Η κακή διατροφή σχετίζεται με φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανοσοποιητικού. Τόσο η φλεγμονή όσο και το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένα όταν έχετε COVID-19.
Ο COVID-19 επηρεάζει αρνητικά τη διατροφική κατάσταση επειδή μειώνει την όρεξη και μπορεί να περιορίσει την πρόσβασή σας σε θρεπτικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τις ανάγκες του σώματός σας για θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού σας εάν έχετε COVID-19, ειδικά εάν καταναλώνετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα έρευνας. Αυτές οι τροφές δεν θα σας εμποδίσουν να κολλήσετε τον νέο κορονοϊό ή να θεραπεύσετε την ασθένεια, αλλά έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού. Αυτό το άρθρο παραθέτει βασικά θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα και διατροφικές πρακτικές που μπορεί να είναι ωφέλιμες για άτομα που έχουν COVID-19 ή αναρρώνουν από αυτόν.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι το πιο συχνά συζητούμενο μικροθρεπτικό συστατικό μεταξύ των ειδικών σε θέματα διατροφής για τη διαχείριση του COVID-19. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη και ορμόνη ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση καταστέλλοντας την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νεότερες και παλαιότερες έρευνες. Στο σώμα, η βιταμίνη D δρα στο μετατρεπτικό ένζυμο 2 της αγγειοτενσίνης (ACE2), έναν υποδοχέα πρωτεΐνης που βρίσκεται στους πνεύμονες και τον λιπώδη ιστό.
Ο νέος κορονοϊός συνδέεται με το ACE2 στην αρχή μιας λοίμωξης, οδηγώντας δυνητικά σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και σοβαρή ασθένεια σε άτομα με COVID-19. Ωστόσο, η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς ACE2, εμποδίζοντας πιθανώς τον ιό να δεσμευτεί με αυτούς και μειώνοντας τις επιπλοκές που σχετίζονται με το COVID-19. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να παίξει προστατευτικό ρόλο και να υποστηρίξει την επούλωση κατεστραμμένων ιστών, κυρίως στους πνεύμονες.
Τροφές για κατανάλωση
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι παράγουν περίπου το 80% της βιταμίνης D τους όταν το δέρμα τους εκτίθεται στο ηλιακό φως (υπεριώδης ακτινοβολία) και λαμβάνουν το υπόλοιπο 20% από τη διατροφή τους. Ως αποτέλεσμα, η καθημερινή λήψη βιταμίνης D μπορεί να είναι καλή ιδέα εάν είστε σε περιορισμό λόγω του COVID-19 και έχετε μικρή έκθεση στο ηλιακό φως.
Επτά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D:
Μουρουνέλαιο: 170% της Ημερήσιας Αξίας (DV) ανά 1 κουταλιά της σούπας (13,6 γραμμάρια)
Ρέγγα: 27% του DV ανά 100 γραμμάρια
Κρόκος αυγού: 27% της DV ανά 100 γραμμάρια
Σαρδέλα: 24% του DV ανά 100 γραμμάρια
Ελαφρύς τόνος σε κονσέρβα: 34% του DV ανά 100 γραμμάρια
Σολομός, άγριος ή εκτρεφόμενος: 66% του DV ανά 100 γραμμάρια
Τα άγρια μανιτάρια είναι μια χορτοφαγική πηγή βιταμίνης D. Τα επίπεδά τους ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του φωτός στο οποίο εκτέθηκαν καθώς μεγάλωναν, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες .
Καροτενοειδή και βιταμίνη Α
Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικά καθώς και χρωστικές (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί). Βρίσκονται στη φύση σε μερικά πολύχρωμα φύκια, βακτήρια, μύκητες, φυτά, φρούτα και λαχανικά, μερικά από τα οποία μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Από τα 700 καροτενοειδή που έχουν εντοπιστεί στη φύση, μόνο περίπου 30 έχουν βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα. Ένα από αυτά είναι η βιταμίνη Α και ο πρόδρομός της, η βήτα καροτίνη.
Η βιταμίνη Α είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό καροτενοειδές. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διαχείριση της πνευμονίας και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Στην περίπτωση του COVID-19, μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ενισχύει την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου .
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι προστατεύει τους υποδοχείς ACE2, παρόμοια με τη βιταμίνη D, και μπορεί να λειτουργήσει σε αρκετούς άλλους μοριακούς στόχους για την καταπολέμηση του COVID-19 . Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια λοιμώξεων όπως το COVID-19, και αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη σοβαρότητα της νόσου.
Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Α. Ωστόσο, οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων είναι επίσης πιθανές εάν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης Α, επομένως φροντίστε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας πριν τα πάρετε.
Οκτώ τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα κρέατα οργάνων, ιδιαίτερα το συκώτι, είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α.
Βοδινό συκώτι: 552% του DV
Συκώτι κοτόπουλου: 327% του DV
Βασιλικό σκουμπρί: 24% του DV
Κατσικίσιο τυρί: 54% του DV
Γλυκοπατάτα, μαγειρεμένη: 87% του DV
Πράσινα λαχανικά: 28% του DV
Καρότα, ωμά: 93% του DV
Baby σπανάκι, ωμό: 31% του DV
Ψευδάργυρος
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και χειρότερη έκβαση σε άτομα με COVID-19 . Ο ψευδάργυρος θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των ματιών και είναι απαραίτητες για την υγεία του ανοσοποιητικού.
Στον COVID-19, ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης βακτηριακής λοίμωξης ταυτόχρονα και να μειώσει τη δραστηριότητα των υποδοχέων ACE2, οι οποίοι είναι στόχοι του νέου κορονοϊού. Προστατεύει επίσης την υγεία του πνευμονικού ιστού και μπορεί να είναι μια επιπλέον θεραπευτική θεραπεία για το COVID-19.
Μελέτες για αυτό είναι τώρα σε εξέλιξη. Εάν έχετε λάβει διάγνωση ανεπάρκειας ψευδαργύρου, ο γιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου. Ωστόσο, προσέξτε να μην πάρετε πολύ, γιατί ο ψευδάργυρος είναι τοξικός σε υπερβολικές ποσότητες. Επιμείνετε στη δόση που συνιστά ο γιατρός σας .
Επτά τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο:
Μοσχαρίσιος κιμάς: 41% του DV
Μαύρη σοκολάτα (70–85% κακάο): 30% του DV
Στρείδια θαλασσινών, σε κονσέρβα: 73% του DV
Κάσιους: 53% του DV
Σπόροι κάνναβης: 90% του DV
Σπόροι κολοκύθας: 71% του DV
Φακές, φυτρωμένες, ωμές: 14% του DV
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά είναι μια κατηγορία λιπαρών οξέων που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη για την υγεία, όπως για την υγεία του εγκεφάλου, τις καρδιακές παθήσεις και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτά τα ωμέγα-3 λιπαρά , συγκεκριμένα το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), μπορεί να βελτιώσουν την ανάρρωση σε άτομα με COVID-19.
Ωστόσο, απαιτείται έρευνα υψηλότερης ποιότητας σε ανθρώπους προτού οι επαγγελματίες υγείας συστήσουν τη λήψη της για αυτόν τον σκοπό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν τη φλεγμονή και την πιθανότητα για την «καταιγίδα κυτοκινών » στον COVID-19, η οποία είναι η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί αρνητικά συμπτώματα.
Θεωρείται ότι το κάνουν αυτό καθιστώντας μέρος των κυτταρικών μεμβρανών διαφόρων ιστών σε όλο το σώμα και εμποδίζοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών ενώσεων.
Ένα άλλο πιθανό όφελος των ωμέγα-3 λιπαρών στη θεραπεία ατόμων με COVID-19 ή σε ανάρρωσή τους είναι ο ρόλος τους στη βελτίωση της διάθεσης, του άγχους και της κατάθλιψης — όλα αυτά μπορεί να επιδεινωθουν από την πανδημία του κορονοϊού. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τον προσδιορισμό του θεραπευτικού ρόλου των ωμέγα-3 λιπαρών για τον COVID-19.
Οκτώ τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά
Σπόροι Chia: 6 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια
Σόγια, ξερή καβουρδισμένη: 1,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια
Σαρδέλες σε κονσέρβα: 498 mg ανά 100 γραμμάρια
Μουρουνέλαιο: 935 mg ανά κουταλιά της σούπας
Σκουμπρί βασιλιάς: 159 mg ανά 100 γραμμάρια
Λιναρόσπορος: 23 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια
Καρύδια: 9 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια
Σολομός: 113 mg ανά 100 γραμμάρια
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού σε άτομα όλων των ηλικιών. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν βρει ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, να βελτιώσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου για την προστασία από καρδιακές παθήσεις και να υποστηρίξει την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.
Αναδυόμενη έρευνα δείχνει ότι η χορήγηση βιταμίνης C σε άτομα με COVID-19 μπορεί να υποστηρίξει την ανάρρωση και τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου. Η βιταμίνη C έχει πιθανό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της πνευμονίας και των βακτηριακών λοιμώξεων όπως η σήψη, αν και ορισμένοι στην επιστημονική κοινότητα αμφισβητούν τη χρήση της.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από COVID-19, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους .
Οκτώ τροφές φυσικά υψηλές σε βιταμίνη C:
Γκουάβα, ακατέργαστη: 253% του DV
Acerola (Κεράσι Δυτικής Ινδίας): 1.867% του DV
Ακτινίδιο, ωμό: 103% του DV Κουνουπίδι, ωμό: 54% του DV
Κονσερβοποιημένες ντομάτες: 14% του DV
Πατάτα, με φλούδα: 13% του DV
Γλυκό πιπέρι, κόκκινο: 142% του DV
Παπάγια, ωμή: 68% του DV
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κατερίνα Καινούργιου: Έξαλλη με τον Γιώργο Λιάγκα – «Ντροπή τους»
- Σασμός – σούπερ αποκλειστικό: Η Αργυρώ επιστρέφει με το παιδί του Αστέρη!
- Τους άφησε σύξυλους στο Mega Καλημέρα – Ποια ανακοίνωσε τον χωρισμό της
- Η Λίτσα Πατέρα προειδοποιεί: Ποιοι είναι οι άτυχοι σήμερα
- Σημαντική ανακοίνωση από τα Lidl – Αφορά τις γυναίκες
- Ζώδια: Πώς βρίσκω τον ωροσκόπο μου – Η Αση Μπήλιου σας καθοδηγεί
- Νέα αρχή στην ζωή της Κατερίνας Καινούργιου – Αποκλειστικές φωτογραφίες
- Σασμός: Το τραγικό τέλος του Άγγελου – Πέφτει νεκρός από τα χέρια…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr