Οι οδηγίες είναι αντίστοιχες με αυτές που θα ακούσει κανείς να δίνονται σε μια παιδική χαρά, όμως έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της τηλεοπτικής σειράς που προβάλλεται στο Netflix και έχει σαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Στο «Παιχνίδι του Καλαμαριού» («Squid Game») όσοι δεν τα καταφέρουν δεν χάνουν απλώς τον γύρο. Εξολοθρεύονται με ακαριαίο θάνατο.
Σενάριο
Η νοτιοκορεατική τηλεοπτική σειρά «Squid Game» έχει προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως, ακροβατώντας στην επιστημονική φαντασία με φουτουριστικά στοιχεία, βασιζόμενη στις παθογένειες και τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας της Νοτίου Κορέας, όπως επίσης στη ζοφερή καθημερινότητα που ζουν εκατομμύρια πολίτες. Αλλωστε, οι διαγωνιζόμενοι δεν εξαναγκάζονται να συμμετέχουν στο αρρωστημένο παιχνίδι και δεν είναι φυλακισμένοι, αν και για να συμμετάσχουν υπογράφουν τους σχετικούς όρους. Στόχος τους είναι να ξεπληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φτάνοντας στα άκρα για να τα καταφέρουν.
Η σειρά «Squid Game» κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου και σε διάστημα δύο εβδομάδων έγινε η δημοφιλέστερη του Netflix σε 76 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της Βόρειας Κορέας. «Τείνει να αναδειχτεί ως η μεγαλύτερη μη αγγλόφωνη επιτυχία του Netflix, παγκοσμίως», δήλωσε ο ένας εκ των δύο CEO της εταιρίας, Τεντ Σαράντος. Στο Tik Tok, η ετικέτα #squidgame έχει πάνω από 22,8 δισεκατομμύρια προβολές, μονοπώλησε γρήγορα τις συζητήσεις στα σόσιαλ μίντια, ενώ συνέβαλε το γεγονός ότι είναι διαθέσιμη σε 37 γλώσσες υποτίτλων. Ο υποτιτλισμός μάλιστα αποτέλεσε σημείο σχολιασμού, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν ότι οι μεταφράσεις ήταν ελλιπείς και «χάθηκε» κρίσιμο περιεχόμενο.
Θα υπάρξει συνέχεια (;)
Ο Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της σειράς, έπρεπε να περιμένει 12 χρόνια για να βρει υποστηρικτή για το σενάριό του, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει επιτυχημένος κινηματογραφιστής («Dogani» το 2011 και «Miss Granny» το 2014). Η Netflix δεν έχει ανακοινώσει επερχόμενη δεύτερη σεζόν της σειράς, το… αφηρημένο τέλος της και η επιτυχία της καθιστούν τη συνέχισή της δεδομένη. Ο δημιουργός της ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Variety, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συνέχεια, αλλά ακόμη κι αν προχωρήσει σε δεύτερη σεζόν, θα δουλέψει και με άλλους σεναριογράφους και σκηνοθέτες.
Το κόνσεπτ, πάντως, δεν είναι καινούργιο αφού έχει προβληθεί ξανά στον κινηματογράφο με το ιαπωνικό «Battle Royale» του Κίντζι Φουκασάκου το 2000 και με το αμερικανικό «Αγώνες Πείνας» που πρωταγωνιστούσε η Τζένιφερ Λόρενς.
Η δημοτικότητα του «Squid Game» μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ άλλων, την παγκόσμια εμμονή που υπάρχει στα video games, στα ριάλιτι επιβίωσης και τα κουίζ. Διάφορες μορφές κυκλοφορούν σε τηλεοπτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.
Η βία -που κλιμακώνεται όσο προχωρούν τα επεισόδια- είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό της σειράς, που όμως δεν συνηθίζεται στα τηλεοπτικά δράματα της Κορέας. Καταφέρνει ωστόσο να δημιουργήσει μια μεταφορά για τις βαθιές πληγές της χώρας. Το «μαύρο χιούμορ» και οι αντιφάσεις -ανάμεσα στις σκηνές και στη μουσική υπόκρουση- φαίνεται πως λειτουργούν ισορροπιστικά, εντείνοντας το σασπένς. Σε αυτό συμβάλλει φυσικά πως πρόκειται για μια παραγωγή υψηλής ποιότητας. Οι σινεφίλ σημειώνουν πως η ατμόσφαιρα και το θέμα της σειράς έχουν φουτουριστικά στοιχεία, με σκηνικά και μουσική που παραπέμπουν σε ένα «ζωντανό» βιντεοπαιχνίδι, παρουσιάζοντας όμως στιγμές από τη ζωή των Νοτιοκορεατών.
Grand Hotel spoiler: Προσπαθούν να κλέψουν το μωρό της Ελένης - Το σχέδιο της Κυβέλης
Οι σκηνές ωμής βίας δεν μπορούν παρά να σοκάρουν τον θεατή που καταλήγει λαίμαργα να παρακολουθεί ποιοι θα κερδίσουν το παιχνίδι και πόσοι θα «εξολοθρευτούν» τελικώς. Οι αναλαμπές ανθρωπιάς, το χτίσιμο δεσμών και η εξιστόρηση βιωμάτων που παρουσιάζονται στο ενδιάμεσο φαίνεται να λειτουργούν καταπραϋντικά για πρωταγωνιστές και θεατές, προτού επανέλθουν αμφότεροι στην ανελέητη πραγματικότητα του «Squid Game».
Παράλληλα, στα εννιά επεισόδια, ο σκηνοθέτης περνάει το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρεθεί με χρέος, λόγω κακής τύχης ή λανθασμένων επιλογών. Την ίδια ώρα, τίθενται ξεκάθαρα διλήμματα, στα οποία μοιραία ταυτίζεται και ο θεατής: Θα πρόδιδες τον φίλο σου για να γλιτώσεις τον θάνατο;
Squid Game: ΣΙΡΙΑΛ-«ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ» της νοτιοκορεατικής κοινωνίας
Τα κορεατικά δράματα συχνά καθρεφτίζουν τη βαθιά άνιση και βίαιη κοινωνία. Η τραυματική ιστορία της χώρας στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα -ο ιαπωνικός αποικισμός, ο πόλεμος της Κορέας, τα 40 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας και οικονομικές κρίσεις- έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στον ψυχισμό του έθνους.
Οι σκοτεινές πολιτικές αφηγήσεις στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη συνεχίζουν να εκφράζουν τον κοινωνικό αντίκτυπο της ιστορίας της Ν. Κορέας. Το οικονομικό χάσμα στην κορεατική κοινωνία διευρύνεται συνεχώς και αποτελεί σύνηθες μοτίβο στις τηλεοπτικές σειρές.
Οι ανισότητες της κοινωνίας, το «σύνδρομο» της Σταχτοπούτας, όπου οι πρωταγωνιστές περιθωριοποιούνται λόγω της φτώχειας, πέφτουν θύματα κακοποιητικών πλούσιων και ισχυρών εωσότου ανακτήσουν τη θέση τους, είναι χαρακτηριστικά των εγχώριων σειρών και ταινιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η κορεατική ταινία «Παράσιτο» κέρδισε την καρδιά της Δύσης και βραβεύτηκε με Οσκαρ και με άλλους τιμητικούς τίτλους στα φεστιβάλ που προβλήθηκε. Η επιτυχία της ταινίας «Παράσιτα» και τώρα του «Squid Game» φέρνουν τον κορεατικό κινηματογράφο και τα εγχώρια ΜΜΕ στο διεθνές προσκήνιο με πρωτοφανή τρόπο.
Εταιρίες-κολοσσοί
Η Νότια Κορέα, «σπίτι» κολοσσών όπως η Samsung, η SK Group και η Hyundai, έγινε πέρυσι η 10η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, από τις αυξανόμενες εξαγωγές τσιπ, έξυπνων τηλεφώνων και ηλεκτρονικών ειδών, που ενισχύθηκαν λόγω της πανδημίας.
Ομως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν λόγω της εκτίναξης των τιμών των ακινήτων, της αύξησης του χρέους των νοικοκυριών, της διεύρυνσης του εισοδηματικού χάσματος και της μεγάλης ανεργίας των νέων που επιδεινώθηκαν από την έξαρση της Covid-19.
Το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε στο υψηλό ρεκόρ του 1,5 τρισ. δολαρίων τον Ιούνιο, ποσό σχεδόν διπλάσιο από πριν από μια δεκαετία. Η εκτόξευση αποδίδεται στην αυξανόμενη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, καθώς οι πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν καινούργια σπίτια υπό τον φόβο ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν περαιτέρω παρά τα μέτρα συγκράτησής τους.
Το χάσμα διευρύνεται μεταξύ πλούσιων και φτωχών, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέρυσι η καθαρή αξία των εισοδημάτων του 20% πλουσιότερων είναι 166 φορές μεγαλύτερη από το 20% των φτωχότερων, 105 φορές το 2018. Παράλληλα, ο συντελεστής «Gini» της χώρας, μια μέτρηση της εισοδηματικής ανισότητας σε κλίμακα από 0-1 ήταν σε υψηλό επταετίας, στο 0,602.
Η σειρά αγγίζει και το ζήτημα των ηλικιωμένων και υπερήλικων πολιτών της χώρας και της φτωχοποίησής τους. Ο σκηνοθέτης Χουάνγκ ξεκίνησε να δουλεύει τη σειρά το 2008, όταν η Νότιος Κορέα ήταν στις 33 κορυφαίες χώρες με φτωχούς ηλικιωμένους, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Στο «Squid Game» παρουσιάζονται ως παράλληλες ιστορίες οι ηλικιωμένοι γονείς των πρωταγωνιστών που αναγκάζονται να εργαστούν πέραν του ορίου συνταξιοδότησης και παρά τα προβλήματα υγείας τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μάλιστα, ο «παίκτης Νο1» είναι ένας υπερήλικας με καρκίνο στον εγκέφαλο που συμμετέχει στο παιχνίδι γιατί δεν έχει πού να πάει στον «έξω κόσμο».
Οι χαρακτήρες είναι μια μικρογραφία της κατά τα άλλα προηγμένης Νοτίου Κορέας που βγήκε με πληγές από δεκαετίες φτώχειας και πολέμων. Γκάνγκστερ, μεθυσμένοι κλέφτες, μετανάστες εργάτες που προσπαθούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, θύματα βιασμού που προσπαθούν να επιβιώσουν, Βορειοκορεάτες αποστάτες που θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και καθημερινοί πολίτες που προσπαθούν να ξεπληρώσουν χρέη αποτελούν το συνονθύλευμα των πρωταγωνιστών.
«Παίζω εδώ και 30 χρόνια»
Οπως συνοψίζει ανταποκρίτρια στη Ν. Κορέα της ασιατικής εφημερίδας «The Straits Times», η εισοδηματική ανισότητα, η επιδείνωση του χρέους των νοικοκυριών και η επιβίωση των ισχυρότερων εν μέσω έντονου ανταγωνισμού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τα σειράς. «Ο Νο1 τίτλος στον παγκόσμιο πίνακα του Netflix που κυριαρχεί στις συζητήσεις στα σόσιαλ μίντια θεωρείται στην πραγματικότητα μια μεγάλη μεταφορά για τη χώρα της Ανατολικής Ασίας και εκθέτει πολλές σκληρές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι», γράφει η Τσανγκ Μέι Τσουν. Ενας εκ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Παίζω το Squid Game εδώ και 30 χρόνια».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ντόρα Μπακογιάννη: Τα μηνύματα στήριξης του πολιτικού κόσμου – «Θα συνεχίσω να παλεύω»
- Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας
- Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: «Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων τα παιδιά
- Διόδια στην Αθήνα: Υπό συζήτηση λέει ο Καραμανλής
- Συντάξεις: Οι τελικές αυξήσεις για 795.736 συνταξιούχους με 30 έτη και άνω [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]
- Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής Γιώργος Πατέλης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr