Στις εκλογές του 2013 κανείς από τους τρεις ελληνικής καταγωγής υποψηφίους δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή, την ώρα που έντεκα Τουρκογερμανοί την εκπόρθησαν. Φέτος ο ρόλος του ελληνικού στοιχείου είναι ακόμη πιο ασήμαντος, καθώς μόλις 60.000 μόνιμοι κάτοικοι της Γερμανίας διαθέτουν διπλή ελληνογερμανική ιθαγένεια, επί συνόλου 443.000 Ελλήνων που ζουν στη χώρα, βάσει κρατικής στατιστικής εκτίμησης του 2016.
Δεν είναι σαφές πόσοι από τους 60.000 είναι άνω των 18 κι έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνουν το 0,01% του εκλογικού σώματος, επομένως δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Παραδοσιακά βέβαια οι Ελληνες της Γερμανίας -όπως όλες οι κοινότητες μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς- στηρίζουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που τους συμπαραστάθηκε από τα δύσκολα χρόνια του ‘60 κι εξακολουθεί να τους στηρίζει (μαζί με τους Πράσινους και την Αριστερά) απέναντι στην αντιμεταναστευτική νοοτροπία των Φιλελευθέρων και των ακροδεξιών της AfD.
Ερευνα που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο στη Βαυαρία το Χριστιανοκοινωνικό Ιδρυμα «Χανς Ζάιντελ» έδειξε ότι το 32% των Ελλήνων του κρατιδίου αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», το 21% ως «αριστεροί», το 16% ως «δεξιοί» και το 5% ως «ακροδεξιοί». Ανάλογα πάντως με το βαθμό ενσωμάτωσης, το ελληνικό στοιχείο της Γερμανίας δείχνει να εμπιστεύεται τη Μέρκελ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής