Από θέση ισχύος η Μέρκελ, ύστερα από μια σημαντική εκλογική νίκη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, υποδέχθηκε χθες το βράδυ θερμά τον Εμανουέλ Μακρόν, αν και είχαν ήδη εγερθεί διαφορές μεταξύ των δύο χωρών ως προς την πολιτική της ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών «δεν είναι ταμπού». Ο δύο ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να γίνει πιο ανθεκτική η ευρωζώνη απέναντι στις κρίσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν θετική αλλά χωρίς να δώσει συγκεκριμένη υπόσχεση: «Είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις συνθήκες αν αυτό έχει νόημα… Πρώτα όμως πρέπει να εργαστούμε πάνω στο τι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε», υπογράμμισε. Ο Μακρόν επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως ο ίδιος θέλει μια Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική, η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους.
Ο γερμανικός Τύπος ήταν επιφυλακτικός με την επίσκεψη του νέου Γάλλου προέδρου και ανέφερε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα πιέσει την Ανγκελα Μέρκελ για κοινό προϋπολογισμό από υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης και έκδοση ευρωομολόγων, θέσεις στις οποίες αντιδρά το Βερολίνο. Ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας, μάλιστα, Βόλφγκανκ Σόιμπλε έχει αντιδράσει έντονα. Ο Μακρόν δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου πως δεν έχει υπερασπιστεί ποτέ την ιδέα των ευρωομολόγων ή μιας αμοιβαιοποίησης του χρέους της ευρωζώνης.
Κατά τη συνάντησή τους και οι δύο ηγέτες φρόντισαν να μεταδώσουν τη θετική αύρα από τις συνομιλίες τους και να δώσουν την αίσθηση του ιδιαίτερου δεσμού των δύο χωρών. Αλλωστε, για τον Μακρόν η Γερμανίδα καγκελάριος είναι γνωστό πρόσωπο, αφού έχουν συναντηθεί κατ’ ιδίαν δύο φορές στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Η Μέρκελ εξέφρασε την πίστη της στη «γαλλογερμανική συμμαχία» και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συζητήσουν όλα τα θέματα σε συνάντηση που θα έχουν τον Ιούλιο. Πάντως, εν όψει της επίσκεψης Μακρόν, ακόμη και ο σκληρός Β. Σόιμπλε είχε προσπαθήσει να λειάνει τις αντιθέσεις σε προχθεσινό του άρθρο για τα θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας: «Η γερμανική κυβέρνηση ουδέποτε προέβαλε ένσταση σε απόφαση της Κομισιόν για το πώς αντιμετωπίζονται τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία», είχε γράψει στο «Σπίγκελ».
Στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, η Ανγκελα Μέρκελ ερωτήθηκε αν ανησυχεί από το αίτημα του Μακρόν για μείωση των εξαγωγικών πλεονασμάτων της Γερμανίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι έχει ήδη ζητήσει από την Κομισιόν τη δυνατότητα προστασίας των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς. Πληροφορίες του Ρόιτερς ανέφεραν πως ο Μακρόν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την καγκελάριο θα επιμείνει στο θέμα της προστασίας σημαντικών ευρωπαϊκών επενδύσεων.
Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που κρατούσαν σημαίες της Ε.Ε., της Γαλλίας και της Γερμανίας, είχε συγκεντρωθεί έξω από την καγκελαρία για να δει το νέο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου