Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης
Εγκληματικές οργανώσεις με τζίρους δισεκατομμυρίων και χιλιάδες μέλη καθώς τα πλοκάμια τους απλώνονται σε πολλές χώρες. Κάποιοι μάλιστα τις χαρακτηρίζουν και «εταιρείες» που δεν έχουν να…«ζηλέψουν» σε τίποτα παγκόσμιους κολοσσούς.
Αν πάρουμε για παράδειγμα το κόστος της κλοπής των ψηφιακών προσωπικών δεδομένων για τους πολίτες των ΗΠΑ το οποίο αγγίζει περίπου τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο,( συνυπολογίζοντας τα χρήματα που ξοδεύονται και για την προστασία και την αποτροπή του), βλέπουμε πως τα έσοδα των οργανώσεων μόνο από το εμπόριο της κοκαΐνης είναι 34 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μιάμιση φορά περισσότερα.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να δούμε, πως οι οργανώσεις αυτές ασχολούνται με τα «πατροπαράδοτα» εγκλήματα όπως: ναρκωτικά, trafficking, τζόγος, εκβιασμοί, προστασία, λαθρεμπόριο…
Ποιες είναι, όμως οι μεγαλύτερες οργανώσεις και πόσος είναι ο τζίρος που κάνουν;
Αν και οι υπολογισμοί είναι δύσκολο να γίνουν και βασίζονται περισσότερο σε εκτιμήσεις εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε στο… περίπου τις 5 μεγαλύτερες.
Τις ξεχωρίσαμε, τόσο για τα τεράστια έσοδά τους, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις…«μπίζνες» τους σε βάρος των άλλων.
Στην πρώτη θέση της λίστας μας είναι Solntsevskaya Bratva, η οποία εμφανίστηκε στην Μόσχα την δεκαετία του 1980. Όπως αναφέρουν οι εγκληματολόγοι, πρόκειται για μια ομάδα δέκα ημι-αυτόνομων «ταξιαρχιών» οπού η κάθε μια από αυτές είναι μια «ξεχωριστή ενότητα» και δρα χωρίς να δέχεται τις εντολές των άλλων.
Κάθε ομάδα διοικείται από ένα συμβούλιο 12 ατόμων οπού αυτοί κρατούν το κοινό «ταμείο» και ασκούν και την διοίκηση. Η οργάνωση δραστηριοποιείται κυρίως στην διακίνηση ναρκωτικών και γυναικών, ενώ τροφοδοτεί με ηρωίνη από το Αφγανιστάν την αγορά της Ρωσίας, με τον τζίρο της να ανέρχεται στα 8.7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η δεύτερη στην λίστα μας είναι η Yamaguchi Gumi, και είναι μία από τις δεκάδες οργανώσεις που αποτελούν τη Yakuza, όπως αποκαλείται η γιαπωνέζικη «μαφία» με ετήσιο τζίρο, περίπου, τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ασχολία της είναι κυρίως το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και ο τζόγος και οι εκβιασμοί. Έχει κάθετη ιεραρχία, σχεδόν «στρατιωτική», και θρυλική αποτελεσματικότητα ενώ σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία της Αστυνομίας της Ιαπωνίας, είχε 20.400 ενεργά μέλη με τα 18.600 να είναι άμεσα συνδεδεμένα.
Τα μέλη της καλύπτουν περίπου το 45% των 86.300 μελών που έχει η Ιαπωνική Yakuza, ενώ τα αρχηγικά στελέχη της υπολογίζονται στα 102 άτομα.
Τρίτη αλλά και ίσως η ποιο γνωστή μαφία στον κόσμο είναι η Ιταλική Camorra. Η Ιταλική μαφία που χρονολογείται από τα τέλη του 17 αιώνα, ακόμα και σήμερα που μιλάμε παραμένει ισχυρή και με γερές βάσεις. Ο τζίρος της από όλες της τις «δουλειές» αγγίζει τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πιο δραστήρια και ωφελημένη ομάδα είναι εκείνη της Νάπολης.
Πορνεία, εμπόριο όπλων, εμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικά, μαϊμού προϊόντα, τζόγος, εκβιασμοί και ότι άλλο παράνομο μπορεί να φανταστείς είναι στις λίστες με τις «εργασίες» τους.
Τέταρτο στην λίστα μας και με τζίρο που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια είναι τα καρτέλ τις λατινικής Αμερικής.
Το Sinaloa Cartel όπως είναι η ονομασία του, είναι μια διεθνής οργάνωση και είναι το μεγαλύτερο καρτέλ του Μεξικού. Έκανε την εμφάνιση του στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην πόλη Culiacán , Sinaloa και είναι ο «μεσάζοντας» ανάμεσα στους παραγωγούς της Νότιας Αμερικής και στην αμερικανική αγορά.
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ , το Sinaloa Cartel είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διανομή περίπου 200 τόνους κοκαΐνης και μεγάλες ποσότητες ηρωίνης μεταξύ του 1990 και 2008.
Τέλος, η πέμπτη ποιο πλούσια οργάνωση στον κόσμο είναι η Ντραγκέτα και πρόκειται για την δεύτερη πιο πλούσια συμμορία στην Ιταλία.
Αν και οι δραστηριότητές της είναι σε πολλά σημεία ίδιες με αυτές τις Καμόρας, αυτό που την ξεχωρίζει είναι οι στενοί δεσμοί της με τους Λατινοαμερικάνους εμπόρους κοκαΐνης. Η οργάνωση ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των ναρκωτικών που περνούν τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη.