Από τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου που κερδίζει διαρκώς διεθνή απήχηση μέχρι το «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη που κάνει μια κατάδυση στον κόσμο της νύχτας της Αθήνας, η τελευταία σοδειά της ελληνικής παραγωγής «πακετάρει» για Θεσσαλονίκη.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Τρεις από τις ελληνικές ταινίες θα διαγωνιστούν και στο διεθνές τμήμα. Πρόκειται για τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου με τον Αρη Σερβετάλη που μόλις έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μπλάνσετ ανέλαβε χρέη executive producer.
Θα προβληθούν επίσης το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου με την Πηνελόπη Τσιλίκα και τον Δημήτρη Λάλο και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη (με τους Βαγγέλη Μουρίκη και Αργύρη Πανταζάρα) που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Αλλες ελληνικές ταινίες που θα δούμε στο Φεστιβάλ είναι το «All the pretty horses» του Μιχάλη Κωνσταντάτου με τους Γιώτα Αργυροπούλου, Δημήτρη Λάλο, Κατερίνα Διδασκάλου, το «Daniel ‘16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου για έναν Γερμανό έφηβο που τον στέλνουν σε ένα χωριό στον Εβρο να εκτίσει την ποινή του, το «Γυμναστήριο» του The Boy, το «Ενας ήσυχος άνθρωπος» του Τάσου Γερακίνη για έναν φιλήσυχο οινοποιό σε ένα ακριτικό νησί που ξεπερνά τα όριά του όταν πέφτει θύμα ομηρίας από έναν δραπέτη.
Γιατί καθυστερεί η κατασκευή κινηματογραφικών πλατό στη Θεσσαλονίκη - Τι λένε επενδυτής και Enterprise Greece
Επίσης θα δούμε το «Ποιος, ποιος θα φαγωθεί» της Ελπινίκης Βουτσά-Ρεντζεποπούλου με την ηρωίδα της ταινίας να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον ατομικισμό και τη συλλογική δράση, την πολυτέλεια της αποχής της από τα κοινά και τη συναισθηματική δυσκολία συμμετοχής της σε αυτά, το «Πολίτης τρίτης ηλικίας» του Μαρίνου Καρττίκη σχετικά με έναν μοναχικό ηλικιωμένο άνδρα που τα βράδια βρίσκει καταφύγιο στους διαδρόμους των νοσοκομείων που εφημερεύουν, την «Πράσινη θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου με την Αγγελική Παπούλια και τον Γιάννη Τσορτέκη, τον «Ράφτη» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν που ερωτεύεται για πρώτη φορά στα 50 του χρόνια και το «Σαρμάκο-Μια ιστορία του Βορρά» του Μάρκου Παπαδόπουλου που μας γυρίζει στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.
Αλλες δυο ταινίες που κατά κύριο λόγο γυρίστηκαν στο εξωτερικό θα δούμε στο τμήμα «Ξεπερνώντας τα σύνορα».
Πρόκειται για το «Vasy’s Odyssey» του Βασίλη Παπαθεοχάρη, ένα road movie με πρωταγωνιστές έναν άνδρα και μια γυναίκα με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες και τα «Φιλικά πυρά» της Δάφνης Χαριζάνη για μια Γερμανίδα κουρδικής καταγωγής σε μια αποστολή στο Ιράκ για να εκπαιδεύσει Κούρδους που πολεμούν τον ISIS αλλά και για να εντοπίσει τη χαμένη αδελφή της.
Στη «Δεύτερη ματιά» θα θυμηθούμε πρόσφατες ελληνικές ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα όπως το «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντι, την «Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα και την «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, ενώ θα γίνουν και δύο καθολικά προσβάσιμες προβολές (με ακουστική περιγραφή και υπότιτλους) με τις ταινίες «Μια τρελλή τρελλή οικογένεια» του Ντίνου Δημόπουλου και «Πρωινή περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη.
Οι μικρού μήκους
Οσον αφορά στις μικρού μήκους ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, αυτές είναι για ακόμη μια χρονιά εκείνες, 21 στον αριθμό, που βραβεύθηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Οπως το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη, το «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου, το «Φυσαρμόνικα Μαν» του Αλέξανδρου Σκούρα, το «Goads» της Ιριδας Μπαγλανέα, το «Pashka» του Ολτιόν Λίπε κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν σε ειδικό τμήμα στο Film Market στο οποίο θα έχουν πρόσβαση sales agents και εκπρόσωποι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εξωτερικού.
Από την έντυπη έκδοση