Γράφει ο Πέτρος Κασφίκης
Η Παμμακεδονική συγκαταλέγεται στους επίσημους ελληνοαμερικανικούς φορείς που συναντούνται εθιμοτυπικά τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο με Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την ανταλλαγή απόψεων.
Αφορμή για την αντίδραση της ένωσης στάθηκε η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή όπου εγκάλεσε τον Πάνο Καμμένο ότι διαφοροποιείται από την επίσημη κυβερνητική γραμμή που εντάσσεται εντός του συμφωνηθέντος εθνικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης.
«Υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπία, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes».
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η Παμμακεδονική τάσσεται ανοιχτά και σταθερά κατά της επίσημης γραμμής της ελληνικής κυβέρνησης που επιδιώκει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Μέσα στην τελευταία εβδομάδα κυκλοφόρησε ευρέος και προκάλεσε αίσθηση τόσο στους ομογενειακούς κύκλους των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα η ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση για την συγκεκριμένο περιστατικό.
Δεν είναι κρυφό πως από το 2008 όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύονται μια συνθέτη ονομασία που θα περιέχει και τον όρο Μακεδονία ως γεωγραφικό προσδιορισμό. Τι ακριβώς ήταν αυτό που σας ενόχλησε στην συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη;
Εμείς ως Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι δεν συνδεόμαστε με κόμματα και βέβαια ότι θα κάνουμε κριτική και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Θα κάνουμε βεβαίως και καλά σχόλια για αυτούς που παράγουν θετικό έργο. Στο παρελθόν έχουμε κάνει έντονες επικρίσεις απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση του Σύριζα. Όμως την δεδομένη χρονική στιγμή που ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας συναντιέται με τον Μάθιου Νίμιτς, θεωρούμε μεγάλο λάθος να προσπαθήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των Σκοπίων σε μια συζήτηση για το Κυπριακό προκειμένου να εκμαιεύσει μια στρατηγική διαπραγμάτευσης.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Εμείς ως Παμμακεδονική Αμερικής έχουμε αποδείξει ότι έχουμε μια σταθερή στάση όσον αφορά το ότι δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε λύση η οποία να έχει μέσα τον όρο Μακεδονία. Θεωρούμε ότι μελλοντικά η λύση αυτή θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας. Θα ρίξει νερό στον μύλο του σκοπιανού αλυτρωτισμού και το βασικότερο είναι ότι ξέρουμε και από άλλα ιστορικά παραδείγματα ότι όταν υπάρχει σύνθετη ονομασία γίνεται απαλοιφή του συνθετικού. Θα τους ονομάσουμε για παράδειγμα λένε κάποιοι «Άνω Μακεδονία». Και ποια θα είναι η γλώσσα η οποία θα μιλούν «ανωμακεδονικά»; Όχι, θα είναι μακεδονικά. Ποια θα είναι η εθνικότητα τους; Θα είναι «ανωμακεδονική»; Όχι, θα είναι μακεδονική. Οπότε θεωρούμε απαράδεκτη την όποια αναφορά.
Δεν θεωρείτε, όμως, σωστό να δοθεί ο απαραίτητος χώρος στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ώστε να έχει την απαραίτητη ελευθερία διπλωματικών κινήσεων και ύστερα να κριθεί και να τεθεί υπό διαβούλευση η οποία συμφωνία και το οποίο όνομα καταφέρει να αποκομίσει από την διαπραγμάτευση;
Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι δεν είναι ο κύριος Τσίπρας, δεν είναι ο κύριος Μητσοτάκης, δεν είναι κανένας πολιτικός και κόμμα που θα επιβάλει μια λύση για τη Μακεδονία γιατί για το όνομα της Μακεδονίας μας μόνο οι κάτοικοι της είναι αυτοί που μπορούν να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για το τι θα γίνει. Ακόμα και αν αποφασίσει η σημερινή κυβέρνηση ή η αυριανή ότι αυτή είναι η λύση που δεχόμαστε ως Ελλάδα, δεν μπορεί αυτή η λύση να μην περάσει από τον ελληνικό λαό. Το δημοψήφισμα είναι μια πάγια θέση της Παμμακεδονικής γιατί είναι μια απόφαση που θα επηρεάσει το χθες, το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας.
Στην αρχή είχε καταγραφεί μια ένταση και με τον κ. Κοτζιά, η οποία, όμως, φαίνεται ότι εκτονώθηκε μετά την συνάντηση που είχατε στην Νέα Υόρκη. Μιλήστε μας λίγο για το πως πήγε η συνάντηση δεδομένου ότι το ΥΠΕΞ συνεχίζει να διατηρεί την επίσημη θέση περί σύνθετης ονομασίας;
Ο κ. Κοτζιάς δεν είναι ένας περαστικός διπλωμάτης. Είναι ένας βαθύς γνώστης του ζητήματος των Σκοπίων. Και είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έδωσε εξετάσεις και τις πέρασε όσον αφορά το Κυπριακό. Καταρχάς ο κύριος Κοτζιάς δεν έχει δώσει δημοσίως την θέση που θα ακολουθήσει η Ελλάδα και την πρόταση που θα κάνει στις διαπραγματεύσεις. Ο κύριος Κοτζιάς, λοιπόν, μας απάντησε ότι δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Εμείς στην συνάντηση χρησιμοποιήσαμε την ρήση του κυρίου Καμμένου που έχει πει στο παρελθόν ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν υπάρξει συμφωνία για σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Ο κύριος Κοτζιάς διπλωματικά απέφυγε να απαντήσει. Όμως αυτό που μας τόνισε είναι ότι όλα κρίνονται από την πορεία και τις συνθήκες των διαπραγματεύσεων. Όταν βρεθήκαμε τον Σεπτέμβριο υπήρχε το ζήτημα με την κυβερνητική κρίση στα Σκόπια και ως εκ τούτου όλη αυτή η παρατεταμένη ακυβερνησία δεν μας έχει δώσει την δυνατότητα να μιλήσουμε επί της ουσίας για την διαπραγμάτευση γιατί δεν υπήρχε διαπραγμάτευση. Έχει παγώσει.
Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πιστεύετε, λοιπόν, ότι η αρχική μας, λοιπόν, μαξιμαλιστική στρατηγική για την πλήρη απαλοιφή του όρου δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα; Και πως εκτιμάτε ότι υπάρχει μια άλλη λύση πέρα από την σύνθετη ονομασία όταν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να χαίρει της στήριξης του διεθνούς παράγοντα;
Αν υπήρξε συμφωνία πολιτικών αρχηγών το 2008, είναι παράλογο να την αποδεχόμαστε το 2017. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε. Γιατί σήμερα τα Σκόπια είναι στα όρια της διάλυσης και αν δεν μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν θα υφίστανται σε λίγους μήνες. Οπότε το θεωρούμε απαράδεκτο και εντελώς λανθασμένο να βγαίνει ένας πολιτικός και να λέει «κύριοι πρέπει να πάμε με αυτή τη σύνθετη ονομασία». Δεν μπορεί ο αντίπαλος σου να είναι πεσμένος και εσύ να του προσφέρεις αυτό που ήθελε γιατί μετά θα σου ζητήσει και κάτι ακόμα παραπάνω.
Iστορικά τα Σκόπια δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ τον όρο Μακεδονία πριν δημιουργηθεί το θέμα στον 20ο αιώνα. Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Νίμιτς επειδή τον συναντούμε συχνά έχει παραδεχθεί ότι ένα μεγάλο λάθος της αμερικανικής πολιτικής ήταν η αναγνώριση στων Σκοπίων ως Μακεδονία το 2004. Αυτό σημαίνει ότι από τότε έχουν μπει εμπόδια στην όποια λύση.
Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να έχουμε μια λύση χωρίς το όνομα Μακεδονία γιατί αυτή τη στιγμή τα Σκόπια καίγονται για λύση. Εμείς αν χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα δύο χρόνια θα περιμένουμε. Εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε σε μια κακή λύση για να μην περιμένουμε. Είναι ακριβώς το ίδιο με την Κύπρο. Κάποιοι είπαν να πάμε σε οποιαδήποτε λύση. Όχι. Και δεν πήγαμε σε οποιαδήποτε λύση. Γιατί, λοιπόν, να πάμε τώρα σε οποιαδήποτε λύση όταν έχουμε το πάνω χέρι; Αν οι Σκοπιανοί θεωρούν ότι μπορούν να αντέξουν αυτές τις ατέρμονες συζητήσεις, εδώ είναι το παιχνίδι. Εμείς δεν καιγόμαστε. Αυτοί, όμως, καίγονται γιατί για αυτούς μετράει ο χρόνος.
Συναντιέστε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο με τον κ. Νίμιτς. Ποια είναι η αντίδραση του όταν αναφέρεστε στην θέση σας για ονομασία χωρίς την χρήση του όρου Μακεδονία;
Ο κύριος Νίμιτς και εμείς έχουμε πλέον μια μακρόχρονη σχέση. Βρισκόμαστε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Ο κ. Νίμιτς, λοιπόν, γνωρίζει πολύ καλά εδώ και αρκετά χρόνια αυτή μας την θέση. Και μάλιστα είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στην Παμμακεδονική Ένωση της Αμερικής ότι δέχεται να μας δει όποτε το ζητήσουμε. Ο κ. Νίμιτς θεωρεί, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να είμαστε ίσως πιο διπλωματικοί. Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει πιθανότατα κάποια σύνθετη ονομασία, χωρίς, όμως, να έχει ανοίξει ποτέ τα χαρτιά του για τον αν αυτή θα περιέχει την λέξη Μακεδονία. Και αυτό θέλω να το τονίσω. Δεν είναι δηλαδή ότι ο κύριος Νίμιτς μας είπε κάποια στιγμή ότι δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά καταλαβαίνετε ότι και ο κύριος Νίμιτς κρατάει κλειστά τα δικά του χαρτιά. Ο ίδιος, όμως, ξέρει πολύ καλά την δική μας θέση και επειδή είναι πολύ καλός γνώστης της μακεδονικής ιστορίας, εμείς του τονίζουμε ακριβώς αυτό το στοιχείο. Το πως δηλαδή η ιστορία μας δικαιώνει στο να απαιτούμε την μη χρήση του όρου Μακεδονία από τους Σκοπιανούς.
Εμείς ως Παμμακεδονική δεν είμαστε ακραίοι. Δεν ζητούμε την καταστροφή των Σκοπίων. Θέλουμε καλούς γείτονες. Θέλουμε τα Σκόπια να ευημερούν και οι κάτοικοι τους να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν και να ζήσουν ειρηνικά. Αλλά σεβόμενοι την ιστορία, τους γείτονες τους και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Είχατε βεβαίως και μια θερμή συνάντηση με τον κ. Καμμένο. Ποια ήταν η θέση που σας εξέφρασε για την επίσημα γραμμή του ΥΠΕΞ στο ζήτημα της ονομασίας;
Εμείς είχαμε την διαβεβαίωση από τον κύριο Καμμένο ότι όχι μόνο δεν θα ψηφίσει, αλλά θα παραιτηθεί αν έρθει μια ονομασία με χρήση του όρου Μακεδονία. Μπορεί να υπάρχει σύνθετη ονομασία αλλά να είναι χωρίς τον όρο Μακεδονία. Και εμείς αυτό ακριβώς λέμε.
Εμείς δεν στεκόμαστε απέναντι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Δεν έχουμε κομματική ταυτότητα. Αν ο κύριος Κοτζιάς φέρει μια λύση χωρίς την λέξη Μακεδονία, θα είμαι οι πρώτοι που θα πούμε μπράβο. Αν ο κύριος Κοτζιάς παρουσιάσει μια λύση με το όνομα Μακεδονία, η δική μας αντίδραση θα είναι πολύ πιο σφοδρή από αυτή που είδατε με τον κύριο Μητσοτάκη.
Είχατε οργανώσει την προηγούμενη χρονιά και μια διαδικτυακή εκστρατεία με τον τίτλο «That’s not your name» για την συλλογή υπογραφών. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και η απήχηση που βρήκε αυτή η εκστρατεία;
Οι υπογραφές είχαν ξεπεράσει τον αριθμό των 70.000. Η επιτυχία είναι ότι καταφέραμε να συσπειρώσουμε τον ελληνισμό της Αμερικής. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει την ομογένεια. Ο ίδιος ο Νίμιτς μας είπε κατ ιδίαν πως η συλλογή υπογραφών ήταν μια καλή προσπάθεια γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αυτό το θέμα. Καταφέραμε πρώτη φορά και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι διπλωμάτες να βγούμε επιθετικά με το σύνθημα «That’s not your name» και δεν αφήσαμε την προπαγάνδα των Σκοπίων να παίξει επιθετικά αυτή. Κανείς βεβαίως δεν πίστευε ότι θα γίνει ανάκληση της απόφασης του 2004. Τα κέρδη, όμως, ήταν άλλα. Ότι πρώτον ήρθαμε όλοι πιο κοντά. Δεύτερον ότι γνωστοποιήσαμε τις θέσεις μας και σε Αμερικανούς πολιτικούς που δεν γνώριζαν το θέμα. Και τρίτον ότι δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής εκστρατεία στο διαδίκτυο και έχοντας στο πλευρό μας όχι τους διπλωμάτες αλλά τις οργανώσεις, τους ομογενείς, και τους απλούς Έλληνες τις διασποράς. Αυτό για μας είναι η επιτυχία.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και πάλι μια διπλωματική κινητικότητα γύρω από το θέμα της ονομασίας. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση τελικά φέρει μια σύνθετη ονομασία ποια θα είναι η αντίδραση σας;
Μπορεί σήμερα να ξανακάνουμε κινητοποιήσεις όπως και στο παρελθόν και όντως να μαζευτεί κόσμος. Αλλά ίσως δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος σήμερα εν έτει 2017. Τότε δεν υπήρχε το Facebook για παράδειγμα. Τώρα μια κινητοποίηση μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπότε θεωρούμε ότι κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται πολύ προσεχτικά. Εμείς δεν θα κατεβούμε ποτέ στον δρόμο, απλώς για να κατεβάσουμε τον κόσμο. Θα κατεβούμε στον δρόμο αν ξέρουμε ότι μπορούμε να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα. Και είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων, αλλά εμείς ως Παμμακεδονική δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χαρίσει το όνομα γιατί οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου Μακεδονία είναι καταδικαστική για την ιστορία, για το σήμερα και για το αύριο.