Η διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε ότι κατέγραψε την εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα σε διάστημα 20 λεπτών. Και οι τρεις πύραυλοι καταστράφηκαν, με τον έναν να εκρήγνυται σχεδόν αμέσως μετά την εκτόξευσή του, κατά την ίδια πηγή.
Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την ανατολική επαρχία Κανγκγουόν και πέταξαν προς τα βορειοανατολικά της χώρας διανύοντας απόσταση 250 χλμ. πριν πέσουν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με την USPACOM, οι πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για το έδαφος των ΗΠΑ ή το Γκουάμ, που η Πιονγκγιάνγκ απείλησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα σαρώσει με μια «θάλασσα φωτιάς».
Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Η ένταση φαινόταν τις τελευταίες ημέρες να αποκλιμακώνεται, μετά το πινγκ πονγκ απειλών της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον και την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «φωτιά και οργή» αν απειλήσει τις ΗΠΑ.
Η προηγούμενη δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα, την 28η Ιουλίου, ήταν αυτή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που έχει σχεδιαστεί για να διανύει απόσταση 10.000 χλμ. και θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ. Η δοκιμή αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ενέτεινε τους φόβους για έναν νέο πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.
Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν σήμερα δεν έφθασαν στην ιαπωνική επικράτεια ή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.
Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε να γνωστοποιήσει ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση των πυραύλων, χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον επανούσε την «αυτοσυγκράτηση» της Πιονγκγιάνγκ διότι δεν προχώρησε σε νέες δοκιμές μετά την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων από τον ΟΗΕ κι είχε εκφράσει την ελπίδα η Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε άλλες «προκλητικές ενέργειες» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων «κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον».
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ενημερώθηκε αμέσως για τις εκτοξεύσεις και οι ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν στενά το καθεστώς» της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.