Μύθος 1 : Οι Αμερικανοί έχουν την υψηλότερη χοληστερόλη παγκοσμίως
Ο παραπάνω μύθος αποτελεί ένα από τα πιο επίμονα στερεότυπα ανά τον κόσμο που στηρίζεται κυρίως στη διατροφή που ακολουθεί η πλειοψηφία των Αμερικανών. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι Αμερικανοί άντρες κατατάσσονται στην 83η θέση της ολικής χοληστερόλης αίματος κατά μέσο όρο, με τις αμερικανίδες γυναίκες να βρίσκονται στην 81η θέση. Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, ο μέσος όρος της χοληστερόλης είναι 197 mg/dL, μία θέση κάτω από την κατηγορία αφετηρίας ατόμων με υψηλό κίνδυνο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η διαφορά του πληθυσμού της Αμερικής σε σχέση με τις χώρες των πρώτων θέσεων (αναφορικά με τη χοληστερόλη), αισθητή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Κολομβία η μέση χοληστερόλη στους άντρες αγγίζει τον αριθμό των 244 mg/dl, με τον γυναικείο πληθυσμό του Ισραήλ, της Λιβύης, της Νορβηγίας και της Ουρουγουάης να αγγίζει τα 234 mg/dL.
Μύθος 2 : Τα αυγά είναι «συνεργοί» στην αύξηση της χοληστερόλης
Είναι αλήθεια ότι τα αυγά περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικής χοληστερόλης (200 mg περίπου), αριθμός που ξεπερνά τα 2/3 του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου (300 mg) της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας. Παρόλα αυτά, η διαιτητική χοληστερόλη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο θεωρούταν κάποτε. Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα καταλήγουν στο γεγονός ότι η κατανάλωση 1 με 2 αυγά, 2 – 3 φορές την εβδομάδα δεν είναι επικίνδυνη. Άλλωστε τα αυγά συνιστούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ακόρεστων λιπαρών οξέων (τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά).
Μύθος 3 : Στα παιδιά δεν μπορούν να παρατηρηθούν υψηλές τιμές χοληστερόλης
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει αποκλειστικά στους μεσήλικες. Οι έρευνες όμως έχουν δείξει ότι η αθηροσκλήρωση (στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές) μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στην ηλικία των οκτώ ετών. Τον Ιούλιο του 2008, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χοληστερόλη στην παιδική ηλικία, οι οποίες συνιστούν τον έλεγχο της χοληστερόλης του αίματος σε όσα παιδιά (ηλικίας 2 ετών και άνω) ανήκουν σε μία ή σε περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:
- υπέρβαρα
- υπερτασικά
- παιδιά με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου
Τα παιδιά με υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή που περιορίζει το κορεσμένο λίπος στο 7% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων και τη διαιτητική χοληστερόλη στα 200 mg/ ημέρα. Συστήνεται επίσης αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών και άσκηση. Υπογραμμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, λιγότερο από 1 % των παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών θεωρείται υποψήφιο για την λήψη αντι – υπερχοληστερολαιμικών φαρμάκων.
Μύθος 4 : Ένα τρόφιμο είναι υγιές για την καρδιά μόνο αν περιέχει 0 mg χοληστερόλης
Η ποσότητα της χοληστερόλης σε μια διατροφική ετικέτα αναφέρεται στη διαιτητική χοληστερόλη. Κυριότερη συνεισφορά στην αυξημένη τιμή χοληστερόλης φαίνεται να έχει μία διατροφή αυξημένη σε κορεσμένα λιπαρά, με τη διαιτητική χοληστερόλη να έχει μέχρι στιγμής την μικρότερη συνεισφορά. Τα κορεσμένα λιπαρά (τα οποία βρίσκονται στα ζωικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα) και τα trans λιπαρά (τα οποία βρίσκονται κυρίως στα συσκευασμένα τρόφιμα) φαίνεται να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), την λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη που προκαλεί αθηροσκλήρωση.
Μύθος 5 : Η χοληστερόλη είναι πάντα ένας «κακός οιωνός»
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε την λέξη «χοληστερόλη» ο νους τους πάει σε κάτι «κακό». Η αλήθεια όμως είναι περισσότερο σύνθετη και απαιτεί βαθύτερη αναζήτηση. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι επικίνδυνη αλλά η ίδια η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για διάφορες σωματικές διεργασίες από νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου προσδίδοντας δομή στις κυτταρικές μεμβράνες. Περίπου το 75 % της χοληστερόλης στο αίμα παράγεται από το ήπαρ και από τα κύτταρα του κατά μήκος και πλάτος του σώματος μας. Ο ρόλος της χοληστερόλης στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων είναι συχνά παρεξηγημένος και πρέπει να καταστεί σαφές ότι κυρίως η LDL είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
*Από τον Αστέρη Mατσούκα, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr