Το όνειρο που είχε αρχικά για τον μοναχογιό του ήταν να ακολουθήσει τα βήματά του στο μπάσκετ αλλά σε αυτή την περίπτωση το μήλο δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά. Ο Γιώργος Λάνθιμος έπαιξε μπάσκετ για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφού γρήγορα κατάλαβε ότι το μέλλον του ήταν μακριά από τα γήπεδα. «Το ταλέντο στο μπάσκετ φαίνεται από την αρχή, δεν είναι όπως στη τέχνη που μπορεί να φανεί και αργότερα», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κώστας Μπογατσιώτης, τότε συμπαίκτης του Αντώνη Λάνθιμου στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, προσθέτοντας: «Ο μικρός δεν ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του γιατί είχε άλλα όνειρα. Ο Αντώνης ήταν περήφανος για τη διαδρομή του και τις διακρίσεις του, αφού όσο ζούσε είδε πολλές από αυτές. Καμιά φορά συναντιόμασταν για φαγητό κοντά στο εξοχικό του σπίτι στο Πόρτο Ράφτη και μας έλεγε ότι χαίρεται πολύ με τις επιτυχίες του γιου του».
ΤΙ ΛΕΝΕ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΠΑΣΚΕΤ
«Ο Αντώνης παρακολουθούσε τον γιο του με θαυμασμό»
Ο Αντώνης Λάνθιμος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2019, πέντε χρόνια πριν ο γιος του ανέβει στη σκηνή του Beverly Hilton Hotel στο Beverly Χιλς προκειμένου να παραλάβει τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία καλύτερη κωμωδία-μιούζικαλ για την ταινία του Poor Things. Αλλωστε και η μούσα του Εμα Στόουν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Συμπαίκτες και αντίπαλοι θυμούνται με θαυμασμό τον πανύψηλο bon viveur που τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 πρωταγωνίστησε στα τερέν. Αλλά και κάθε φορά που ακούν ότι ο γιος του κατακτά ακόμα μια διάκριση, συγκινούνται σαν να είναι δικό τους παιδί.
Οπως ο Μιχάλης Γιαννουζάκος, παίκτης αρχικά της ΧΑΝΘ που αργότερα έπαιξε στην ΑΕΚ, στον ΑΡΗ και στην Εθνική. «Ο Γιώργος Λάνθιμος κάνει υπερήφανο τον πατέρα του εκεί ψηλά αλλά και όλους τους Ελληνες. Ειδικά εμείς οι φίλοι του πατέρα του έχουμε έναν παραπάνω λόγο να χαιρόμαστε, λέει ο κ. Γιαννουζάκος. Από τον Αντώνη Λάνθιμο έχει, όπως επισημαίνει, τις καλύτερες αναμνήσεις. « Ο Αντώνης έπαιζε στην ομάδα του Παγκρατίου που ήταν η καλή ομάδα εκείνης της εποχής. Ηταν ένας εξαιρετικός παίκτης και χαρακτήρας και τον αγαπούσαν όλοι, είτε έπαιζαν μαζί του είτε ήταν αντίπαλοι». Ως εμβληματική φιγούρα του ελληνικού μπάσκετ θυμάται τον πατέρα του Γιώργου Λάνθιμου και ο Κώστας Μπογατσιώτης. «Με τον Αντώνη παίξαμε αντίπαλοι γιατί εγώ ήμουν στον Ηρακλή αλλά συναντήθηκαν οι δρόμοι μας στην Εθνική. Ηταν σαν σφαίρα μέσα στο γήπεδο. Θυμάμαι ακόμα και τη μέρα του 1973 που φύγαμε μαζί για την Πανεπιστημιάδα στη Μόσχα. Πάντα του άρεσε η καλή ζωή αλλά τα τελευταία χρόνια δεν πρόσεχε τον εαυτό του και έφυγε νωρίς. Θα ήταν ακόμα πιο υπερήφανος σήμερα για τις επιτυχίες του παιδιού του. Ηδη παρακολουθούσε την πορεία του με θαυμασμό από τότε που άρχισε να έχει τις πρώτες διακρίσεις», λέει ο κ. Μπογατσιώτης.
Put the kot down slowly, η διαφήμιση που άφησε εποχή
«Mission:Impossible 8»: O Τομ Κρουζ αποκαλύπτει τον τίτλο και το πρώτο τρέιλερ της ταινίας
Μετά το σύντομο πέρασμά του από το μπάσκετ, ο Γιώργος Λάνθιμος σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη στους Δέκα Μικρούς Μήτσους του Λάκη Λαζόπουλου. Τα επόμενα χρόνια σκηνοθέτησε video clip Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και διαφημίσεις.
Μια από τις διαφημίσεις αυτές, με τον κλεφτοκοτά και τον αστυφύλακα, που γυρίστηκε για τη Νova το 2006, άφησε εποχή με τη φράση put the kot down slowly, δείχνοντας ότι ο νεαρός σκηνοθέτης είχε άστρο. Σήμερα στα 50 του χρόνια θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες της γενιάς του, με τα συχνά δυστοπικά έργα του να κερδίζουν κοινό και κριτικούς. Αν ο αέρας νίκης των Χρυσών Σφαιρών μεταφερθεί στα φετινά Οσκαρ, ο Γιώργος Λάνθιμος θα βουτήξει ακόμα πιο βαθιά στον μαγικό κόσμο του χολιγουντιανού θεάματος.
Μέχρι τώρα η ταινία του Ευνοούμενη (The favourite) έχει κερδίσει ένα χρυσό αγαλματίδιο, αυτό του πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν. Η ταινία αυτή είχε προταθεί για δέκα Οσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου. Στο διεθνές κοινό ο Ελληνας σκηνοθέτης συστήθηκε το 2009 με τον «Κυνόδοντα», που ήταν υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, «Αστακός», το 2015, ξεκίνησε να συνεργάζεται με βαριά ονόματα της τέχνης, όπως ο Κόλιν Φάρελ και η Ρέιτσελ Βάις. Το 2017 επέστρεψε με την ταινία Ο θάνατος του ιερού ελαφιού και το 2018 παρουσίασε την «Ευνοούμενη».
Είχε κερδίσει και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία
Για την ταινία Poor Things o Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε πριν απ’ τη Χρυσή Σφαίρα και τον Χρυσό Λέοντα στο 80ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Το έργο αυτό παρουσιάζει την ιστορία ενός φανταστικού πλάσματος και δεν θα υπήρχε χωρίς την Εμα Στόουν που είναι ένα άλλο φανταστικό πλάσμα. Το φιλμ αυτό είναι δικό της, δεν θα υπήρχε χωρίς εκείνη», είχε πει τότε για την πρωταγωνίστριά του, που δεν τον είχε συνοδεύσει στην απονομή εξαιτίας της απεργίας των ηθοποιών στις ΗΠΑ.
Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στην Αθήνα και στα τέλη του 2023, προκειμένου να μιλήσει για την ταινία του Poor Things στους δημοσιογράφους. «Προσπαθώ να κάνω τις ταινίες όσο πιο προσβάσιμες γίνεται ώστε οι άνθρωποι διαφορετικών καταβολών και εμπειριών που έρχονται να τις παρακολουθήσουν να αποκτήσουν μια προσωπική σχέση μαζί τους», είχε πει τότε σε συνέντευξη τύπου προσθέτοντας: «Είναι αυτό που ευελπιστώ τουλάχιστον, η θέαση μιας ταινίας να μην είναι μονοδιάστατη αλλά να δέχεται εναλλακτικές αναγνώσεις και ερμηνείες». Από το 2013 ο βραβευμένος σκηνοθέτης είναι παντρεμένος με την Ελληνογαλλίδα ηθοποιό Αριάν Λαμπέντ.