Οι ευεργετικές δράσεις της βιταμίνης Ε
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει το αντιοξειδωτικό στρες, το οποίο έχει βλαπτική επίδραση πάνω στα κύτταρα. Επιπλέον, λόγω του ότι δουλεύει μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το σελήνιο, τη βιταμίνη Β3, τη βιταμίνη C και τη γλουταθιόνη, εμποδίζει την αυξημένη επίδραση των μορίων του οξυγόνου.
Με τον τρόπο αυτό η βιταμίνη Ε προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων που βρίσκονται γύρω, άρα και τη γήρανση του δέρματος. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση για τις καρδιακές παθήσεις και για κάποιες μορφές καρκίνου.
Προστατευτική δράση στην επιδερμίδα μας: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η βιταμίνη Ε εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή που προέρχεται από τις ακτίνες UV.
Ακόμη, μπορεί να «ταξιδέψει» στις κυτταρικές μεμβράνες της επιδερμίδας και να απελευθερώσει τη δράση της, όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες στη βιταμίνη αυτή.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε αφθονία στις παρακάτω τροφές:
- Φυτικά έλαια (όπως από φύτρο σίτου, αραβοσιτέλαιο και έλαια σόγιας).
- Καρποί με κέλυφος (όπως αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια).
- Σπόροι (όπως οι ηλιόσποροι).
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο).
- Δημητριακά και χυμοί φρούτων.
Επιπρόσθετα, εμπλουτισμένες τροφές σε βιταμίνη Ε είναι το ακτινίδιο, τα σπαράγγια, τα μύρτιλα, το μοσχάρι, το ελαιόλαδο. Ενδεικτικά, δύο κουταλιές ηλιόσπορων (30 γραμμ.) ή 4 κουταλιές ελαιόλαδου μας εφοδιάζουν με περίπου 8 mg βιταμίνης Ε.
Το μαγείρεμα όμως και η κατεργασία των τροφών καταστρέφει ένα μέρος της βιταμίνης Ε. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο τα έλαια να προέρχονται από ψυχρή σύνθλιψη, να μην είναι ραφιναρισμένα και να έχουν εκτεθεί όσο το λιγότερο γίνεται στο φως και στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας.
Οταν έχουμε έλλειψη βιταμίνης Ε
Οι περιπτώσεις έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι εξαιρετικά σπάνιες και σχεδόν ποτέ δεν προκαλούνται από φτωχή ή κακή διατροφή. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην κακή απορρόφησή της από τον οργανισμό.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πάντως, μπορούμε να πούμε ότι η έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στην υγεία μας. Εντούτοις, πριν αποφασίσουμε να λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης Ε πρέπει να γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
- Για να αυξήσετε αποτελεσματικά την απορρόφησή της από τον οργανισμό φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε την πρόσληψη σεληνίου και βιταμίνης C και να λαμβάνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε.
- Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι οι υψηλές προσλήψεις θρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος μειώνουν τα επίπεδα της Ε.
- Απαραίτητα είναι και τα συμπληρώματα της βιταμίνης Ε για γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ή χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά.
- Ατομα όμως που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία και υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη Ε.
- Να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή και προτιμούμε καθημερινά να καταναλώνουμε τρόφιμα που αποτελούν φυσική πηγή της βιταμίνης Ε.
Πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων, να ενημερώνετε και να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
Επιπλοκές από την έλλειψη της βιταμίνης Ε
- Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
- Προβλήματα αναπαραγωγής και γονιμότητας.
- Κίνδυνος αιμολυτικής αναιμίας, λόγω οξειδωτικής βλάβης στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
- Εμφάνιση καταρράκτη σε ορισμένες περιπτώσεις.
- Εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα.
Επομένως η έλλειψή της φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
- Ευθραυστότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- Πιθανότητες νευρολογικών βλαβών.