Το 2012 δήλωσε: «Είναι η ώρα να φύγουμε από το Αφγανιστάν», ένα χρόνο αργότερα έκανε λόγο για «χαμένες ζωές και πεταμένα λεφτά», ενώ το 2015 ως υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών κλιμάκωσε τους τόνους, λέγοντας πως «τα αμερικανικά στρατεύματα οδηγούνται σε σφαγή». Φέτος, ο πρόεδρος πλέον Ντόναλντ Τραμπ έκανε μία ακόμη στροφή 180 μοιρών, χαράζοντας πορεία πολεμική, αφού σε διάγγελμά του ξεκαθάρισε πως η απόσυρση από τη 16 ετών συμπλοκή της Αμερικής στο Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αποστολή νέων στρατευμάτων στη χώρα.
Ο αμερικανικός Τύπος επισημαίνει πως η καλογραμμένη, καλά ειπωμένη και με επιχειρήματα εξαγγελία του αντικατοπτρίζει τις θέσεις των στρατηγών και των συμβούλων για τα θέματα εθνικής ασφάλειας που τον περιβάλλουν, ενδεικτικό της επιρροής που ασκούν. Ο Ντόναλντ Τραμπ άλλωστε δεν το έκρυψε ότι άλλαξε γνώμη εξαιτίας τους… «Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και ιστορικά αυτό ακολουθώ. Ομως οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας με έπεισαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, εμποδίζοντας τους Ταλιμπάν να επιστρέψουν», δήλωσε.
Προσωπική υπόθεση
Πτήση Swiss: Στην ΜΕΘ μέλος του πληρώματος μετά την αναγκαστική προσγείωση - Γέμισε ασφυκτικά με καπνούς η καμπίνα
Αλλωστε, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν για πολλούς από τους συνεργάτες του Τραμπ είναι προσωπική υπόθεση. Ο υπουργός Αμυνας (απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών), Τζέιμς Ματίς, είχε ηγηθεί στη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού εναντίον της πόλης-κλειδί των Ταλιμπάν, της Κανταχάρ, μόλις λίγους μήνες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας, στρατηγός ΜακΜάστερ, υπηρέτησε στο Αφγανιστάν σε ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς το 2010. Ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλός του, επικεφαλής των αρχηγών του ναυτικού, στρατηγός Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ ήταν γενικός διοικητής των δυνάμεων στο Αφγανιστάν το 2013. Τέλος, ο στρατηγός Τζον Κέλι, που διατελεί προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο, έχασε τον 29χρονο γιο του στο Αφγανιστάν όταν σκοτώθηκε από νάρκη το 2010. Τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο του γιου του, ο Κέλι σε ομιλία του είχε προβλέψει πως «ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών τρομοκρατών θα διαρκέσει πολύ ακόμη».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό για την ενίσχυση των δυνάμεων στις αμερικανικές βάσεις – αν και λέγεται πως έχει εγκρίνει την αποστολή 4.000 στρατιωτών. Αρνήθηκε να παρουσιάσει χρονοδιαγράμματα, με τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Τζον Νίκολσον να επισημαίνει πως «η μελλοντική παρουσία θα βασίζεται σε συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα».
Ο Τραμπ επεσήμανε πως οι συνέπειες μιας γρήγορης απόσυρσης των στρατευμάτων θα ήταν προβλέψιμες και απαράδεκτες, αφού θα δημιουργούνταν αμέσως ένα κενό για την άνθηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος. «Οσο ισχυρότερες γίνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν τόσο λιγότερα θα χρειάζεται να κάνουμε. Θέλουμε να πετύχουν», δήλωσε. Τις εξαγγελίες του χαιρέτισε ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκανί, και η ηγεσία του ΝΑΤΟ, όμως η απάντηση των Ταλιμπάν ήταν άμεση και σκληρή. «Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, η χώρα θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο νεκροταφείο γι’ αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα», είπαν σε ανακοίνωσή τους.
2.394 ΝΕΚΡΟΙ
- 400 Αμερικανοί στρατιώτες εμπλέκονται στην εκπαίδευση αφγανικών στρατευμάτων
- 394 έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες από το 2001
- 783 δισ. $ (ως το 2016) έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ στον Αφγανιστάν.
- 136 χώρες έχουν στηρίξει τον πόλεμο με στρατιωτική βοήθεια
- 48 από τις 400 διοικητικές περιοχές του Αφγανιστάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν
Αθηνά Σούτζου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου