Είναι όμως τόσο εύκολο να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να προσαρμόσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες σε ένα καλύτερο πρόγραμμα; Πως μπορούμε να γίνουμε διαιτολόγοι του εαυτού μας; Βασικό είναι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται, ούτε τρόφιμα που πρέπει να υπερακαταναλώνονται επειδή είναι light. Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η σωστή λειτουργία του οργανισμού απαιτεί τη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Συνεπώς οφείλουμε να καταναλώνουμε καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, λιπαρά).
Για βελτίωση του τρόπου ζωής και ενίσχυση του αυτοέλεγχου, καταγράφουμε τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας αφού τις περισσότερες φορές κάνουμε συνειδητές επιλογές, οπότε τρώμε λιγότερο. Επίσης βλέπουμε τι έχουμε καταναλώσει και προγραμματίζουμε για το τι θα φάμε αργότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που κρατάνε ημερολόγιο έχουν πιο προγραμματισμένη και οργανωμένη ζωή.
Η ενυδάτωση είναι ένα σημαντικό σημείο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Βοηθάει στην απώλεια αλλά και τη διατήρηση βάρους. Για να έχει το σώμα μας μια καλή ενυδάτωση πρέπει να καταναλώνουμε 1,5 – 2 lt νερό ημερησίως. Βέβαια νερό θα πάρουμε και από τα φρούτα και από τα λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά. Aκόμη όλα τα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, των καφεϊνούχων αναψυκτικών και του τσαγιού, έχουν ενυδατική δράση. Για να μπορούμε να διακρίνουμε εάν η είναι η ενυδάτωσή μας επαρκής κατά την διάρκεια της μέρας βλέπουμε τα ούρα μας! Όσο πιο διαυγές είναι το χρώμα τους τόσο καλύτερη είναι η υδάτωση του οργανισμού.
Ένας οργανισμός για να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του πρέπει να έχει μικρά και συχνά γεύματα (5-6 γεύματα την μέρα). Αυτά μας βοηθούν στην πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Επίσης μειώνουν την αποθήκευση λίπους, ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό μας. Να θυμόμαστε πάντα ότι τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα γίνονται καλύτερες καύσεις στο σώμα μας και επιφέρουμε σταθερή απώλεια βάρους. Εμείς επιδιώκουμε να τον κρατάμε ενεργό κατά την διάρκεια της μέρας κάνοντας γεύματα περίπου ανά 3 ώρες. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε δεν είναι ανενεργός αλλά υπολειτουργεί.
Τα γλυκά είναι άλλο ένα πρόβλημα για αυτούς που θέλουν να προσέξουν την διατροφή τους. Αν τα γλυκά που συνήθως επιλέγετρ είναι πάστα, τσουρέκι, σοκολάτες, κρουασάν, καραμέλες, παγωτά κ.α, αντικαταστήστε τα με κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:
Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
Μαύρη Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς
Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
Αποξηραμένα φρούτα
Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα
Επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr