Επισήμως, οι χώρες που καταγράφουν την επιδημία μέρα με τη μέρα είναι 211, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιοχές της Γης που δεν δηλώνουν κανένα κρούσμα ή ελάχιστες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του κορονοϊού. Πρόκειται, κυρίως, για νησάκια του Ειρηνικού ή χώρες με ανεπαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες ή τη… Βόρεια Κορέα, που είναι μία κατηγορία από μόνη της, καθώς οι Αρχές του καθεστώτος της Πιονγκιάνγκ διατείνονται ότι δεν έχει περάσει τα σύνορα ο κορονοϊός!
Οι νήσοι Κομόρος, Μάρσαλ, Ναουρού, Βανουάτου είναι ανάμεσα στις χώρες που δεν έχουν αναφέρει κρούσματα. Αντίθετα με τη Βόρεια Κορέα, όμως, αυτές οι νησιωτικές περιοχές εκφράζουν τεράστια ανησυχία για το άμεσο μέλλον, καθώς έχουν ελλιπείς δομές που δεν είναι προετοιμασμένες για ένα κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, υπάρχει και η άλλη πλευρά τoυ «φεγγαριού»: Αρκετές χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και είναι αδύνατον να έχουν επίσημη καταγραφή της διασποράς της ασθένειας ή να μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
› Βόρεια Κορέα
Στη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, το καθεστώς έχει δηλώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι διενεργεί συνεχώς διαγνωστικά τεστ και έχει θέσει σε καραντίνα περισσότερους από 509 ανθρώπους. Ωστόσο, μέχρι προχθές, δεν είχε δηλωθεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα! Φυσικά, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την αληθοφάνεια των στοιχείων.
› Μέση Ανατολή
Μεγάλη ανησυχία εκφράζουν ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ για πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής με αδύναμες ή ανύπαρκτες δομές λόγω πολυετών εμπόλεμων συγκρούσεων. Το καμπανάκι του κινδύνου για τις εμπόλεμες χώρες (Συρία, Υεμένη, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν) χτύπησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για εκεχειρία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Στις χώρες αυτές μεγάλο τμήμα του πληθυσμού τους εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια – άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα για τους διεθνείς οργανισμούς, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουν οι πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη.
› Υεμένη
Μέχρι στιγμής, μόνο στη Υεμένη εισακούστηκαν οι εκκλήσεις το ΟΗΕ για εκεχειρία. Ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία, που πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούτι, ανακοίνωσε την παύση των εχθροπραξιών, δεν είναι βέβαιο όμως ότι οι Χούτι θα ακολουθήσουν. Η Υεμένη είναι βυθισμένη στον εμφύλιο, ανάμεσα στον συνασπισμό που στηρίζεται από τη Σ. Αραβία και τους Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Υεμένης. Ο ΠΟΥ φοβάται ότι, αν εξαπλωθεί στη σπαρασσόμενη χώρα η πανδημία, το ανύπαρκτο σύστημα Υγείας της δεν θα αντιμετωπίσει την καταστροφή.
Ιαπωνία: Επίθεση με μαχαίρι έξω από σιδηροδρομικό σταθμό – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
› Αφγανιστάν, Ιράκ
Ολα σχεδόν τα κράτη κλείνουν τα σύνορά τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ομως, τα σύνορα μεταξύ του Αφγανιστάν και του Ιράν -όπου ο κορονοϊός έχει τεράστια διασπορά στον πληθυσμό από τον Φεβρουάριο και οι νεκροί έχουν φθάσει τους 4000 ανθρώπους- είναι διάτρητα! Τον Μάρτιο, περισσότεροι από 150.000 Αφγανοί επέστρεψαν από το Ιράν και σχεδόν άλλοι τόσοι από το Πακιστάν, που έχει επίσης πληγεί από την πανδημία. Οι Αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν αυτές τις διελεύσεις. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το Αφγανιστάν είχε καταγράψει 14 θανάτους και 423 κρούσματα. Ομως, οι διεθνείς οργανισμοί και ο ΠΟΥ δεν θεωρεί αυτά τα δεδομένα αξιόπιστα (ούτε κι αν έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί μέχρι σήμερα). Επίσης, στο Ιράκ, η κατάσταση της πανδημίας είναι παντελώς άγνωστη. Στα μέσα Μαρτίου, το Ιράκ είχε ανακοινώσεις 2 θανάτους και μερικές δεκάδες κρούσματα κορονοϊού. Αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει με την πανδημία.
› Συρία
Η συμφωνία εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της στη Βορειοδυτική Συρία μεταξύ του καθεστώτος και των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία άρχισε να ισχύει λόγω του κορονοϊού! Η χώρα έχει ανακοινώσει επίσημα έναν νεκρό στις 20 Μαρτίου, αλλά, φυσικά, το πεδίο και εδώ είναι άγνωστο!
› Λιβύη
Αντίθετα με την Υεμένη, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη, όπου εδρεύει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ. Η κατάσταση στη Λιβύη δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Και η Χεζμπολάχ στη μάχη κατά της πανδημίας
Ο Λίβανος καταγράφει περίπου 600 κρούσματα κορονοϊού και 19 θανάτους (μέχρι προχθές), αλλά οι υπηρεσίες Υγείας βρίσκονται σε επιφυλακή φοβούμενες ότι το σύστημα δεν θα αντέξει μεγάλη εξάπλωση της ασθένειας. Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει ενεργοποιήσει τα δίκτυα εθελοντών που διαθέτει από πιο παλιές εποχές, καθώς και το ιατρικό προσωπικό για να βοηθήσει τους πιο ανήμπορους στην πανδημία. Ολοι (σουνίτες, χριστιανοί και δρούζοι) προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο με δωρεές και διανομή τροφίμων, επιθυμώντας να ενισχύσουν το προφίλ τους ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση στη χώρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου τη Κυριακής