H συγκίνηση για τη δολοφονία της 41χρονης βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, από ακροδεξιό οπαδό του Brexit στο Μπίρσταλ του Λιντς την περασμένη Πέμπτη άλλαξε το κλίμα στη Βρετανία, γεμίζοντας αισιοδοξία τους οπαδούς της παραμονής. Μανιφέστα υπέρ του «ΝΑΙ» εξέδωσαν τα τελευταία 24ωρα ο ιδρυτής της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και η ηγεσία του ποδοσφαίρου (Πρέμιερ Λιγκ), ενώ η μεταστροφή μιας πακιστανικής καταγωγής κορυφαίας πολιτικού των Συντηρητικών, που αγανάκτησε με το μίσος και τα ψέματα των δεξιών λαϊκιστών, γέμισε ευφορία τους ευρωπαϊστές.
Πλέον, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων, βάσει υπολογισμών του ερευνητικού σάιτ What UK Thinks, εμφανίζει το ψηφοδέλτιο εξόδου (Vote Leave) με πεσμένη δυναμική και το συσχετισμό δύναμης κυριολεκτικά στο 50-50. Γι’ αυτό τα γραφεία στοιχημάτων αύξησαν στο 72-78% τις πιθανότητες επικράτησης του «Bremain» την Πέμπτη, με τη στερλίνα να σημειώνει άνοδο 2% ύστερα από καιρό και τα χρηματιστήρια της Δύσης να ακολουθούν κατά πόδας.
Ιδιαίτερα χαρμόσυνο νέο για το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο ήταν η μεταστροφή από το «ΟΧΙ» στο «ΝΑΙ» μιας κορυφαίας φυσιογνωμίας του Συντηρητικού Κόμματος, της βαρόνης, Σαγίντα Βάρσι, η οποία είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών ως το 2014 και σήμερα ανήκει στη Βουλή των Λόρδων.
Η πακιστανικής καταγωγής, μουσουλμάνα πολιτικός αιτιολόγησε ως εξής την αποχώρησή της από την καμπάνια Leave και την προσχώρηση στο Remain: «Γιατί άλλαξα στρατόπεδο, παρόλο που θέλω μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες; Είναι από αυτά που ακούω κάθε μέρα ότι επίκειται εισβολή προσφύγων, βιαστών και Τούρκων», τόνισε στο BBC. Κατά τη βαρόνη Βάρσι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αφίσα του Φάρατζ με την ουρά μεταναστών στα σύνορα της Σλοβενίας και η απειλή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, ότι εκατομμύρια Τούρκοι θα κατακλύσουν την Ευρώπη και τη Βρετανία. «Με αυτά τα ψέματα αποπροσανατολίζουν και φανατίζουν τους ψηφοφόρους», είπε για τους πρώην συντρόφους της, οι οποίοι έκαναν πως… δεν την ξέρουν.
Δυστυχώς, τα πολιτικά πάθη και ο φανατισμός δεν έχουν καταλαγιάσει, όπως έδειξε ένα επεισόδιο στο Καρλάιλ της Βόρειας Αγγλίας. Το πρωί της Κυριακής ένας 52χρονος άνδρας συνελήφθη επειδή γρονθοκόπησε στο πρόσωπο 78χρονο συνταξιούχο, με τον οποίο λογομάχησαν στην ουρά καταστήματος για το δημοψήφισμα. Η αστυνομία της επαρχίας Κάμπρια επιβεβαίωσε την πολιτική διάσταση της επίθεσης, καθησυχάζοντας ότι ο συνταξιούχος ευτυχώς υπέστη ελαφρά τραύματα.
Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν τα πάθη και να μην υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά, όλοι οι Βρετανοί βουλευτές τίμησαν αδελφωμένοι με ένα λευκό γαρίφαλο στο πέτο τη μνήμη της Κοξ σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον κάλεσε όλους τους βουλευτές να ενωθούν κατά του μίσους που σκότωσε τη συνάδελφό τους, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να επισημαίνει ότι είναι το πιθανότερο η επίθεση κατά της Κοξ να αποτελεί «πράξη ακραίας πολιτικής βίας». Ο σύζυγος της αδικοχαμένης βουλευτίνας μαζί με τα δύο παιδιά τους, 5 και 3 ετών, παρακολουθούσαν συγκινημένοι από τα θεωρεία.
Την ίδια ώρα ο δολοφόνος της Τόμας Μέιρ εμφανίστηκε για δεύτερη φορά ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου με τηλεσύνδεση από τις φυλακές, απλώς και μόνο για να… επιβεβαιώσει το όνομά του. Στην πρώτη ακρόαση, το Σάββατο, ο άνδρας που είχε διασυνδέσεις με Αμερικανούς νεοναζί δήλωσε ότι ονομάζεται «θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία».
Τόσο ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT) όσο και μεμονωμένα μέλη του (Jaguar Land Rover, Toyota, BMW, Vauxhall) κάλεσαν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής για να μην έχουν προβλήματα οι επιχειρήσεις και χαθούν θέσεις εργασίας. Το βάρος του υπέρ του Remain έριξε και ο πρόεδρος της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Σκούνταμορ, εκπροσωπώντας και τις 20 ομάδες.
Σε επιστολή τους εξάλλου στην «Guardian» 10 νομπελίστες οικονομολόγοι αναφέρονται στην τεράστια ζημιά που θα υποστεί η οικονομία της χώρας τουλάχιστον για δέκα χρόνια σε περίπτωση Brexit.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»