Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Bασική ανησυχία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η διατήρηση του πληθωρισμού απειλεί και την ανάπτυξη και το έλλειμμα. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, όμως, η κατάσταση ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα, που απαλλάσσονται από το φόβο για αύξηση επιτοκίων.
Αρμόδιες πηγές στο υπ. Οικονομικών τονίζουν ότι -προς το παρόν- είναι πολύ παρακινδυνευμένο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη σε οποιοδήποτε μέτωπο. Τονίζουν, πάντως, ότι το σενάριο που ήθελε ο πληθωρισμός να αρχίσει να σταθεροποιείται και να αποκλιμακώνεται μετά το πρώτο τρίμηνο μάλλον ανατρέπεται. Τούτο με δεδομένο ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά -ίσως υψηλότερα από τα σημερινά- επίπεδα, λόγω της ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά τα μέσα του χρόνου αναμένεται ότι οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες, λόγω της σύγκρισής τους με τις υψηλές τιμές του 2021. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, καθώς τον Ιανουάριο, όταν ο εθνικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 6,2%, δεν είχαν ακόμη περάσει όλες οι ανατιμήσεις που προκάλεσαν οι αυξήσεις της ενέργειας και των πρώτων υλών στο ράφι και στον πάγκο της λαϊκής.
Επιδοτήσεις
Ο υψηλός πληθωρισμός, ειδικά στα καύσιμα, θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα και τις επιδοτήσεις που έχουν αρχίσει να δίνονται από το τέλος του 2021 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους των ανατιμήσεων. Μέχρι στιγμής για επιδοτήσεις έχουν διατεθεί περίπου 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα χρήματα αυτά καλύπτονται από το λογαριασμό όπου συγκεντρώνονται τα έσοδα του Δημοσίου από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων που βρίσκεται εκτός Προϋπολογισμού. Από τον Απρίλιο και πέρα, όμως, υπάρχει ανησυχία ότι το ισοζύγιο εσόδων δαπανών στον συγκεκριμένο λογαριασμό θα γίνει αρνητικό. Η Ελλάδα θα υποστεί τεράστια πίεση να πετύχει τη μείωση του ελλείμματός της κατά περίπου 10 δισ. και ταυτόχρονα να χρηματοδοτεί και επιδοτήσεις για τις αυξήσεις σε καύσιμα. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πίεσε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που θα καλύπτει με επιδοτήσεις μέρος των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Κίνδυνοι για την ανάπτυξη
Το τρίτο χτύπημα από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων είναι στο ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είναι παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου, το ΑΕΠ της επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10 δολάρια κοστίζει στο ΑΕΠ περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για φέτος είναι ότι θα έχουμε ανάπτυξη 4,5%. Στο μεταξύ, όμως, τα καλά νέα με τις προκρατήσεις και τις εκτιμήσεις των διεθνών τουριστικών οργανισμών για τη φετινή τουριστική περίοδο έκαναν μέχρι πρότινος το υπουργείο οικονομικών να αισιοδοξεί ότι η πρόβλεψη θα ξεπεραστεί και θα φτάσουμε σε ανάπτυξη κοντά στο 5%, ίσως και παραπάνω. Τούτο με δεδομένο ότι θα υλοποιηθούν στο ακέραιο ή και θα ξεπεραστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα φτάσει φέτος τα 11-12 δισ. ευρώ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το σκηνικό. Πηγές από το υπ. Οικονομικών θεωρούν ότι ακόμη και ο τουρισμός ίσως να μη μείνει αλώβητος από τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και την αναστάτωση στην τουριστική κίνηση που κανονικά ξεκινά τον επόμενο μήνα.
ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Η κρίση στην Ουκρανία έφερε και ένα θετικό νέο που αφορά στην πορεία των ομολόγων της ευρωζώνης, και κυρίως αυτά της Ελλάδας, με την υποχώρηση στις αποφάσεις της FED από την απόφαση για άμεση εκκίνηση της αύξησης επιτοκίων, αποδυναμώνοντας και τη σχετική φιλολογία και για την ΕΚΤ. Η αιτιολόγηση της στροφής 180 μοιρών για την FED είναι ότι πλέον προτεραιότητα αποτελεί η συντήρηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Μέχρι και την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία οι ελληνικοί τίτλοι ήταν από τους πλέον εκτεθειμένους στη συγκυρία. Η Ελλάδα, ως η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, η οποία δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, δέχθηκε μεγάλη πίεση από την αρχή του χρόνου με τη φημολογία ότι και η ΕΚΤ θα ακολουθήσει την FED στις αυξήσεις επιτοκίων. Ολα αυτά παρά τις διαδοχικές διαβεβαιώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η αύξηση επιτοκίων δεν είναι στις επιλογές της τράπεζας.
Η φημολογία αυτή είχε ως αποτέλεσα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να τριπλασιάζονται μέσα σε λίγους μήνες, με το 10ετές να διαπραγματεύεται στην περιοχή του 2,56%-2,6% από 0,8% το περασμένο καλοκαίρι και το 5ετές στο 1,46%-1,5% από σχεδόν μηδενική απόδοση τον περασμένο Ιούλιο.
Ενα ακόμη γεγονός που αναμένεται να ηρεμήσει τις αγορές αλλά και όλους όσοι έχουν τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα θα είναι και η συμπλήρωση της δήλωσης στήριξης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, όταν ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP. Μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για collateral, για τη δανειοδότηση των τραπεζών.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live εικόνα από τα μέτωπα και λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμα 4 ομογενείς νεκροί στο χωριό Σαρτανά – 10 Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους
- Ουκρανία: Ο Πούτιν θα κάνει πρόεδρο τον… κουμπάρο του
- Πόλεμος στην Ουκρανία: 7 αλήθειες πίσω από την κλαγγή των όπλων
- Κακοκαιρία Μπιάνκα: Κλειστή για τα βαρέα οχήματα η Εγνατία Οδός από το βράδυ του Σαββάτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr