τρομοκρατών
Το τζαμί ανήκει στο τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές (και τους τζιχαντιστές) ως αποστάτες επειδή αγαπούν τους αγίους και τα ιερά, καθώς έχουν επιρροές και από το χριστιανισμό. Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, που γιορτάζονται από μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με το Σούφι σε όλη τη χώρα.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Το τέμενος λέγεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του σεΐχη Eid al-Jariri, που θεωρείται ο «πατέρας» του Σουφισμού στη χερσόνησο του Σινά.
Σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο Al-Masry Al-Youm στο σημείο έσπευσαν πάνω από 30 ασθενοφόρα για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες και συνεχίζουν μέχρι αυτή τη μαραθώνια προσπάθεια.
Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, έχει απαγορευθεί η είσοδος σε δημοσιογράφους στην περιοχή του Βορείου Σινά. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, Khaled Megahed, έκανε αρχικά λόγο για πάνω από 150 νεκρούς ή τραυματίες και όπως φαίνεται οι φόβοι του και η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκαν.
Drones εντόπισαν και σκότωσαν τους δράστες
Όπως δημοσιεύει το Sky News Arabia, αλλά και πηγές μέσα από το στρατό drones, του αιγυπτιακού στρατού, εντόπισαν δύο από τα τζιπ 4×4, που έλαβαν μέρος στην επίθεση δυτικά της πόλης Αρίς και τα βομβάρδισαν.
Ο βομβαρδισμός έγινε σε έρημο, κοντά στην περιοχή Αλ-Ρίσα, δίπλα στο χωριό Ράουντα, που θεωρείται «λημέρι» εξτρεμιστών και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ένοπλοι από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση.
Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φάταχ αλ-Σίσι, που θεωρεί την περιοχή του Σινά «φωλιά τρομοκρατών», συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που τείνει να λάβει διαστάσεις εμφυλίου. Παράλληλα, κήρυξε στη χώρα τριήμερο πένθος για τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες της βάναυσης επίθεσης.
Οι μαχητές του ISIS και των τζιχαντιστικών σουνιτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη δράση του έχουν κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των αρχών ασφαλείας στο Σινά, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε τεμένη αλλά και χριστιανικές εκκλησίες κοπτών. Η τρομοκρατία στην Αίγυπτο έλαβε πιο βάρβαρη και πιο συστηματική μορφή μετά την καθαίρεση του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013. Από τότε, οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών μονάδων, αστυνομικών, αλλά και ντόπιων φυλών που στηρίζουν τις Αρχές είναι πολύ συχνές.
Κίνητρα σε βεδουίνους
Για να αντιμετωπίσει την αύξηση της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει δώσει κίνητρα στις ντόπιες φυλές των βεδουίνων να βοηθούν τις αρχές ασφαλείας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «στρατόπεδα» στην περιοχή, καθώς υπάρχουν και πολλοί κάτοικοι που έχουν ταχθεί με το πλευρό των μαχητών του τζιχάντ και κυρίως με την οργάνωση Sinai Province («Επαρχία του Σινά») που είναι η πιο ενεργή.
Στην ετήσια έκθεση Global Terrorism Index, όπου καταγράφονται οι πιο ευάλωτες χώρες για επιθέσεις και οι τόποι εκπαίδευσης τρομοκρατών, η Αίγυπτος αναφερόταν μέσα στις 10 πιο επικίνδυνες χώρες για εκδήλωση βομβιστικών επιθέσεων από εξτρεμιστές – πιο επικίνδυνη και από τη Λιβύη, την Ουκρανία και την Τουρκία. Τον Ιούλιο σκοτώθηκαν 23 στρατιώτες από βομβιστική επίθεση σε φυλάκιο ελέγχου, ενώ την Κυριακή των Βαΐων, σε άλλη τρομοκρατική επίθεση, έχασαν τη ζωή τους 29 χριστιανοί κόπτες σε εκκλησία του Νοτίου Σινά.
ΟΙ ΤΡΟΜΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑ
Sinai Province: Συνεργάζεται άμεσα με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Ευθύνεται για πολλές επιθέσεις των δύο τελευταίων ετών, μεταξύ άλλων και της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους. Επιτίθεται κυρίως εναντίων ανδρών των σωμάτων ασφαλείας της Αιγύπτου, αλλά τελευταία έχει επεκτείνει τη δράση της. Προβάλλει τη δράση της μέσα από βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και στρατολογεί μαχητές, όπως έκανε o ISIS.
Jund al-Islam: Υπολογίζεται ότι «γεννήθηκε» το 2013 και συνδέεται με την Αλ Κάιντα της Υεμένης.
Al-Murabitun: Είναι η πιο «φρέσκια». Ανακοίνωσε την ίδρυσή της στον Ιούλιο από τις στάχτες της Αλ Κάιντα στην περιοχή και θέλει να βοηθήσει την εξάπλωση του ISIS στην Αίγυπτο. Ο αρχηγός της Χισάμ Ασμάουι είναι πρώην στρατιωτικός του αιγυπτιακού στρατού.
Ajnad Misr (Στρατιώτες της Αιγύπτου): Εμφανίστηκε το 2014, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Κάιρο και συνδέεται με την Αλ Κάιντα της Υεμένης.