Αυτό είναι το κύριο ερώτημα της κινηματογραφικής κοινότητας της χώρας, που εκφράζει την ανησυχία της ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα θα πάψουν να υπάρχουν, διακόπτοντας την παροχή οξυγόνου στην ελληνική παραγωγή.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Λεωνίδας Χριστόπουλος, που ήταν παρών, απάντησε ότι όχι μόνο αυτά θα συνεχισθούν, αλλά αναζητούνται τρόποι να ενδυναμωθούν με μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Από την πλευρά του, ο επίσης παρών πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, Μάρκος Χολέβας, διατηρεί τις αμφιβολίες του.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πήραν το λόγο, θέλουν να δουν τη στήριξη των επιλεκτικών προγραμμάτων του ΕΚΚ «γραμμένη στο χαρτί».
«Τα 2/3 του νομοσχεδίου αφορούν στο cash rebate και πουθενά δεν γίνεται σαφής αναφορά στα προγράμματα του ΕΚΚ. Θέλουμε το cash rebate, αλλά θεωρούμε ότι ο τρόπος που θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα επιλεκτικά προγράμματα του Κέντρου είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα», υπογράμμισε η σκηνοθέτις Ελίνα Ψύκου. «Υπάρχουν δηλώσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΚΚ, αλλά αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο. Δεν θέλουμε να γίνουμε Μάλτα, που δεν παράγει κινηματογραφικές ταινίες», πρόσθεσε.
Το λόγο πήρε ο παραγωγός Γιώργος Καρναβάς, ο οποίος επεσήμανε ότι «σε χώρες χωρίς εθνική παραγωγή δεν υπάρχει service providing. Η βάση του σινεμά είναι η δημιουργία ικανών σκηνοθετών και συνεργείων», τόνισε, ενώ ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Λευτέρης Χαρίτος πρόσθεσε ότι «αν δεν έχεις εθνική κινηματογραφία, που θα συμμετέχει στα διεθνή φεστιβάλ και θα διεκδικεί βραβεία, πώς θα έρθει ο ξένος παραγωγός να συζητήσει μαζί σου για να κάνει γυρίσματα στη χώρα σου;».
Σε όλα αυτά ο Λεωνίδας Χριστόπουλος απάντησε ότι ο νέος φορέας «διαθέτει δύο Διευθύνσεις. Η μία είναι του κινηματογράφου, δηλαδή του ΕΚΚ. Εχει μπει διάταξη στο νομοσχέδιο για τη διασφάλιση των επιλεκτικών προγραμμάτων και θα μπουν κι άλλες», διαβεβαίωσε. Επιπλέον, για το cash rebate δήλωσε ότι «θα κλείσει για λίγους μήνες και δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα “κλείσουμε” τις παλιές αιτήσεις».
Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να ενισχυθούν τα επιλεκτικά προγράμματα του ΕΚΚ από τον πόρο των συνδρομητικών καναλιών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Εως 50% αυτού του πόρου θα κατευθύνεται αποκλειστικά στο Κέντρο, καθώς η Διεύθυνση του πρώην ΕΚΟΜΕ θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και απαγορεύεται ρητά η χρηματοδότησή του από άλλες πηγές», διευκρίνισε ο κ. Χριστόπουλος. Αυτό το «έως» προβληματίζει την κινηματογραφική κοινότητα και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε το «έως 50% μπορεί στην πράξη να σημαίνει και 10% ή και καθόλου».
Σημειώνεται ότι το ΕΚΚ έχει έως τώρα προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, ενώ οι μισθοί των μελών του Δ.Σ. τού νέου φορέα έχουν καθορισθεί στις 453.000 ευρώ το χρόνο.
Προσωρινό «πάγωμα»
Ερώτημα είναι και το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων από το ΕΚΟΜΕ από τις 5 Μαΐου μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στον νέο φορέα. «Προχωρούν οι παραγωγές με το letter of intent που έχουν λάβει, αλλά είναι εκτεθειμένες, γιατί οι υπαγωγές τους στο cash rebate δεν εγκρίνονται εδώ και καιρό», τόνισε η Ελίνα Ψύκου.
Ειδήσεις σήμερα
Ολικό το «λίφτινγκ» στο θέατρο Δωδώνης
Ο γνωστός σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής στον «Ε.Τ.»: Η Ελευσίνα είναι σαν να σε καλεί πάντα
Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαθεοδώρου στον «Ε.Τ.»: Η πληγή της Κύπρου ακόμη… αιμορραγεί