Το καγιέν χρησιμοποιείται στη μαγειρική πικάντικων πιάτων σαν σκόνη ή ακόμη και ολόκληρο (όπως στις κουζίνες Κορέας, Σιτσουάν και άλλες Ασιατικές κουζίνες ) ή σε μια λεπτή σάλτσα με βάση το ξίδι. Το καγιέν χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους. Μάλιστα, λόγω της καψαϊκίνης, η οποία είναι το ενεργό συστατικό του πιπεριού καγιέν και υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία του πόνου των μυών και των αρθρώσεων.
Η ουσία καψαϊκίνη δίνει στο μπαχαρικό την χαρακτηριστική θερμότητα και δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος σε κάθε ιστό που έρχεται σε επαφή. Όταν παραδίδεται σε σωστή συγκέντρωση, η καψαϊκίνη έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, προκαλώντας μια βιοχημική αντίδραση που είναι τόσο αναλγητική (ανακούφιση του πόνου) όσο και αντιφλεγμονώδη.
Όταν χρησιμοποιείται για τον πόνο, βρίσκεται πιο συχνά σε τοπικές αλοιφές ή σε διαδερμικά έμπλαστρα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές φορές για να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία , να μειώσει την αρτηριακή πίεση ή να προωθήσει την απώλεια βάρους. Περιέχει επίσης, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγγάνιο.
Αδυνάτισμα
Έχει από καιρό υποστηριχθεί ότι το πιπέρι καγιέν έχει θερμογόνες ιδιότητες, που μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό, όταν αυτό περιλαμβάνεται ως μέρος του γεύματος. Τα στοιχεία, όμως, που υποστηρίζουν τη χρήση δισκίων καγιέν για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους είναι γενικά αδύναμα. Ενώ η λήψη ενός δισκίου καγιέν μπορεί σίγουρα να προκαλέσει ιδρώτα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η επίδραση σχετίζεται με αυξημένη καύση λίπους ή απώλεια βάρους.
Μεταβολικά Οφέλη
Μια ανασκόπηση των μελετών του 2015, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Heart, έδειξε, ότι η βιοχημική αντίδραση που προκαλείται από την καψαϊκίνη , μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές στη θεραπεία μιας σειράς μεταβολικών και καρδιαγγειακών διαταραχών. Τα στοιχεία, αφορούσαν κυρίως έρευνα σχετικά με τη χρήση του διαιτητικού καγιέν σε αρουραίους, χοίρους και άλλα θηλαστικά.
Μεταξύ των αναφερόμενων οφελών, η καψαϊκίνη αποδείχθηκε, ότι διεγείρει τη σύνθεση του ενδοθηλιακού νιτρικού οξειδίου (eNOS), μια ουσία που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και επιβραδύνει την αγγειακή βλάβη που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.
*Από τη Ρένα Σπυρίδων, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr