Ένας παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ο φόβος αύξησης του βάρους, κάτι που συχνά ισχύει, με δεδομένο ότι οι καπνιστές μπορεί να τρώνε περισσότερο από τους μη καπνιστές και να ζυγίζουν λιγότερο.
Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές τρώνε τουλάχιστον τριακόσιες πενήντα θερμίδες την ημέρα περισσότερες από τους μη καπνίζοντες, ενώ στατιστικά ζυγίζουν λιγότερο. Η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό του ανθρώπου περίπου 10%.
Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο, όταν καπνίζουμε, δεν παχαίνουμε, είναι η δυνατότητα που παρέχει η νικοτίνη, και γενικά το κάπνισμα, να αναστέλλεται η έκκριση της δραστήριας μορφής ενός ενζύμου που λέγεται λιποπρωτεϊνική λιπάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του λίπους και την αποθήκευσή του μέσα στα λιποκύτταρα.
Έτσι, δεν ευνοούνται οι προϋποθέσεις για λιπο-αποθήκευση. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι οι καπνιστές να έχουν λιγότερο λίπος στα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού, αλλά να αποθηκεύουν λίπος στις αρτηρίες και την καρδιά.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι καπνιστές έχουν υψηλή χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση και, φυσικά, αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τι συμβαίνει, τώρα, όταν σταματήσουμε το κάπνισμα;
Η λιποπρωτεϊνική λιπάση αποκτά δραστήρια μορφή, με συνέπεια όλη η περίσσια ενέργεια που προσλαμβάνουμε να αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα, τα οποία γίνονται μεγαλύτερα και το βάρος μας αυξάνει
Η αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας συνεπάγεται μείωση στο ρυθμό του μεταβολισμού μας και, φυσικά στη μείωση των αναγκών μας όσον αφορά τις ημερήσιες θερμίδες. Ο συνολικός ρυθμός των βιολογικών λειτουργιών (μεταβολισμός) μειώνεται περίπου κατά 10%.
Φυσικά, όλες αυτές οι μεταβολικές αλλαγές δεν κρατούν για πάντα, μια και το σώμα έχει την τάση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να αποκαταστήσει τις ισορροπίες και να αναστείλει την αύξηση του βάρους.
Όσοι, λοιπόν, αποφασίσουν να κόψουν το κάπνισμα πρέπει να περιμένουν αύξηση βάρους πέντε έως επτάμισι κιλών για κάθε πακέτο τσιγάρων που κάπνιζαν, ενώ χρειάζονται έξι μήνες έως ένα χρόνο για να αναδιοργανωθούν οι λειτουργίες του μεταβολισμού έτσι ώστε η μείωση του βάρους να είναι εφικτή.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε και έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας μετά τη διακοπή του καπνίσματος, που δεν είναι άλλος από την αύξηση του φαγητού, που λειτουργεί ως υποκατάστατο του καπνίσματος. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι καπνιστές έχουν εθιστεί στη νικοτίνη, όπως επίσης είναι γεγονός ότι η απεξάρτηση από οποιαδήποτε εξάρτηση ή συνήθεια, και κατά κύριο λόγο από τη νικοτίνη, απαιτεί σοβαρότατη προσπάθεια οργανική και ψυχολογική.
Συχνά, λοιπόν, όποιος σταματά το τσιγάρο βρίσκει διέξοδο στο φαγητό, αυξάνοντας έτσι δραματικά το βάρος του.
Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε δεν είναι να συνεχίσουμε το κάπνισμα αλλά, πριν αποφασίσουμε τη διακοπή του, να ελέγχουμε τη διατροφή μας, μειώνοντας τις ποσότητες του φαγητού, αποφεύγοντας τα λιπαρά κάθε μορφής και αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, στατικό ποδήλατο ή γυμναστική σε γυμναστήριο) για σαράντα λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις – «Η Ελλάδα είναι σαν έτοιμη από καιρό»