Τον Ελληνα σκηνοθέτη παρουσίασαν οι πρωταγωνιστές του «Poor things» Εμα Στόουν και Μαρκ Ράφαλο, με τον δεύτερο να ανακαλεί στη μνήμη του την πλάκα που του έκανε ο Γουίλεμ Νταφό όταν έφερε στα γυρίσματα τον Οσκαρ Αϊζακ λέγοντάς του ότι θα τον αντικαταστήσει στην ταινία. «Σε ευχαριστώ, Γιώργο, που δεν με απέλυσες για να φέρεις τον Οσκαρ Αϊζακ», είπε ο γνωστός ηθοποιός.
Νικητής όμως της βραδιάς ήταν ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος κατέκτησε για πρώτη φορά το βραβείο των συναδέλφων του σκηνοθετών. Ο δημιουργός του «Οπενχάιμερ» ισχυροποίησε με αυτή τη διάκριση τη θέση του ως φαβορί για το Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας στην απονομή της Ακαδημίας στις 10 Μαρτίου. «Είναι μια ξεχωριστή βράβευση αυτή, γιατί κανείς δεν την κατακτά μόνος του. Ευχαριστώ τους ηθοποιούς της ταινίας, το συνεργείο και τη σύζυγό μου, Εμα, που είναι η κορυφαία παραγωγός όλων των ταινιών μου και πρωταγωνιστικός γονιός των τεσσάρων παιδιών μας», είπε ο Βρετανός σκηνοθέτης.
«Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου και δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο που θα ήθελα να βρίσκομαι. Νιώθω πολύ τυχερός που είμαι εδώ και με αναγνωρίζουν οι συνάδελφοί μου», είπε ο Αλεξάντερ Πέιν, ένας εκ των υποψήφιων σκηνοθετών για το βραβείο της Ενωσης.
Ο Τζόνα Χιλ παρουσίασε τον Μάρτιν Σκορσέζε, με τον οποίο συνεργάστηκαν στο «Ο Λύκος της Wall Street», λέγοντας ότι «η συνεργασία μας ήταν η σπουδαιότερη στιγμή στην καριέρα μου», ενώ, από την πλευρά του, ο Σκορσέζε ευχαρίστησε την κόρη του, Φρανσέσκα, αστειευόμενος ότι αυτή ευθύνεται για τα βίντεο στο TikTok στα οποία εμφανίζεται ο σκηνοθέτης. «Ευχαριστώ και την Ενωση για τις 13 υποψηφιότητες που μου έχει δώσει», πρόσθεσε.
«Mission:Impossible 8»: O Τομ Κρουζ αποκαλύπτει τον τίτλο και το πρώτο τρέιλερ της ταινίας
Την επίσης υποψήφια Γκρέτα Γκέργουιγκ παρουσίασε ο πρωταγωνιστής της «Barbie», Ράιαν Γκόσλινγκ. «Είχα την τιμή να παρουσιάσω την Γκρέτα σε αρκετά βραβεία έως τώρα, αλλά ξέρω ότι αυτό εδώ έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εκείνη», είπε ο Γκόσλινγκ πριν η σκηνοθέτρια της «Barbie» ανέβει στη σκηνή για να μιλήσει για τους συνυποψηφίους της. «Κάθε σκηνοθέτης που έχει εδώ υποψηφιότητα σήμερα έχει φτιάξει ταινίες που με έχουν παρακινήσει να φτιάξω κι εγώ ταινίες και γενικώς οτιδήποτε. Η παρέα στην οποία βρίσκομαι είναι η παρέα των ηρώων μου», είπε δακρυσμένη από συγκίνηση η Γκέργουιγκ.
Διάκριση για το «Poor things»
Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε η Σελίν Σονγκ για τις «Περασμένες ζωές». Η δημιουργός «υποσχέθηκε» να συνεχίσει να γυρίζει ταινίες για όσο μπορεί. Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ απέσπασε ο Μίστσλαβ Τσερνόφ για το «20 ημέρες στη Μαριούπολη», που διεκδικεί το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, το «Poor things» έπαιρνε το βραβείο καλλιτεχνικής διεύθυνσης για ταινία φαντασίας από το αντίστοιχο σωματείο. Στην κατηγορία ταινιών εποχής, το βραβείο πήγε στο «Οπενχάιμερ», ενώ στην κατηγορία σύγχρονων ταινιών βραβεύθηκε η καλλιτεχνική διεύθυνση του «Saltburn» της Εμεραλντ Φένελ. Στις ταινίες animation η διάκριση πήγε στο «Spider-Man: Ακροβατώντας στο αραχνο-σύμπαν». Θυμίζουμε ότι το Οσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης διεκδικούν οι ταινίες «Poor things», «Barbie», «Οπενχάιμερ», «Napoleon» και «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού».