Ο Αντόνιο Λεντέσμα, λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση του, έκανε μέσω της συζύγου του, Μίτσι Καπρίλες, μια αποκλειστική δήλωση στον «Ε.Τ.», με την οποία επικρίνει τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στον Νικολάς Μαδούρο.
«Ζητάω από τον ελληνικό λαό να αναλύσει το δράμα που ζούμε οι Βενεζουελάνοι και από την ελληνική κυβέρνηση ζητάω να μη συνεχίσει να στηρίζει μια τυραννία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές που διέπουν μια αληθινή Δημοκρατία», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Καράκας.
Στον «Ε.Τ.» μίλησε αποκλειστικά και η σύζυγος του περιφερειάρχη του Καράκας, Μίτσι Καπρίλες Ντε Λεντέσμα, η οποία αποκάλυψε πως έγινε η σύλληψη του Λεντέσμα, ενώ χαρακτηρίζει το καθεστώς του Μαδούρο «δικτατορία» που «διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση είναι η μοναδική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που δεν έχει καταδικάσει τη βία της κυβέρνησης του Μαδούρο που έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 120 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 4 μήνες, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επίσημες δηλώσεις τους έχουν στηρίξει το καθεστώς Μαδούρο, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες για την κρίση στην άρνηση της αντιπολίτευσης να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση.
Με άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής», ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως «η ηγεσία της αντιπολίτευσης ωθεί στην κλιμάκωση της βίας και καταφεύγει σε εκκλήσεις για ξένη επέμβαση και βίαιη ανατροπή του Μαδούρο», ενώ χρησιμοποιεί το ιδιαίτερο επιχείρημα πως η αντιπολίτευση δεν δίνει «χώρο και χρόνο στον Μαδούρο για επέκταση κοινωνικών πολιτικών», γιατί θα χάσει της εκλογές…
Μάλιστα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζει και για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα: «Η Ε.Ε. πρέπει πάση θυσία να απόσχει από έναν τέτοιο δρόμο επέμβασης στα εσωτερικά ενός κυρίαρχου κράτους, που κατάληξή του θα έχει άλλη μια πραξικοπηματική αλλαγή μη αρεστής στις ΗΠΑ κυβέρνησης».
Τον περασμένο Απρίλιο, τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκαζε την κρατική βία στη Βενεζουέλα και ζητούσε τη διεξαγωγή εκλογών.
Για παραδειγματισμό
Ο Αντόνιο Λεντέσμα και ο ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, Λεοπόλδο Λόπες (και οι δύο κορυφαία ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης), είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς την επόμενη μέρα από τις εκλογές για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προκήρυξε ο Μαδούρο. Η σύλληψή τους θεωρήθηκε προσπάθεια του καθεστώτος να τρομοκρατήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Η διεθνής κοινότητα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν στη Βενεζουέλα, αλλά ούτε και τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε, με σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, παραχωρώντας «δικτατορικές εξουσίες» στον Μαδούρο. Μάλιστα, το νούμερο δυο του τσαβισμού, Διοσδάδο Καβέγιο, πρότεινε η Συντακτική Εθνοσυνέλευση να μη διαρκέσει 6 μήνες, όπως αρχικά είχε λεχθεί, αλλά 2 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το καθεστώς αναμένεται να απαγορεύσει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς του Μαδούρο είχε διατάξει τη σύλληψη του περιφερειάρχη του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα τον Φεβρουάριο του 2015, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης, την οποία «σχεδίαζε να ανατρέψει με άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης». Ο Λεντέσμα και ο Λόπες κατηγορήθηκαν επίσης ότι υποκίνησαν τη βία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014, στις οποίες 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο Λεντέσμα καταδικάστηκε για εγκλήματα «κατά της ειρήνης, της ασφάλειας και του Συντάγματος». Μετά από 4 μήνες φυλάκισης, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και μεταφέρθηκε στο σπίτι του.
Η σύζυγος του περιφερειάρχη μιλά στον «Ε.Τ.»
«Εδώ διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Εκκληση για απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, για επιστροφή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της Βουλής και για ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω πείνας και έλλειψης φαρμάκων
Η σύζυγος του Λεντέσμα, Μίτσι Καπρίλες Ντε Λεντέσμα, εδώ και δύο χρόνια αγωνίζεται για την απελευθέρωση του περιφερειάρχη του Καράκας και των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα. Η Λεντέσμα δέχθηκε να μιλήσει αποκλειστικά στον «Ε.Τ.»
Γιατί το καθεστώς συνέλαβε πάλι το σύζυγό σας;
Ο σύζυγός μου έπεσε πάλι θύμα αυθαιρεσιών από το καθεστώς. Ο Αντόνιο έχει καταγγείλει ότι στη Βενεζουέλα η διάκριση των εξουσιών έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Η δικτατορία της οποίας ηγείται ο Μαδούρο ελέγχει τα δημόσια όργανα σαν πιόνια στην υπηρεσία μιας ψεύτικης επανάστασης. Ο Λεντέσμα είναι φυλακισμένος χωρίς κανένα λόγο. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του είναι όλα ψεύτικα. Ακριβώς όπως τον απήγαγαν τον Φεβρουάριο του 2015 από το γραφείο του, έτσι και τώρα επανέλαβαν το ίδιο στις 31 Ιουλίου, όπου περισσότεροι από 60 ένοπλοι αξιωματικοί τον έβγαλαν σηκωτό από το σπίτι τα μεσάνυχτα, χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση. Τον οδήγησαν στις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρδε.
Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές τι σκοπό έχει;
Αυτή η Συντακτική Εθνοσυνέλευση είναι παράνομη, είναι μέρος του συνεχούς πραξικοπήματος του Μαδούρο. Η κυβέρνηση στηρίζει τη στρατηγική της στον εξευτελισμό των συνταγματικών αρχών για να επιβάλει ένα καθεστώς όπως εκείνο της Κούβας. Ο Μαδούρο επιχειρεί να μετατραπεί σε έναν τύραννο, όπως ακριβώς οι αδελφοί Κάστρο.
Τι ζητάτε τώρα;
Εγώ καλώ το λαό της Βενεζουέλας να συνεχίσει να διαδηλώνει στους δρόμους. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, να επιστρέψει τις συνταγματικές αρμοδιότητες που έχει η Βουλή και να επιτρέψει ένα ανθρωπιστικό κανάλι για να έρθει βοήθεια στη χώρα, καθώς υπάρχει πείνα και έλλειψη φαρμάκων.
Η διεθνής κοινότητα πώς μπορεί να βοηθήσει;
Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα περισσότερη αλληλεγγύη, ειδικά στο θέμα των κυρώσεων σε εκείνους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι οικονομικές κυρώσεις πρέπει να έχουν ως αποδέκτες εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα, δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως επίθεση στη χώρα. Οι υπεύθυνοι της βίας δεν θα ξεφύγουν από το μακρύ χέρι της Δικαιοσύνης, γιατί αυτά τα εγκλήματα δεν παραγράφονται. Στον ουρανό τιμωρεί ο Θεός και στη Γη τιμωρούν τα δικαστήρια.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου