Μέχρι τέλους οι προβλέψεις έφερναν την ταινία ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές του Χρυσού Λέοντα και το βράδυ του Σαββάτου επαληθεύτηκαν, με τον Γιώργο Λάνθιμο και τους συνεργάτες του να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. «Μου πήρε αρκετό καιρό μέχρι να κάνω αυτή την ταινία, μέχρι ο κόσμος και η βιομηχανία του κινηματογράφου να είναι έτοιμοι για αυτήν», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος στον ευχαριστήριο λόγο του, ενώ παράλληλα εκθείασε την πρωταγωνίστριά του, Εμα Στόουν. «Πάνω από όλα, αυτή η ταινία είναι η κεντρική ηρωίδα, η Μπέλα Μπάξτερ, αυτό το απίθανο πλάσμα.
Η Μπέλα δεν θα υπήρχε χωρίς την Εμα Στόουν, ένα άλλο απίθανο πλάσμα. Αυτή η ταινία είναι εκείνη, μπροστά και πίσω από την κάμερα», τόνισε ο βραβευμένος σκηνοθέτης. Λόγω της απεργίας των ηθοποιών, η Εμα Στόουν ήταν απούσα από τη βράβευση, όπως και από ολόκληρη τη φετινή διοργάνωση της Βενετίας. «Προσωπικά, λυπάμαι που δεν είναι η Εμα μαζί μας. Είναι τεράστιο κομμάτι της ταινίας. Εχει βάλει τόσο κόπο, χρόνο και πόνο σε αυτόν το ρόλο που είναι κρίμα να μην είναι εδώ για να γιορτάσει μαζί μας. Ομως καταλαβαίνω απόλυτα το λόγο, τον ιερό σκοπό της απεργίας. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα λήξουν σύντομα και η Εμα θα μας συναντήσει στα επόμενα βήματα», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος σε δηλώσεις του μετά τη βράβευση και πρόσθεσε: «Από την πρώτη φράση που της είπα, με το που της μίλησα για την ταινία, ενθουσιάστηκε. Η Εμα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ταινίας. Μαζί συζητήσαμε το σενάριο, την ανάπτυξη της ηρωίδας της, ποιους άλλους ηθοποιούς να πλησιάζαμε. Τα πάντα».
Ως γνωστόν, η Εμα Στόουν υποδύεται την Μπέλα Μπάξτερ, η οποία είναι έγκυος και αυτοκτονεί. Ομως ο επιστήμονας Γκόρντον Μπάξτερ την επαναφέρει στη ζωή και της μεταμοσχεύει τον εγκέφαλο του εμβρύου που κυοφορούσε. Από εκεί και μετά, η Μπέλα ξεκινά ένα ταξίδι στο πλευρό ενός δικηγόρου, στο οποίο μαθαίνει τον κόσμο έχοντας την αντίληψη και την οπτική ενός μικρού παιδιού. Δίπλα στην Εμα Στοουν εμφανίζονται ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Μαρκ Ράφαλο, ο Ραμί Γιουσέφ, η Μάργκαρετ Κουέιλι κ.ά., ενώ η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλασντερ Γκρέι, που κυκλοφόρησε το 1992, και όπως είπε ο Λάνθιμος «ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του».
Στα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ, ο Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Evil does not exist», ο Ματέο Γκαρόνε πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Io capitano», η Κέλι Σπίνι τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το «Priscilla» της Σοφία Κόπολα, ο Πίτερ Σάρσγκααρντ πήρε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το «Memory» του Μισέλ Φράνκο και οι Πάμπλο Λαραΐν και Γκιγιέρμο Καλντερόν τιμήθηκαν με το βραβείο σεναρίου για το «El Conde» του πρώτου. Το ειδικό βραβείο της Επιτροπής πήγε στην Ανιέσκα Χόλαντ για το «Green Border» και το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο απέσπασε ο Σεϊντού Σαρ του «Io capitano».
Χρυσά Βατόμουρα 2025: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τις χειρότερες ταινίες και ηθοποιούς
Διθυραμβικές κριτικές από τα διεθνή ΜΜΕ
Η ταινία έγινε δεκτή από τους κριτικούς με μεγάλο ενθουσιασμό, με τους «Financial Times» να αναφέρουν ότι «κανένας άλλος mainstream σκηνοθέτης σήμερα δεν φτιάχνει ταινίες τόσο τολμηρές οπτικά», ενώ το «Time» προσθέτει ότι «πρόκειται για την καλύτερη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έως τώρα. Μια παράξενη, πολύ όμορφη οπτικά ταινία που ακτινοβολεί γενναιοδωρία προς τους ήρωές της και το κοινό». «Βάζει τον θεατή μπροστά στο ενδεχόμενο να δει κάτι καινούργιο», υποστηρίζει η ισπανική «El Mundo». Μετά τις πρώτες κριτικές που δημοσιεύθηκαν αμέσως μετά την πρεμιέρα στη Βενετία, η ταινία είχε το απόλυτο 100% στη βαθμολογία στο Rotten Tomatoes, ενώ μέχρι χθες είχε υποχωρήσει μόλις στο 98%.
Ασφαλώς και παράλληλα με όλα αυτά, άνοιξε η κουβέντα για τα Οσκαρ, καθώς το Φεστιβάλ της Βενετίας είναι η διοργάνωση από την οποία ξεπηδούν τα πρώτα φαβορί για τις υποψηφιότητες, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με το «Joker», το «Roma», την ταινία «Η μορφή του νερού», αλλά και την προηγούμενη ταινία του Λάνθιμου, «Η ευνοούμενη», που έφτασε τελικά στα Οσκαρ με δέκα υποψηφιότητες και απέσπασε εκείνο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν. Περιττό να πούμε ότι το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου θεωρείται βέβαιο πως θα αποσπάσει αρκετές υποψηφιότητες για Οσκαρ και μένει απλά να δούμε πόσες και ποιες από αυτές θα οδηγήσουν στην κατάκτηση του χρυσού αγαλματιδίου.
Θυμίζουμε ότι οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου έχουν συγκεντρώσει 12 υποψηφιότητες για Οσκαρ (από μία ο «Κυνόδοντας» και ο «Αστακός» και 10 η «Ευνοούμενη»), ενώ στο Φεστιβάλ της Βενετίας οι ταινίες του έχουν τιμηθεί με βραβείο σεναρίου («Αλπεις»), το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής και γυναικείας ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν («Η Ευνοούμενη»).