Συχνά αναφέρεται ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως αίσθημα δυσφορίας μετά το φαγητό, φουσκώματα ή διάταση της κοιλίας, ξινίλες, ρεψίματα, κάποιες φορές διάρροια, πονοκέφαλος, ναυτία, άσχημη γεύση, εμετούς που μπορεί να συνοδεύονται ή όχι από πόνο.
Παρά το ότι οι πεπτικές ενοχλήσεις συνοδεύουν συχνά ελκοπάθεια εν τούτοις υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που παραπονιέται για τα ίδια συμπτώματα χωρίς να έχουν έλκος. Για τα άτομα αυτά λέμε ότι πάσχουν από «δυσπεψία χωρίς έλκος».
Οι κακές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι:
- Η κατανάλωση πολλών τηγανητών τροφών, κρεάτων, γλυκών.
- Συχνά γεύματα χωρίς σωστή χρονική απόσταση μεταξύ τους.
- Ανακάτεμα πολλών διαφορετικών τροφών μεταξύ τους.
- Υπερβολικό κάπνισμα και αϋπνίες.
- Συναισθηματικές διαταραχές όπως στρες, νευρικότητα, καταθλιπτικές τάσεις.
- Υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα, στεροειδή κλπ.
- Υπερβολική κατανάλωση ετοίμων φαγητών όπως φαστ-φούντ η μαγειρεμένων σε φούρνο μικροκυμάτων ή κονσέρβες.
- Το να τρώμε γρήγορα η πολύ αργά.
- Το να τρώμε όταν κινούμαστε, διαβάζουμε ή βλέπουμε τηλεόραση.
- Το να τρώμε σε περιβάλλον με θόρυβο.
Σωστή διατροφή για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας
- Ελαφρά γεύματα με χρονική απόσταση μεταξύ τους, 4 ωρών είναι μια καλή συνήθεια που βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
- Όχι βαριές σάλτσες, τηγανητά, πολλά γλυκά, αλκοόλ, έτοιμες τροφές (fast food, κονσέρβες, κλπ).
- Να μην τρώμε εν κινήσει ή διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση.
- Να μην τρώμε γρήγορα ή πολύ αργά.
- Να τρώμε σε ήσυχο περιβάλλον με ήρεμη διάθεση.
- Να κοιμόμαστε όσες ώρες χρειάζεται ο οργανισμός μας.
- Να βοηθούμε την λειτουργία της πέψης μας με φυτικά σκευάσματα ειδικά για την δυσπεψία.
Τροφές που δεν προτείνονται
- Λαχανικά που δημιουργούν αέρια: κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολα, γογγύλια, κρεμμύδια.
- Φρούτα με σπόρους: π.χ. σύκα, σταφύλια, φράουλες κ.λ.π. και σκληρή φλούδα.
- Πιτυρούχο ψωμί, σκληρά δημητριακά.
- Όσπρια.
- Ξηροί καρποί.
- Παχιά και πικάντικα τυριά.
- Παστά, καπνιστά, αλλαντικά.
- Όλες οι τηγανισμένες τροφές.
- Έτοιμα κονσερβοποιημένα φαγητά.
- Τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα.
- Μουστάρδα, ξύδι, σκόρδο, πιπεριές.
- Γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς.
- Υπεραλατισμένες τροφές: πατατάκια, τσιπς, γαριδάκια κ.λ.π.
- Πικάντικες σούπες και σάλτσες.
- Σαλάτες με πικάντικες γαρνιτούρες.
*Από τον Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο,PhD • Επιστημονικό Διευθυντή ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρο Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικό Συνεργάτη ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικό Συνεργάτη Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτή Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών